Ο καρδιακός ρυθμός είναι ο αριθμός των καρδιακών συσπάσεων ή των παλμών ανά μονάδα χρόνου. Λαμβάνεται κάτω από καλά καθορισμένες φυσιολογικές συνθήκες και εκφράζεται σε ρυθμούς ανά λεπτό (ρυθμοί / λεπτό). Πώς μετράμε τον καρδιακό ρυθμό;
Η ταχύτητα του καρδιακού παλμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, οι απειλές για την ασφάλεια και οι ατομικές συναισθηματικές αντιδράσεις. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι πολύ διαφορετικός σε τροχαίο ατύχημα ή όταν ξεκουράζεστε στο κρεβάτι.
Εάν θέλετε να μάθετε τα πάντα για αυτό το ζωτικό παλμό, συνεχίστε να διαβάζετε.
Τι να ξέρετε για τον καρδιακό ρυθμό;
Όπως δηλώνεται από την American Heart Association, ο καρδιακός ρυθμός σας είναι ο αριθμός των φορών που η καρδιά σας χτυπάει ανά λεπτό. Αυτό το ακούραστο όργανο αντλεί 70 χιλιοστόλιτρα αίματος με κάθε καρδιακό παλμό, περίπου 5 λίτρα σε 60 δευτερόλεπτα. Για να γίνει αυτό, οι μύες σας πρέπει να συστέλλονται και να χαλαρώνουν ρυθμικά.
Σε φυσικό επίπεδο, είναι κυκλικό. Αυτό σημαίνει ότι επαναλαμβάνεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν και ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν διασφαλίζει ότι είστε απαλλαγμένοι από ασθένειες, είναι μια χρήσιμη παράμετρος για τον εντοπισμό μιας ευρείας ποικιλίας διαταραχών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ισχαιμική καρδιακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε χώρες με υψηλό εισόδημα, πολύ πάνω από τους καρκίνους και άλλους τύπους ασθενειών. Αντιπροσωπεύει το 47% όλων των θανάτων, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 647.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από αυτήν ετησίως.
Χωρίς αμφιβολία, η προσοχή στην καρδιά μπορεί να σώσει ζωές!
Πώς μετράμε τον καρδιακό ρυθμό;
Η United States National Library of Medicine μας δείχνει τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μέτρησης του καρδιακού ρυθμού. Γενικά, μπορείτε να μετρήσετε τον παλμό σας σε περιοχές όπου οι αρτηρίες περνούν κοντά στο δέρμα.
Μερικά καλά σημεία για αυτό είναι ο καρπός σας, ο λαιμός και η βουβωνική χώρα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ελέγξετε τον καρδιακό σας ρυθμό στο σπίτι είναι από τον καρπό σας.
Για να το κάνετε, πρέπει να εκτελέσετε τα ακόλουθα βήματα:
- Πιέστε απαλά το εσωτερικό του καρπού σας στο πλάι του αντίχειρα. Θα παρατηρήσετε την ακτινική αρτηρία κάτω από το δέρμα σας, η οποία διασχίζει τον ακτινικό σωλήνα.
- Τοποθετήστε το δείκτη και τα μεσαία δάχτυλά σας περίπου 2 cm κάτω από την πτυχή του καρπού σας, μεταξύ του οστού που προεξέχει και του τένοντα στην εσωτερική πλευρά.
- Μόλις νιώσετε τον πρώτο καρδιακό παλμό, αρχίστε να μετράτε τους παλμούς για 60 δευτερόλεπτα με τη βοήθεια ενός χρονόμετρου. Μπορείτε επίσης να μετρήσετε τους ρυθμούς σε 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, να τους πολλαπλασιάσετε με 2, αλλά μπορεί να υπάρχουν περισσότερα σφάλματα σε αυτήν τη μέθοδο.
Εάν δεν θέλετε να το κάνετε χειροκίνητα, μην ανησυχείτε. Πολλές συσκευές που μετρούν την αρτηριακή σας πίεση (όπως μια οθόνη καρπού) υποδεικνύουν επίσης τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς στην ψηφιακή οθόνη. Η χρήση αυτών των gadget είναι απλή και δεν χρειάζονται περισσότερο από λίγα λεπτά για να λάβετε τα αποτελέσματα.
Ποιος είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός;
Ίσως είστε εδώ για να βρείτε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Ο μεμονωμένος καρδιακός ρυθμός κάθε ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά θα σας δείξουμε τα φυσιολογικά αποτελέσματα σε 2 πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις: ξεκούραση και άσκηση.
Συχνότητα αναμονής
Σύμφωνα με την American Heart Association, ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης είναι αυτός που αντλεί τη λιγότερη ποσότητα αίματος που απαιτείται, καθώς δεν ασκείστε. Ενώ ξαπλώνετε και χαλαρώνετε, ο μέσος καρδιακός ρυθμός κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό.
