Ο όρος «εργασιομανία» αποδίδεται κάποιες φορές σε όποιον δουλεύει πολύ, μόνο που πρόκειται για μια υπαρκτή κατάσταση με τρομακτικές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Αυτό μας λέει η ψυχοθεραπεύτρια Ana Jovanovic που ειδικεύεται στην εργασιομανία, πως το φαινόμενο έχει να κάνει με τη στιγμή που το πάθος για δουλειά και προσωπική εξέλιξη μετατρέπεται σε εμμονή, επηρεάζοντας αρνητικά σώμα και πνεύμα.
Η ειδικός του κέντρου ψυχικής υγείας Nobel Coaching and Tutoring μοιράζεται μαζί μας τα 5 σημάδια που δείχνουν πως κάτι δεν πάει όντως καλά με την εργασιακή μας εμμονή.
«Ο εργασιομανής νιώθει άγχος και ανησυχία όταν δεν δουλεύει»
Ο εργασιομανής αντλεί, μας λέει, ευχαρίστηση από την ίδια την πράξη και όχι το αποτέλεσμα της δουλειάς του, κάτι που του δίνει μια αίσθηση ανακούφισης και νοήματος. Αν δεν νιώθετε καλά στον ούτως ή άλλως λιγοστό ελεύθερο χρόνο σας, υποδεικνύει η Jovanovic, ώρα να απευθυνθείτε στους ειδικούς.
«Ο εργασιομανής μετατρέπει πάντα τη δουλειά στην πρώτη προτεραιότητά του»
Αν βάζετε τη δουλειά πάνω από την οικογένεια, τον χρόνο για σας, ακόμα και τη σωματική σας υγεία, τα πράγματα μόνο ελπιδοφόρα δεν είναι. «Ο εργασιομανής βάζει τη δουλειά πάνω από οτιδήποτε άλλο. Κι ενώ το να δουλεύει συνεχώς μπορεί να είναι πολύ σκληρό, είναι ακόμα σκληρότερο όταν δεν δουλεύει», εξηγεί η ειδικός.
«Ο εργασιομανής αφήνει λίγο ως και καθόλου χρόνο για τις άλλες πλευρές της ζωής»
Ο ελεύθερος χρόνος δεν είναι καθόλου ελεύθερος για τους εργασιομανείς, καθώς προσπαθούν να απασχολούνται συνέχεια και να μην υπάρχουν κενά στο πρόγραμμά τους. «Δημιουργούν πλέγματα σχέσεων όπου οι άλλοι τους χρειάζονται διαρκώς», τονίζει η Jovanovic, και δεν μπορούν να αφιερώσουν χρόνο σε οικογένεια, φίλους, χόμπι ή ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.
«Ο εργασιομανής δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα»
Όπως και με τα περισσότερα είδη εθισμού, ο εργασιομανής δεν θα ισχυριστεί ποτέ πως πάσχει από κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, θα κατηγορήσει τις περιστάσεις, το απαιτητικό αφεντικό του, την ανταγωνιστική φύση της δουλειάς του κ.λπ. «Το να δουλεύεις πολλές ώρες είναι ένας κοινωνικά αποδεκτός τρόπος να καταπιέζεις τα άλλα σημαντικά προβλήματα της ζωής σου», επισημαίνει η Jovanovic.
«Ο εργασιομανής δεν είναι ευτυχισμένος»
Οι άνθρωποι που έχουν πάθος για τη δουλειά τους και αφιερώνουν ένα καλό κομμάτι της ενέργειάς τους σε ό,τι κάνουν δεν είναι εργασιομανείς. Ο τρόπος να καταλάβεις τον εργασιομανή, εξηγεί η ειδικός, είναι από το απλό γεγονός ότι δεν είναι χαρούμενος: «νιώθει μια ακατανίκητη ανάγκη να εργάζεται υπερβολικά», με σκοπό να «ναρκώσει τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν όταν δεν εργάζεται»…
Πηγή:Newsbeast.gr