Η κατανάλωση τηγανισμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρές καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο, τα άτομα που έτρωγαν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα την εβδομάδα είχαν 28% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, 22% μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 37% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Heart.
Κάθε επιπλέον εβδομαδιαία μερίδα 114 γραμμαρίων (½ φλιτζάνι) τηγανισμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3%, καρδιακών παθήσεων κατά 2% και καρδιακής ανεπάρκειας κατά 12%, σύμφωνα με τη μελέτη.
Μια μεσαία μερίδα τηγανητές πατάτες από αλυσίδα fast-food, για παράδειγμα, είναι 117 γραμμάρια.
Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις για θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις ή από οποιαδήποτε αιτία, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στον σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων σε ορισμένες μελέτες.
Τηγανητό φαγητό και τρανς λιπαρά
Όταν το φαγητό τηγανίζεται, απορροφά μέρος του λίπους από το λάδι, αυξάνοντας τις θερμίδες του.
Επιπλέον, τα έτοιμα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν συχνά να περιέχουν τρανς λιπαρά, που δημιουργούνται από μια βιομηχανική διαδικασία που προσθέτει υδρογόνο σε υγρά φυτικά έλαια για να τα καταστήσει πιο στερεά.
Η βιομηχανία τροφίμων λατρεύει τα τρανς λιπαρά επειδή είναι φθηνά στην παραγωγή, διαρκούν πολύ καιρό και δίνουν στα τρόφιμα μια υπέροχη γεύση και υφή.
Εκτός από τα τηγανητά τρόφιμα, θα βρείτε τρανς λιπαρά σε καφέ, κέικ, σφολιάτες, παγωμένη πίτσα, μπισκότα, κράκερ, μπισκότα και δεκάδες άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Πηγή:aftodioikisi.gr