Εγρήγορση και όχι πανικό συστήνουν οι παιδίατροι και η επιστημονική κοινότητα για την έξαρση σοβαρών περιστατικών στρεπτόκοκκου που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, με τον θάνατο ενός 7χρονου παιδιού στη Νάουσα. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό ότι έξι ακόμα παιδιά από το περιβάλλον του νόσησαν, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία στους γονείς που αναζητούν τα σημάδια που θα τους δείξουν ότι το παιδί τους έχει συμπτώματα στρεπτόκοκκου.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο-πνευμονολόγο και μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμο Γίδαρη, τα περιστατικά είναι συνήθως ήπια και πολύ σπανιότερες οι διεισδυτικές λοιμώξεις που φέτος είναι ελαφρώς αυξημένες στην Ε.Ε., σε σχέση με άλλες χρονιές.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι τα σημάδια που προειδοποιούν για τον στρεπτόκοκκο, είναι:
- Ο πυρετός
- Η αμυγδαλίτιδα που χαρακτηρίζεται από πόνο και δυσκαταποσία
- Τα εξανθήματα στο σώμα
Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, στα φαρμακεία μπορεί κανείς να βρει ένα rapid test στρεπτόκοκκου, που ονομάζεται strep test, το οποίο μπορεί να δώσει άμεσα αποτέλεσμα και κοστίζει περίπου 5 ευρώ.
Οι ειδικοί αναφέρουν, ωστόσο, πως αν το strep test βγει αρνητικό -είτε γιατί έγινε λάθος, είτε γιατί όπως με το rapid για τον covid ενδεχομένως να έχει περιθώριο λάθους- αλλά η κακή κλινική εικόνα παραμένει, τότε πρέπει να γίνει καλλιέργεια ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος για επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
Για τα μέτρα προστασίας, ο κ. Γιδάρης επανέλαβε όσα έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ με βασικότερα το να αερίζονται καλά οι χώροι και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Στρεπτόκοκκος: Πώς κάνουμε το strep test
Το strep test ανιχνεύει στην ουσία αντιγόνα του στρεπτόκοκκου τύπου Α σε δείγματα στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος.
Με μία μεγάλη αποστειρωμένη μπατονέτα (η οποία περιέχεται στο κιτ) πρέπει κανείς να ακουμπήσει το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και με αυτή να κάνει κυκλικές κινήσεις.
Στη συνέχεια τοποθετείτε την μπατονέτα σε ειδικό διάλυμα και όπως και στο test του κορονοϊού ρίχνετε σταγόνες στην ειδική μεμβράνη. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 15 λεπτά. Φυσικά, κάθε κιτ διαθέτει τις σχετικές οδηγίες.
Γκίκας Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: Χαρακτηριστικό οι πρησμένες αμυγδαλές
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην ΕΡΤ:
«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».
Οι πιο ευάλωτοι στον στρεπτόκοκκο
«Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι νεφροπαθείς, είναι οι διαβητικοί και υπάρχουν και κάποιες γενετικές προδιαθέσεις που τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε. Συνήθως κάποιοι που έχουν πολύ έντονη γενετική προδιάθεση έχουν πολλές λοιμώξεις όταν είναι σε μικρή ηλικία» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Στρεπτόκοκκος: Συμπτώματα και θεραπεία
«Το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκική λοίμωξης είναι ο πυρετός. Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι αυτό το λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο»
Ωστόσο τόνισε ότι «σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο».
«Εάν ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει μιλάμε πάλι με τον παιδίατρο και αυτός μας κατευθύνει» ανέφερε.
Πηγή: ieidiseis.gr