• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τι αλλάζει στα Επείγοντα των νοσοκομείων – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

28 Δεκεμβρίου 2022
Επίσκεψη Παπαθανάση – Καλλίρη στην Κοζάνη για την επιχειρηματικότητα στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Επίσκεψη Παπαθανάση – Καλλίρη στην Κοζάνη για την επιχειρηματικότητα στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

10 Νοεμβρίου 2025
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για τα Τελωνεία

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για τα Τελωνεία

10 Νοεμβρίου 2025
Ημερίδα του ΣΥΝ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και του Επιμελητηρίου Κοζάνης «Συνεργασίες και Συνέργειες στη Δυτική Μακεδονία»

Ημερίδα του ΣΥΝ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και του Επιμελητηρίου Κοζάνης «Συνεργασίες και Συνέργειες στη Δυτική Μακεδονία»

10 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Ενημερωτική εκδήλωση στη Νεάπολη για το δίκτυο φυσικού αερίου του οικισμού

Δήμος Βοΐου: Ενημερωτική εκδήλωση στη Νεάπολη για το δίκτυο φυσικού αερίου του οικισμού

10 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Νέο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη 11/11

10 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 14/11

10 Νοεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

10 Νοεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το 3ο σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Κοζάνης

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: 4ο Σεμινάριο πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ

10 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Πότε παύουν να ισχύουν τα παλιά διπλώματα

10 Νοεμβρίου 2025
Tο 36,3% του πληθυσμού της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κινδυνεύει με φτωχοποίηση

Tο 36,3% του πληθυσμού της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κινδυνεύει με φτωχοποίηση

10 Νοεμβρίου 2025
Black Friday ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Μετά τη Black Friday, η Cyber Monday – Πότε πέφτει φέτος και τι πρέπει να προσέξετε

10 Νοεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις- 8+1 SOS που πρέπει να γνωρίζετε

10 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τι αλλάζει στα Επείγοντα των νοσοκομείων – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

sierafm by sierafm
28 Δεκεμβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με ταχύ ρυθμό προχωρά η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ, ένα από τα μείζονα έργα του υπουργείου Υγείας. Στην αφετηρία της νέας εποχής σε ό,τι αφορά τις υποδομές τους βρίσκονται ήδη κομβικά νοσοκομεία, όπως το «Γεννηματάς», ο «Ευαγγελισμός» και το «Αττικόν», που «σηκώνουν» μεγάλο βάρος ασθενών στις εφημερίες τους.

Τα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν αναβαθμίσει ή αναβαθμίζουν τις υποδομές τους με δωρεές, ωστόσο μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτουςαναμένεται η έναρξη των σχετικών διαγωνισμών από το ΤΑΙΠΕΔ για έργα ανακαίνισης και των άλλων νοσοκομείων (συνολικά 80). Τα έργα έχουν ορίζοντα παράδοσης το 2025 και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Γίνεται αναβάθμιση και αναδιάρθρωση των ΤΕΠ, δομημένα στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στην τελική μορφή τους θα διαθέτουν ένα τμήμα όπου θα αντιμετωπίζονται οι ήπια ασθενείς που πηγαίνουν στα ΤΕΠ νοσοκομείων ενώ θα μπορούσαν πιθανότατα, ειδικά στα αστικά κέντρα, να εξυπηρετηθούν σε Κέντρα Υγείας. Καθώς και ένα τμήμα που θα εξυπηρετεί τους βαριά πάσχοντες. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής, που είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί οι γιατροί που έχουν την εξειδίκευση αυτή μπορεί να αντιμετωπίσουν και να δώσουν πρώτες βοήθειες σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό από τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα μέχρι σοβαρά τραύματα, σώζοντας ζωές» λέει στο protothema.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» το ανακαινισμένο με δωρεά του ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση ΤΕΠ λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς στις εφημερίες του υπό νέες, βελτιωμένες συνθήκες. Ο όγκος των ασθενών στο ΤΕΠ του «Γεννηματάς» αναμένεται να αγγίξει τις 100.000 εφέτος. Στο καινούργιο ΤΕΠ υπάρχει η κατάλληλη δομή για να γίνονται η υποδοχή, η αναμονή και η διαλογή, ενώ δεν πηγαίνει ο ασθενής στον γιατρό, αλλά ο γιατρός στον ασθενή. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η ανακαίνιση έγινε ενώ λειτουργούσε το νοσοκομείο και δη σε περίοδο πανδημίας.

