Ορισμένα παιδιά πέφτουν θύματα bullying ενώ άλλα κάνουν. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν γιατί μπορεί ένα παιδί να εμφανίσει αυτή την συμπεριφορά όπως και τι πρέπει να κάνετε για να το σταματήσετε.
Συνήθως μαθαίνετε ότι το παιδί σας έχει εκφοβίσει ή πειράξει κάποιο άλλο, με ένα τηλεφώνημα από το σχολείο. Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων γονιών είναι να αρνηθούν ότι το παιδί τους έκανε κάτι ανάλογο και ότι ξεπέρασε τα όρια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε παιδί, ακόμα και εκείνο που δεν έχει δώσει δείγματα κακής συμπεριφοράς στο παρελθόν, ενδέχεται να ασκήσει bullying και οι λόγοι πίσω από αυτήν την συμπεριφορά είναι σύνθετοι.
Γιατί τα παιδιά κάνουν bullying;
Τα παιδιά με την μεγαλύτερη «δημοφιλία» ή «δύναμη» στο σχολείο, ενδεχομένως να πειράξουν κάποιο άλλο για να επιδείξουν την δύναμή τους και να διατηρήσουν την υπεροχή τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Εναλλακτικά υπάρχει περίπτωση τα παιδιά, που έχουν αισθανθεί κάποιο είδος αγένειας ή και εκφοβισμό, να θεωρούν ότι αφού συνέβη σε εκείνα, οι κανόνες δεν ισχύουν και ότι επομένως και εκείνο μπορεί να συμπεριφερθεί όσο άσχημα θέλει σε άλλους. Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν από την τηλεόραση, το σχολείο ή και από φίλους τους.
Τι να κάνετε για να σταματήσει
Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας προσπάθησε να εκφοβίσει κάποιο άλλο παιδάκι, παραμείνετε ψύχραιμοι και ενημερώστε το σχολείο ότι είστε διαθέσιμοι να συνεργαστείτε για να αποτρέψετε ένα νέο περιστατικό από το να συμβεί. Στην συνέχεια προσπαθήστε να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα, προκείμενου να μάθετε τι πραγματικά έχει συμβεί. Αξιολογήστε τις ενέργειες του παιδιού σας, χωρίς να σπεύσετε να το κρίνετε για τις ενέργειες του, μιας και δεν χρειάζεται αυτό από εσάς. Προσπαθήστε να κατανοήσετε γιατί συμπεριφέρθηκε έτσι, πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση των συνεπειών.
Αναγνωρίστε την κακή συμπεριφορά
Καθίστε μαζί με το παιδί σας και μιλώντας σε ήπιο και σταθερό τόνο, ρωτήστε το τι ακριβώς συνέβη και γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθείτε περισσότερο να το ακούτε παρά να μιλάτε ενώ αποφύγετε να επιρρίψετε ευθύνες σε αυτό το σημείο. Μέσα από την συζήτησή σας, βοηθήστε το να καταλάβει ότι είστε εκεί για να το ακούσετε και ότι είναι εντάξει να παραδεχθεί το λάθος του. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα, δείξτε του πώς η συμπεριφορά του επηρεάζει τους άλλους ενώ τονίστε ότι ακόμα και τα λόγια μπορούν να πληγώσουν. Δώστε έμφαση στην δίκαιη, ευγενική και με καλοσύνη μεταχείριση όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως.
Εστιάστε στις συνέπειες
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι φέρει ευθύνη και συνέπεια για τις πράξεις του, περιγράφοντας και ακολουθώντας κατά γράμμα τις συνέπειες για μια τέτοια συμπεριφορά. Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορείτε να πάρετε από το παιδί για ορισμένο χρονικό διάστημα, κάτι που του αρέσει πολύ, ώστε να αντιληφθεί ότι οι συνέπειες είναι σημαντικές. Μετατρέψτε το περιστατικό εκφοβισμού σε μια διδακτική εμπειρία, συζητώντας τους θετικούς τρόπους με τους οποίους το παιδί μπορεί να χειριστεί μελλοντικές καταστάσεις, που θα οδηγήσουν σε θετικές συνέπειες. Παροτρύνετε το παιδί σας να γράψει σε μία παράγραφο πως θα αισθανόταν αν δεχόταν εκείνο bullying ενώ μην ξεχάσετε να του ζητήσετε να απολογηθεί στο άλλο παιδί.
Πηγή:imommy.gr