Ωστόσο, ένας ρυθμός μικρότερος από 60 παλμούς ανά λεπτό δεν είναι πάντα σημάδι ασθένειας. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα βήτα-αποκλεισμού έχουν χαμηλότερες συχνότητες. Είναι συνταγογραφούμενα, κυρίως σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και για την προστασία της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή.
Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο που ασκείται πολύ μπορεί επίσης να έχει καρδιακό ρυθμό κάτω από 60. Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρδιακός μυς είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζεται να εργαστεί τόσο σκληρά για να διατηρήσει έναν σταθερό καρδιακό παλμό.
Ο φυσιολογικός ρυθμός ανάπαυσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Ακολουθεί μια λίστα με τις αναμενόμενες τιμές σύμφωνα με την ομάδα:
- Νεογέννητα 0 έως 1 μήνα: 70-190 ρυθμοί / λεπτό.
- Μωρά 1 έως 11 μηνών: 80-160 χτυπήματα / λεπτό.
- Παιδιά 1 έως 2 ετών: 80-130 παλμοί / λεπτό.
- Παιδιά 3 έως 4 ετών: 80-120 παλμοί / λεπτό.
- Παιδιά 5 έως 6 ετών: 75-115 παλμοί / λεπτό.
- Παιδιά 7 έως 9 ετών: 70-110 παλμοί / λεπτό.
- Ενήλικες: 60-100 παλμοί / λεπτό.
- Καλά εκπαιδευμένοι ενήλικες ή επαγγελματίες αθλητές: 40-60 ρυθμοί / λεπτό.
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς, επειδή οι καρδιές τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Τα μυοκύτταρα (καρδιακά κύτταρα) είναι μικρότερα και μη οργανωμένα. Επομένως, συρρικνώνονται λιγότερο. Για να αντλήσει η καρδιά την απαραίτητη ποσότητα αίματος, πρέπει να χτυπήσει περισσότερες φορές.
Συχνότητα κατά την άσκηση
Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, η καρδιά σας πρέπει να χτυπά γρηγορότερα. Οι μύες χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο δεδομένου ότι καταναλώνουν ενέργεια, οπότε περισσότερο αίμα πρέπει να φτάσει στον ίδιο χρόνο.
Επομένως, είναι φυσιολογικό ο καρδιακός ρυθμός σας να είναι περίπου 150-200 παλμοί ανά λεπτό.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό;
Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, πέρα από την άσκηση και την ανάπαυση. Μερικές από τις πηγές που αναφέραμε μας δείχνουν μερικές παραμέτρους που μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστη καρδιακή συχνότητα ενός υγιούς ατόμου.
-
Θερμοκρασία αέρα
Σε γενικές γραμμές, με θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 20 και 25 βαθμούς, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί κανονικά μεταξύ 2 και 4 παλμών ανά λεπτό. Εάν η θερμοκρασία είναι περίπου 25-30 βαθμούς, η συχνότητα μπορεί να αυξηθεί έως και 10 παλμούς ανά λεπτό.
-
Θέση
Είτε κάθεστε είτε στέκεστε ενώ ξεκουράζεστε, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι συνήθως ο ίδιος. Ωστόσο, εάν πάρετε τον παλμό σας αμέσως, μπορεί να είναι λίγο υψηλότερος από το κανονικό. Επομένως, είναι καλύτερο να περιμένετε μερικά λεπτά αφού σηκωθείτε για να λάβετε αυτήν τη μέτρηση.
-
Συναισθήματα
Το άγχος και άλλα συναισθήματα μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Η ταχυκαρδία μπορεί να συμβεί όταν ο παλμός σας φτάσει τους 130-140 παλμούς ανά λεπτό. Η ψυχολογική βοήθεια και οι τεχνικές χαλάρωσης είναι συνήθως τα καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.
-
Βάρος
Το βάρος δεν επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, εάν ο ασθενής έχει πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ο παλμός ανάπαυσης μπορεί να είναι υψηλότερος από το κανονικό. Σε τελική ανάλυση, σε παχύσαρκους ανθρώπους, η καρδιά πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για να διατρέχει το αίμα σε όλο το σώμα.
-
Φάρμακα
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, οι β-αποκλειστές επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό σε ασθενείς με εύθραυστη καρδιά. Από την άλλη πλευρά, η λήψη φαρμάκων του θυρεοειδούς μπορεί να το αυξήσει.
Ελέγξτε τον καρδιακό ρυθμό σας
Όπως μπορείτε να δείτε, ο καρδιακός σας ρυθμός είναι μια ζωτικής σημασίας παράμετρος που παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με την άμεση κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς. Ωστόσο, ο αριθμός των παλμών ανά λεπτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχετε καμία ασθένεια ή κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση, σας συνιστούμε να πάτε στο γιατρό εάν παρατηρήσετε ότι ο παλμός σας είναι πολύ υψηλότερος ή χαμηλότερος από το κανονικό. Αν και μπορεί να είναι στο μυαλό σας, είναι καλύτερα να το ελέγξετε.
Πηγή: meygeia.gr