Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι δύο πράγματα στη ζωή δεν μπορείς να πάρεις πίσω: την πέτρα που πέταξες και τις λέξεις που είπες. Οι ειδικοί φαίνεται ότι τις επιβεβαιώνουν, καθώς σημειώνουν πως υπάρχουν ορισμένες φράσεις που μπορούν να κλονίσουν τη σχέση μας βαθιά – και αμετάκλητα.
Δεν είναι μυστικό ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για έναν επιτυχημένο γάμο που αντέχει στο χρόνο. Όμως, εκτός από το να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, έχει τεράστια σημασία και ο τρόπος που θα το κάνουμε. Από τη μία η σωστή επιλογή των διατυπώσεών μας θα μας βοηθήσει να κάνουμε ξεκάθαρη τη σκέψη μας και να μην παρεξηγηθούμε. Από την άλλη, πρέπει να θυμόμαστε ότι μετά το τέλος ενός καβγά οι περισσότεροι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τη σκηνή στο μυαλό τους, δίνοντας έμφαση στις φράσεις που τους πλήγωσαν περισσότερο.
Φυσικά, η ένταση της στιγμής δεν μας επιτρέπει πάντα να ελέγξουμε πλήρως τα λόγια μας. Αν, όμως, θέλουμε ο γάμος μας να κρατήσει για πάντα, θα πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε τις παρακάτω φράσεις. Εξάλλου, θυμόμαστε και την άλλη παροιμία των γιαγιάδων μας για τη… σχέση της γλώσσας με τα κόκαλα.
1. «Η δουλειά σου δεν είναι τόσο σημαντική όσο η δική μου»
Ακόμη και αν έχετε μία ιδιαιτέρως υψηλόβαθμη θέση (ή μία δουλειά που είναι κοινωνικά σημαντική) και ακόμη και αν η οικογένειά σας στηρίζεται κυρίως στα δικά σας εισοδήματα, δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνετε την επαγγελματική σας κατάσταση με αυτή του ή της συντρόφου σας. Η εργασία και τα χρήματα αποτελούν τις πιο συνηθισμένες αιτίες προστριβών για τα περισσότερα παντρεμένα ζευγάρια και απαιτούν προσεκτική διαχείριση. Όσο εκνευρισμένοι και αν είστε, είναι απολύτως αναγκαίο ποτέ να μην δημιουργείτε ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ σας.
2. «Όλοι μου έλεγαν να σε χωρίσω, αλλά εγώ δεν τους άκουγα»
Συχνά οι καβγάδες φέρνουν στην επιφάνεια σκληρές αλήθειες που δεν έχουν τίποτα να συνεισφέρουν στη συζήτηση. Η συγκεκριμένη φράση είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί στον σύντροφό σας την αίσθηση ότι κανείς από τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν τον συμπαθεί. Εκτός από το γεγονός ότι θα τον πληγώσετε χωρίς λόγο, μια τέτοια «βόμβα» μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη σχέση σας – αλλά και στη σχέση του με τους γονείς και τους φίλους σας.
3. «Είσαι χαζή;»
Κανένας χαρακτηρισμός δεν είναι αποδεκτός, υπό καμία συνθήκη. Πρέπει να θυμάστε ότι σκοπός των καβγάδων είναι να βρείτε από κοινού μία λύση για ένα πρόβλημα που έχει προκύψει στη σχέση σας, όχι να μειώσετε τον ή την σύζυγό σας. Η λεκτική βία δείχνει έλλειψη σεβασμού και σε καμία περίπτωση δεν προωθεί την επικοινωνία. Αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε αυτόν τον κανόνα, μία λύση ίσως είναι να μην αναβάλλετε τις δυσάρεστες συζητήσεις, ώστε να αποφύγετε τη συσσώρευση εκνευρισμού.
4. «Έχεις πρόβλημα!»
Επαναλάβετε μετά από εμάς: Ποτέ δεν είναι σωστό να προχωράμε σε διαγνώσεις για την ψυχική υγεία του συντρόφου μας (ή οποιουδήποτε άλλου). Ίσως δεν σας φαίνεται τόσο σημαντικό, όμως όταν υπονοείτε ότι η αντίδραση ή το παράπονο του ή της συζύγου σας έχει τη ρίζα του σε κάποιου είδους παθολογία, αυτό που λέτε είναι ότι δεν το λαμβάνετε υπόψη σας. Επίσης, αυτό αποτελεί συνηθισμένη τακτική των χειριστικών ανθρώπων, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα και αφαιρούν από τους συντρόφους τους τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν για οτιδήποτε. Αν όντως πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει κάποιου είδους ψυχική ασθένεια ή άλλο πρόβλημα, σε μία πιο ήρεμη στιγμή ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.
5. «Αν δεν σου αρέσω δεν σε κρατάει κανείς»
Δυστυχώς, παραλλαγές αυτής της φράσης χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από ανθρώπους που σίγουρα δεν θα ήθελαν οι σύντροφοί τους να τους εγκαταλείψουν. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αντιδρούν αμυντικά στα παράπονα του συντρόφου τους ή ότι απλώς δεν ξέρουν πώς να αλλάξουν τη συμπεριφορά που δημιούργησε το πρόβλημα. Ωστόσο, όταν λέμε κάτι τέτοιο δίνουμε στους συντρόφους μας το μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή αλλαγή προκειμένου να τους κάνουμε ευτυχισμένους. Και ναι, δεν αποκλείεται αν επιμείνουμε σε αυτό εντέλει όντως να μας αφήσουν.
6. «Θέλω διαζύγιο!»
Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, είναι εντυπωσιακό το πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση χωρίς να την εννοούν – κυρίως με τη μορφή τελεσιγράφου. Σε περίπτωση που δεν είναι προφανές, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που πρέπει να βγάλετε τη λέξη «διαζύγιο» από το λεξιλόγιό σας. Αφ’ ενός τα τελεσίγραφα λειτουργούν εκβιαστικά και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία υγιή σχέση. Αφ’ ετέρου, και μόνο το γεγονός ότι τοποθετείτε το διαζύγιο στη σφαίρα των πιθανοτήτων είναι αρκετό για να δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες ρωγμές στο γάμο σας.
Πηγή:vita.gr