Η εφηβεία είναι μία περίοδος της ζωής που χαρακτηρίζεται από τεράστιες αλλαγές. Η σωματική ανάπτυξη των αγοριών (μυοσκελετικό σύστημα, βάρος) είναι ταχύτατη – σε ρυθμό συναγωνίζεται μόνο εκείνη της πρώτης βρεφικής ηλικίας.
Oι έφηβοι ψηλώνουν απότομα, βλέπουν τα γεννητικά τους όργανα να μεγαλώνουν, την τριχοφυΐα τους να αυξάνεται. «Βαραίνει» επίσης η φωνή τους και η σεξουαλικότητά τους αναπτύσσεται ραγδαία. Αρχίζουν επίσης να εξοικειώνονται με τις στύσεις τους, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν τον μηχανισμό, με βάση τον οποίο αυτές συμβαίνουν.
«Τα αγόρια βιώνουν στην εφηβεία μία «έκρηξη» σωματικών αλλαγών. Από τη μια στιγμή στην άλλη μεταμορφώνονται σε άνδρες», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος Κωνσταντίνος Ρόκκας.
«Συχνά, όμως, δεν αισθάνονται έτοιμοι γι’ αυτές τις αλλαγές. Έχουν απορίες, τις οποίες όμως πολλοί ντρέπονται να εκφράσουν. Νιώθουν ότι το σώμα τους μεταμορφώνεται, διαπιστώνουν ότι έχουν ορμές και ανάγκες. Είναι σημαντικό να μιλήσουν για όλα αυτά σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται. Οι φίλοι και το Διαδίκτυο δεν είναι οι πιο ασφαλείς πηγές πληροφόρησης».
Το πέος, η στύση και η εκσπερμάτιση
Τί πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουν οι έφηβοι για το σώμα τους και σεξ; Όπως προαναφέρθηκε, στην εφηβεία αυξάνεται κατ’ αρχάς το μέγεθος των γεννητικών οργάνων και αλλάζει η μορφολογία τους.
Το πέος μεγαλώνει και αποκτά πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον αυξάνεται ο όγκος των όρχεων και αναπτύσσεται τριχοφυΐα στην περιοχή.
Το κύριο γνώρισμα της εφηβείας στο αγόρι, όμως, είναι η παραγωγή σπερματοζωαρίων και η έξοδός τους με την εκσπερμάτιση. «Οι όρχεις παράγουν ανδρικές ορμόνες και σπερματοζωάρια. Η έξοδος του σπέρματος προϋποθέτει την ύπαρξη στύσης και την εκσπερμάτιση», λέει ο κ. Ρόκκας.
Στύση παρατηρείται όταν αυξάνεται ο όγκος του πέους και σκληραίνει. Το μέγεθος ενός πέους σε στύση συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 12 και 16 εκατοστών. Κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκληθούν στύσεις, οι οποίες μερικές φορές συνοδεύονται από εκσπερμάτιση. Η κατάσταση αυτή ονείρωξη και είναι φυσιολογική. Αν, όμως, ο έφηβος δεν την γνωρίζει, μπορεί να τρομάξει και να ντραπεί να μιλήσει γι’ αυτήν.
Η εκσπερμάτιση αποτελείται από ισχυρές, επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών. Στις πρώτες σεξουαλικές επαφές ο νέος εκ φύσεως αδυνατεί να ελέγξει το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης. Αυτό έχει αποτέλεσμα την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο ο έλεγχος της εκσπερμάτισης αποκτάται με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία.
Το προφυλακτικό
Όσον αφορά την σεξουαλική επαφή καθ’ εαυτή, ο έφηβος πρέπει να ξέρει πως είναι απαραίτητη η χρήση του προφυλακτικού, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους:
- Την προστασία του από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
- Την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
«Πολλοί νέοι αποφεύγουν να βάζουν προφυλακτικό, λέγοντας ότι μειώνει την ευχαρίστηση κατά το σεξ», λέει ο κ. Ρόκκας. «Αυτό είναι λάθος, διότι η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτων. Αυτά δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το ασφαλές σεξ και η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά είναι από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να μαθαίνουν οι έφηβοι, δεδομένου ότι σε αυτή την περίοδο της ηλικίας ανθίζουν οι πειραματισμοί».
Προϋπόθεση η συναίνεση
Σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη, ο ειδικός είναι σαφής. Οι γονείς χρειάζεται να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα έχουν ενημερώσει επαρκώς, όχι μόνο για τους κινδύνους και για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και για την ικανοποίηση και τη χαρά που μπορεί να προσφέρει το σεξ.
«Το να δημιουργούμε λάθος εικόνα στον έφηβο, με σκοπό να τον τρομάξουμε, ώστε να καθυστερήσει να κάνει σεξ, δεν ενδείκνυται. Αν οι γονείς δεν θέλουν για οποιονδήποτε λόγο να κάνουν αυτή τη συζήτηση, είναι προτιμότερο να απευθυνθούν σε έναν ουρολόγο ανδρολόγο. Εκείνος θα μιλήσει με απλά λόγια στον έφηβο και θα του εξηγήσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει», υπογραμμίζει ο κ. Ρόκκας.
Και καταλήγει: «Αυτό που έχει σημασία να μάθουν οι έφηβοι (και οι έφηβες φυσικά) είναι ότι το σεξ πρέπει να γίνεται με τη συναίνεση και των δύο. Χωρίς άγχος, χωρίς την παραμικρή πίεση, με απόλυτο σεβασμό στα «θέλω» του άλλου».
Πηγή: iatropedia.gr