• Latest
ΕΦΚΑ

Τα SOS για τη νέα προσωρινή σύνταξη μέσω του efka.gov.gr

1 Φεβρουαρίου 2021
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Και τώρα οι δυό τους. Κοίλα και Μακεδονικός για το πρωτάθλημα

25 Απριλίου 2026
Πραγματοποιήθηκε το Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο. Βίντεο

Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 1 και 2 Μαΐου 2026

25 Απριλίου 2026
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις συνέχεια ανοιχτό το WiFi στο κινητό

25 Απριλίου 2026
Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ

Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ

25 Απριλίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Χειροπέδες σε διαιτητή Taekwondo – Ζητούσε 1.000 ευρώ από κάθε αθλητή για να «στήνει» αγώνες

25 Απριλίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Καθαρισμός οικοπέδων: Υποχρεώσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

25 Απριλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άνδρας επιτέθηκε στην 81χρονη γειτόνισσά του, επειδή τον ενοχλούσαν μυρωδιές από το σπίτι της

25 Απριλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Αναστάτωση σε σχολείο: 16χρονη απειλούσε με σουγιά συμμαθήτριές της

25 Απριλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Στη Βουλή το αδιέξοδο των 120 γουνοποιών που δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα στήριξης»

Πόλεμος ξανά για τη γούνα

25 Απριλίου 2026
Βλάστη: Στι εκδηλώσεις του Αγίου Μάρκου ο Μητροπολίτης Αθανάσιος. Παρων ο Βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

Βλάστη: Στι εκδηλώσεις του Αγίου Μάρκου ο Μητροπολίτης Αθανάσιος. Παρων ο Βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

25 Απριλίου 2026
Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

Με τρία έργα ζωγραφικής συμμετείχε η Εικαστικός – Νηπιαγωγός Καπάντζου Χριστίνα, στην μεγάλη έκθεση της Art Way, με θέμα την κακοποίηση των γυναικών

25 Απριλίου 2026
Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

Τροχαίο έξω από το Βατερό. (Φωτογραφία)

24 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 26 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα SOS για τη νέα προσωρινή σύνταξη μέσω του efka.gov.gr

sierafm by sierafm
1 Φεβρουαρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα στο efka.gov.gr θα κληθούν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ να υποβάλλουν αίτηση μέσα στην προθεσμία που θα ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλλουν στο efka.gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης τους.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη είναι 345,60 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης, για 16 έτη 353,28 ευρώ, για 17 έτη 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και για 20 έτη και άνω 384 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ μέχρι να βγει η οριστική.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι θα τηρηθεί ο γενικός κανόνας των 62 ετών για την χορήγηση προσωρινής Εθνικής Σύνταξης. Όμως επειδή θα υπάρχουν και θεμελιωμένα δικαιώματα κάτω των 62 ετών και έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τη διαδικασία και τον τρόπο που θα καλυφθούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι. Προσωρινή Εθνική σύνταξη θα λάβουν και οι ανάπηροι.

Όσον αφορά τους αγρότες εξετάζεται να καταβληθεί η ελάχιστη σύνταξη, καθώς πληρούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Μετά την καταβολή της Εθνικής Σύνταξης;

Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του. Ο ασφαλισμένος εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη όπως ορίζει ο νόμος θα την πάρει στην συνέχεια κανονικά. Έτσι για παράδειγμα κάποιος που θα πάρει 384 ευρώ, την εθνική, στην συνέχεια θα πάρει την προσωρινή που έχει αιτηθεί που μπορεί να είναι στα 700 ευρώ και στην συνέχεια θα λάβει την κύρια σύνταξή του. Υπενθυμίζεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη στο 50% των αποδοχών τους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα στο 80% και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο 70%.

Όσοι παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη

Η διαδικασία για την καταβολή της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή δεν αφορά όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης αφορά όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ.

Σήμερα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι για κύρια σύνταξη, όταν εκκρεμούν περισσότερες από 145.000 κύριες συντάξεις.
Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα όσοι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, έχουν οφειλές, έχουν διαδοχική ασφάλιση, προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ (αγρότες).

Όπως αναφέρουν στελέχη των Ταμείων, στις περιπτώσεις – για παράδειγμα – της διαδοχικής ασφάλισης που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο υπολογισμού του ποσού της προσωρινής μόνο με το χρόνο του βασικού φορέα ασφάλισης, εκεί δηλαδή που εντοπίζονται τα περισσότερα χρόνια.

Νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης στη μορφή φορολογικής δήλωσης

Για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα κατατεθούν στο efka.gov.gr μετά την εφαρμογή της νέας προσωρινής σύνταξης ο ασφαλισμένος θα καταθέτει την αίτηση συνταξιοδότησης και μετά την διασταύρωση των στοιχείων θα λαμβάνει την νέα προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, στην συνέχεια θα λάβει την προσωρινή σύνταξη που θα έχει αιτηθεί και στο τέλος την κύρια σύνταξή.
Στο πλαίσιο μάλιστα απλοποίησης της διαδικασίας θεσμοθετείται το Ενιαίο πλαίσιο υποβολής συνταξιοδοτικού αιτήματος ηλεκτρονικά (δηλαδή όχι υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων πλέον, αλλά ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Tags: ΕΦΚΑ
Previous Post

Το Πειρατολόγιο στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών (Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης)

Next Post

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή τηλεθέρμανσης λόγω βλάβης από τις 08:00

Next Post
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή τηλεθέρμανσης λόγω βλάβης από τις 08:00

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Και τώρα οι δυό τους. Κοίλα και Μακεδονικός για το πρωτάθλημα
  • Ονομαστήρια Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 1 και 2 Μαΐου 2026
  • Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις συνέχεια ανοιχτό το WiFi στο κινητό
  • Έρχονται φωτοβολταϊκά μπαλκονιού με κόστος έως 1.000 ευρώ
  • Χειροπέδες σε διαιτητή Taekwondo – Ζητούσε 1.000 ευρώ από κάθε αθλητή για να «στήνει» αγώνες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr