Τεράστια είναι η κινητοποίηση που έγινε από τις οκτώ το πρωί στο Δίκορφο Ζαγορίου, όταν έφτασε η πρώτη πληροφορία ότι κυνηγός από την περιοχή εντόπισε συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους.
Στο Δίκορφο σύμφωνα με το epiruspost.gr βρίσκεται ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας, της ΕΜΑΚ, του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας ενώ στην έρευνα μετέχει κι ένα αεροσκάφος τύπου καναντέρ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι έρευνες επικεντρώνονται στην περιοχή Καβαλλάρι μεταξύ Δίκορφου και Ελάτης.
Οι καιρικές συνθήκες είναι άριστες και αποτελούν τον μεγαλύτερο σύμμαχο στην έρευνα των αρχών.
αεροσκάφος αστυνομία Δίκορφο.
Οι πληροφορίες για εντοπισμό του αεροσκάφους ωστόσο ελέγχονται καθώς ο κυνηγός που ισχυρίστηκε ότι εντόπισε συντρίμμια δεν έχει καμία επικοινωνία με τις αρχές από την στιγμή που έδωσε την πρώτη πληροφορία.
Το σημείο ωστόσο θα ελεγχθεί σχολαστικά ενώ παράλληλα η έρευνα εξελίσσεται και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου.
Ισχυρές δυνάμεις συμμετέχουν στις έρευνες για το αεροσκάφος
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συνεχίζουν να επιχειρούν με 45 Πυροσβέστες και 20 οχήματα ως κάτωθι:
• 31 Πυροσβέστες με 13 οχήματα από την ΠΕΠΥΔ Ιωαννίνων καθώς και από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες: 1ος Π.Σ. Ιωαννίνων, Π.Υ. Άρτας, Π.Υ. Ηγουμενίτσας, Π.Κ. Μηλιωτάδων και Π.Κ. Μετσόβου,
• 12 Πυροσβέστες με έξι (6) οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης ΕΜΑΚ, καθώς και
• Δύο (2) Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής.
Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί:
• ένα (1) E/Π Super Puma, ένα (1) E/Π Sikorsky (S-55), ένα (1) Α/Φ C-130 και ένα (1) Α/Φ CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας
• δυο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.
• ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ
• το ΕΚΑΒ και
• Εθελοντές
Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 31 Ιανουαρίου από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα, απ΄όπου και επρόκειτο να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου. Το στίγμα του ωστόσο χάθηκε στο ύψος της Δρακόλιμνης κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες Ζαγορίου σε απόσταση 5-7 μίλια ΒΑ από τα Ιωάννινα.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο χειριστής του αεροσκάφους ήταν ο Αμάρ Ιμπραχήμ, εκπαιδευόμενος πιλότος από το Ιράκ. Πρόκειται για έναν από τους περίπου 100 εκπαιδευόμενους πιλότους από το Ιράκ που διαμένουν σήμερα στην πόλη της Κοζάνης, ο οποίος έκανε την πρώτη του ατομική πτήση, χωρίς συνεπιβάτη, στις 28 Ιουλίου του 2020.
Πηγή: iefimerida.gr