Η αρχή του έτους, όπως κάθε χρόνο, σηματοδοτείτε από τις συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της συζήτησης για το 2018 για το Δήμο Κοζάνης είναι :
- Η σύνταξη του προϋπολογισμού, για άλλη μια χρονιά, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών.
- Η σύνταξη ενός “αναγκαστικού“ προϋπολογισμού, ο οποίος όμως για να λειτουργήσει ο Δήμος θα υποστεί πλειάδα αναμορφώσεων-τροποποιήσεων, για να καταστεί λειτουργικός, (όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο), με συνέπεια να μειώνεται η σημασία της αρχικής έγκρισής του από το Δημοτικό συμβούλιο.
- Η σχεδόν παντελής απουσία επενδυτικών πόρων, από ανταγωνιστικά προγράμματα (πχ ΕΣΠΑ), ικανών να στηρίξουν την περιοχή και να ανατρέψουν τη φθίνουσα πορεία της.
- Η συνέχιση της κατασπατάλησης του τοπικού πόρου ανάπτυξης σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις επιταγές του νόμου, τις προεκλογικές υποσχέσεις της δημοτικής αρχής και τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις (ακόμη και δικαστικά) της Οικολογικής κίνησης.
- Η πλήρης απουσία γενικότερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών ικανών να δομήσουν την ταυτότητα του τόπου, να αναδείξουν τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά του χαρακτηριστικά ώστε να δούμε κάποια στιγμή τα ποσοστά ανεργίας να μειώνονται δραστικά και την επιχειρηματικότητα να ανθίζει ξανά στον τόπο μας.
- Η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών του παρελθόντος όπως η ενεργειακή εκδρομή-τουρισμός κτλ.
- Η απουσία οποιουδήποτε διεκδικητικού χαρακτηριστικού από το πλαίσιο που θα κινηθεί ο Δήμος το 2018.
- Η προδιαγεγραμμένος βαθμός υλοποίησης (μικρός) και του προϋπολογισμού του 2018 που θα έχει και αυτός την τύχη των προηγούμενων.
Όμως η συζήτηση του προϋπολογισμού-τεχνικού προγράμματος και οποιαδήποτε “προγραμματική“ συζήτηση είναι άνευ ουσίας όταν ακόμη και σήμερα, τις πρώτες μέρες του 2018, την οικονομική διαχείριση του δήμου Κοζάνης βαραίνουν μια σειρά από ελλείψεις σε ουσιαστικά θέματα που είναι υποχρεωτικά από την νομοθεσία και ήταν κανόνας κατά το παρελθόν :
- Όλο το 2016 δεν δημοσιεύτηκε ούτε μία τριμηνιαία οικονομική κατάσταση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016, διότι η Δημοτική Αρχή δεν τα εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Ο ισολογισμός του οικονομικού έτους 2016 δεν έχει εισαχθεί ακόμη για συζήτηση στην οικονομική επιτροπή, ούτε βεβαίως έχει εγκριθεί από το Δημοτικό συμβούλιο.
- Όλο το 2017 επίσης δεν δημοσιεύτηκε ούτε μία τριμηνιαία οικονομική κατάσταση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2017.
- Ενώ η ανάγνωση των υπηρεσιακών μηνιαίων οικονομικών καταστάσεων που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου, χωρίς καμιά έγκριση από συλλογικό όργανο, περισσότερα ερωτήματα γεννούν παρά απαντήσεις δίνουν.
Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα η πλήρης αταξία και η κακοδιοίκηση στην διαχείριση των οικονομικών του Δήμου από αυτούς που, ανάμεσα στα πολλά, υπόσχονταν να βάλουν “τάξη” στην οικονομική διαχείριση του Δήμου.
Αποδεικνύεται πως στον 4ο χρόνο της θητείας τους όχι μόνο δεν έκαναν βήματα μπροστά αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα, αλλά πήγαν το Δήμο πολλά χρόνια πίσω με το να μην υπηρετούν την διαφάνεια όπως γινόταν όλα τα χρόνια της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.
Ήταν λοιπόν αυτονόητη η στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο με την καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 και του τεχνικού προγράμματος.
Η αυτοδιοίκηση, ο δήμος Κοζάνης σήμερα έχει το αυτονόητο καθήκον να αρθρώσει αυτόνομο – αυτοδιοικητικό – αναπτυξιακό λόγο ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Οι παλαιοκομματικές πρακτικές, να τρέχουμε χέρι-χέρι με τους κυβερνητικούς βουλευτές, θυμίζουν παλαιές αλήστου μνήμης εποχές.
Όπως και η υποκριτική επίκληση της ανάγκης αλλαγής του τρόπου διαχείρισης του τοπικού πόρου σήμερα, με δεδομένη την εμπειρία των 3.5 ετών και της “κακοποίησης“ που υπέστη ο τοπικός πόρος από τον κ. Ιωαννίδη και τη δημοτική αρχή.
Πολιτική βούληση απαιτείται και αυτή αποδεδειγμένα λείπει.
Σ΄ αυτές τις κρίσιμες ώρες που η περιοχή μαραζώνει, οι νέοι μας είναι άνεργοι ή μετανάστες, τα καταστήματα κλείνουν και η ΔΕΗ συνεχίζει να συρρικνώνεται έχουμε όλοι υποχρέωση να αντιδράσουμε.
Να ψάξουμε διεξόδους αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα απόκτησης δεύτερων, τρίτων μικρών οικονομικών αποτελεσμάτων, συμπληρωματικών εισοδημάτων για κάθε νοικοκυριό.
Είναι ανάγκη να βρεθούμε, να συζητήσουμε, να επαναπροσδιορίσουμε ανάγκες και προτεραιότητες ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούμε στο νέο ξεκίνημα για το καλό του τόπου μας, για το καλό των παιδιών μας, για το καλό του δήμου μας συνεκτιμώντας ανθρώπινες δυνατότητες και ευκαιρίες, απορρίπτοντας το ψευδεπίγραφα νέο αλλά στην ουσία του παλαιοκομματικό.