Χάρη σε μια αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών θα μπορέσετε να ελέγξετε το ενοχλητικό φούσκωμα χωρίς να στερηθείτε τα τρόφιμα που συχνά ενοχοποιούνται για την πρόκλησή του
Γαστρεντερικό φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν εκ νέου δεδομένα από μεγάλη κλινική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Μετά τη νέα ανάλυση οι ερευνητές βρήκαν ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού προκαλούσε φούσκωμα σε περισσότερους συμμετέχοντες της δοκιμής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως η υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες διατροφή DASH (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Μείωση της Υπέρτασης) αύξανε το φούσκωμα στους συμμετέχοντες συγκριτικά με τη διατροφή ελέγχου που ήταν χαμηλή σε περιεκτικότητα ινών.
Η διατροφή DASH δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης επιτρέπει πρόσληψη πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέας και πουλερικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, την κατανάλωση των οποίων επίσης αποτρέπουν οι οδηγίες των επιστημόνων.
Η μελέτη από τον Mueller και τους συνεργάτες του είναι η πρώτη που εξετάζει το αλάτι ως μία αιτία πρόκλησης φουσκώματος στο πλαίσιο των διατροφών υψηλής ή χαμηλής πρόσληψης φυτικών ινών.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι πριν την έρευνα το 36,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν φούσκωμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η διατροφή DASH με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών αύξανε τον κίνδυνο φουσκώματος περίπου κατά 41% συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε λιγότερες φυτικές ίνες. Όταν οι ερευνητές συσχέτισαν τα δεδομένα της διατροφής DASH και τα συνέκριναν με την πρόσληψη αλατιού από την υψηλότερη στην χαμηλότερη, παρατήρησαν ότι η διατροφή με περισσότερο αλάτι συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο φουσκώματος περίπου κατά 27% συγκριτικά με το μοντέλο διατροφής με λιγότερο αλάτι.
Μειώνοντας το αλάτι ελέγχεται και το φούσκωμα, διατηρώντας παράλληλα την υγιεινή και υψηλή σε πρόσληψη φυτικών ινών διατροφή όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Το φούσκωμα είναι μια συχνή ενόχληση του γαστρεντερικού συστήματος που μπορεί να επιδεινωθεί σε ορισμένους ανθρώπους λόγω μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι εφικτό να καταπολεμηθεί το φούσκωμα χωρίς να μειωθούν οι υγιεινές φυτικές ίνες, αλλά μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού», δήλωσε o Δρ. Noel Mueller επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Επιδημιολογίας της σχολής Bloomberg.
Η ερευνητική ομάδα εξετάζει τώρα πώς το φούσκωμα επηρεάζεται από σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λιπαρά.
Πηγή:ygeiamou.gr