Στην ίδια πορεία βρίσκεται και ο «Ευαγγελισμός». Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανακαίνιση του ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει αρχικά η μεταφορά του ΤΕΠ στο παλαιό κτήριο του νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά το… ήμισυ του έργου, καθώς θα αναδιαμορφωθούν οι σχετικοί χώροι. Στη συνέχεια θα γίνει η ανακαίνιση του ΤΕΠ που λειτουργεί τώρα στο νέο κτήριο του νοσοκομείου και δέχεται έως και 1.000 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πυρετώδεις εργασίες ανακαίνισης τα τελευταία χρόνια, σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Έχει υλοποιήσει την ανακαίνιση των μαγειρείων, των πλυντηρίων, όλων των τουαλετών (δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ), της Ψυχιατρικής κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινά στο νοσοκομείο «Αττικόν» η ανέγερση κοιτώνων για το προσωπικό εφημερίας. Η ολοκλήρωσή τους θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 κλίνες στο νοσοκομείο που τώρα διατίθενται ως κοιτώνες, κάτι που αναμένεται να ελαφρύνει και στις «βαριές» εφημερίες του «Αττικόν» όπου τα ράντζα αγγίζουν και τα 90 κάθε φορά.

«Άμεσος στόχος είναι να μην υπάρχουν ράντζα σε κανένα νοσοκομείο, γι’ αυτό γίνονται ειδικές συνέργειες μεταξύ νοσοκομείων ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς και να νοσηλεύονται αξιοπρεπώς σε θαλάμους» τονίζει η κυρία Γκάγκα.

Το θέμα των ράντζων παραμένει «πληγή» της εφημέρευσης κάποιων νοσοκομείων. Οι εκατοντάδες ασθενείς που συρρέουν στις εφημερίες τους και οδηγούν μοιραία σε υπερπληρότητα και ανάπτυξη επικουρικών κλινών, όπως ονομάζονται τα ράντζα από τους αρμόδιους, δίνουν με τον δικό τους τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, το κύμα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού που έχει απλωθεί στη χώρα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση κι έρχεται να προσθέσει μεγαλύτερο όγκο ασθενών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τους επικεφαλής των ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων αναζητεί επείγουσες λύσεις για την εξάλειψη των ράντζων. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού, κυρίας Μίνας Γκάγκα, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριου Θεμιστοκλέους.

Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τη διαχείριση των ράντζων εστιάζουν είτε στις συνέργειες νοσοκομείων είτε στην αλλαγή των ομάδων εφημερευόντων νοσοκομείων. Παράλληλα, μελετάται η δημοσιοποίηση των Κέντρων Υγείας που μπορούν να υποδεχθούν ασθενείς, με βάση τις ειδικότητες και τα εργαστήρια που διαθέτουν, κατά το πρότυπο των εφημερευόντων νοσοκομείων. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας στο λεκανοπέδιο, όπως εκείνο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Βύρωνα, του Περιστερίου, της Ανατολικής Αττικής, που θεωρείται ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ηπιότερων περιστατικών αντί αυτά να συρρέουν στα νοσοκομεία και να αναμένουν ώρες για την ιατρική επίσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η ανακατανομή του βάρους που δέχονται συγκεκριμένα νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες εξετάζεται κατά περίπτωση είτε η συνεργασία με άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ είτε με ιδιωτικό. Στη δεύτερη περίπτωση, θα επαναληφθεί ουσιαστικά το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθήθηκε κατά τις δύσκολες φάσεις της πανδημίας κορωνοιού όταν τα δημόσια νοσοκομεία που δέχονταν τα γενικά περιστατικά, πλην κορωνοιού, εφημέρευαν μαζί με ιδιωτική κλινική.

Στο «Αττικόν» για παράδειγμα εξετάζεται η συνέργεια με το κοντινό νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», το οποίο ήδη έχει αξιοποιηθεί μετά τον παροπλισμό του το 2013 στην περίοδο της πανδημίας, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοίμωξη covid. Έχει ανακαινισθεί μία κλινική 52 κρεβατιών και θεωρείται ότι θα μπορούσε να απορροφά ασθενείς από το υπερφορτωμένο «Αττικόν». Εξετάζεται επίσης και το σενάριο της συνέργειας με ιδιωτική κλινική μεγαλύτερης δυναμικότητας, ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο αλλαγής στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής ώστε να μην επιβαρύνεται τόσο το «Αττικόν». Για την αποφόρτιση του Ευαγγελισμού από τα ράντζα εξετάζεται η συνεργασία με το κοντινό ΝΙΜΤΣ, όπως και του Λαϊκού με το νοσοκομείο Παμμακάριστος.

Πηγή: protothema.gr

Tags: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Previous Post

Εντός του Ιανουαρίου τα πρώτα SMS για δωρεάν καρδιαγγειακό έλεγχο

Next Post

Πρόγραμμα Εορτασμού της 1ης του Νέου Έτους 2023

Next Post
Γρεβενά

Πρόγραμμα Εορτασμού της 1ης του Νέου Έτους 2023

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Επίσκεψη Παπαθανάση – Καλλίρη στην Κοζάνη για την επιχειρηματικότητα στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  • Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη για τα Τελωνεία
  • Ημερίδα του ΣΥΝ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και του Επιμελητηρίου Κοζάνης «Συνεργασίες και Συνέργειες στη Δυτική Μακεδονία»
  • Δήμος Βοΐου: Ενημερωτική εκδήλωση στη Νεάπολη για το δίκτυο φυσικού αερίου του οικισμού
  • Νέο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη 11/11

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr