Το αντηλιακό χάνει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου, εξηγούν οι ειδικοί, αλλά γενικά, θα πρέπει να μπορεί να μας προστατεύει έως και τρία χρόνια από την ημερομηνία αγοράς του!
Το αντηλιακό λήγει, αλλά έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, σημειώνει η αμερικανική ΜΚΟ Consumer Reports, επικαλούμενη τις σχετικές συστάσεις του FDΑ: τα αντηλιακά πρέπει να διατηρούν τον δείκτη προστασίας SPF και την προστασία ευρέος φάσματος για τρία χρόνια.
Ο προφανής τρόπος για να ελέγξετε αν το αντηλιακό σας είναι ακόμα κατάλληλο για χρήση είναι να αναζητήσετε την ημερομηνία λήξης στο δοχείο.
Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης που υποδεικνύει πόσους μήνες θα διαρκέσει το προϊόν, αφού ανοιχτεί, υπάρχει όμως και μια βασική προϋπόθεση: Τα αντηλιακά δεν θα πρέπει να φυλάσσονται στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες.
Αν δηλαδή κρατάτε το αντηλιακό στη τσάντα θαλάσσης που φυλάτε στο αμάξι, τότε… όχι ίσως να μην σας προστατεύει – όπως θα έκανε αν τον διατηρούσατε σε ένα ντουλάπι στο σπίτι σας.
Εφόσον όμως αποθηκευτεί σωστά, ακόμη και μισοάδειο, το αντηλιακό είναι ασφαλές για χρήση. «Το άνοιγμα ενός αντηλιακού δεν προκαλεί ταχύτερη λήξη του», σημειώνει η Susan Booth. «Έχουμε επανεξετάσει δείγματα αντηλιακών προηγούμενων ετών μετά την αποθήκευσή τους στο εργαστήριό μας και δεν διαπιστώσαμε διαφορές στην απόδοση».
Αν το αντηλιακό δεν έχει ημερομηνία λήξης, ωστόσο, και δεν θυμάστε πότε το αγοράσατε, καλύτερα να μην το ρισκάρετε!
Η χρήση ενός ληγμένου αντηλιακού δεν θα σας προστατεύσει επαρκώς από τον ήλιο, αφήνοντας το δέρμα σας πιο ευάλωτο στα ηλιακά εγκαύματα.
Για τον λόγο αυτό είναι καλό να το ελέγχετε για τυχόν εμφανείς αλλαγές στη συνοχή και το χρώμα. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης ή αγοράς του αντηλιακού, πετάξτε το αν το περιεχόμενό του έχει διαχωριστεί, αλλάξει χρώμα, φαίνεται υδαρές ή έχει περίεργη μυρωδιά. Όλα αυτά είναι σημάδια αλλοίωσης.
Πηγή: dikaiologitika.gr