Ίσως αυτό να είναι τελικά το μυστικό για μια ζωή απαλλαγμένη από το στρες.
Πηγή ψυχικής δύναμης, τροφή για το μυαλό, σύμμαχος σε μια καθημερινότητα που απαιτεί το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ο ποιοτικός ύπνος είναι το υπέρτατο δώρο στον οργανισμό μας και στη σύγχρονη ζωή, δεν είναι δεδομένος.
Για μια μεγάλη μερίδα του κοινού, oι νύχτες περνούν αργά, σχεδόν βασανιστικά. Οσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν (σσ. αιτίες της αϋπνίας μπορεί να είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η καφεΐνη, το αλκοόλ, η νικοτίνη, διατροφικές συνήθειες ή φαρμακευτική αγωγή) βλέπουν τους δείκτες του ρολογιού να σέρνονται και το κρεβάτι ως ένα έπιπλο πoυ απλώς καταπιέζει το σώμα.
Η συνεχής δυσκολία στον ύπνο σταδιακά φέρνει προβλήματα σε διαφορετικά επίπεδα της ζωής: στην εργασία, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στον τρόπο διαχείρισης κάθε προβλήματος, στην διάθεση.
Υπάρχουν συνήθειες που δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας να κοιμηθούμε. Εμποδίζουν την χαλάρωσή μας και κάνουν τον ύπνο να μοιάζει με ένα… μακρινό όνειρο.
1) Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, μην μένεις με το ζόρι στο κρεβάτι: Αν μέσα σε διάστημα μισής ώρας από την στιγμή που θα ξαπλώσεις, δεν νιώσεις την ανάγκη να κοιμηθείς, μην πιέζεσαι. Σήκω από το κρεβάτι και κάνε κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα μέχρι να νυστάξεις. Έτσι δεν θα συνδέσεις το κρεβάτι με ανησυχία και σκέψεις που σε καταπιέζουν.
2) Μην αγχώνεσαι αν δεν μπορείς να κοιμηθείς: Το άγχος κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αποδέξου την δυσκολία την κοιμηθείς και σκέψου ότι είναι παροδική. Άκου χαλαρωτική μουσική, διάβασε ένα αγαπημένο σου βιβλίο με χαμηλό φωτισμό.
3) Μην ασχολείσαι με το κινητό ή τον υπολογιστή: Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές διαταράσσει την παραγωγή μελατονίνης -της «ορμόνης του ύπνου». Μια από τις κύριες αιτίες αϋπνίας στη σύγχρονη ζωή.
4) Μην μένεις για ώρα μπροστά από το ανοιχτό ψυγείο: Ισως να μπεις σε πειρασμό να φας ένα μικρό σνακ περιμένοντας να σε πάρει ο ύπνος. Κι όμως, το φως από το ψυγείο μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης και να κάνει την προσπάθειά σου για να κοιμηθείς ακόμα πιο δύσκολη.
5) Μην κοιμηθείς στον καναπέ: Όπως προαναφέραμε, αν δεν μπορείς να κοιμηθείς άλλαξε δωμάτιο και κάνε κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα. Όταν, όμως, νυστάξεις, καλό θα ήταν να επιστρέψεις στο κρεβάτι σου και να μην κοιμηθείς στον καναπέ. Το κρεβάτι θα πρέπει να είναι για σένα καταφύγιο.
6) Όχι στο αλκοόλ και στα βαριά φαγητά πριν τον ύπνο: Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθειά σου να κοιμηθείς.
Πριν κοιμηθείς, φρόντισε να έχεις ελαφρύ στομάχι και να έχεις ενυδατώσει επαρκώς τον οργανισμό σου με νερό.
Πηγή:bovary.gr