Αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας, δεν είναι επειδή δεν σας αγαπάει. Αντίθετα, είναι ένα σημάδι ότι ωριμάζει σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.
Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί σχετικά με το τι να κάνετε αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας.
Μπορεί να θυμάστε ότι, όταν ήταν μικρό, το παιδί σας συνήθιζε να συμφωνεί μαζί σας σχεδόν σε όλα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά ωριμάζουν σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Για το λόγο αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες μερικές φορές.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε όταν αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες διαφωνίες;
Όλα εξαρτώνται από τις διαφωνίες. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν αυτές αρχίζουν, επειδή σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή στη σχέση σας. Είναι ένα σημείο όπου μπορεί να απομακρυνθείτε από το παιδί σας ή να έρθετε ακόμη πιο κοντά.
Οι διαφορές μας με τα παιδιά μας οξύνονται στην εφηβεία
Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν ήμασταν νέοι, περάσαμε την ίδια κατάσταση με τους γονείς μας. Για διάφορους λόγους, διαφωνούσαμε με κάποια συμπεριφορά, κανόνα ή απόφαση που έφερναν στο τραπέζι.
Σύμφωνα με τους Parra και Oliva (2002), οι συγκρούσεις στις κοινωνικές σχέσεις οξύνονται κατά την εφηβεία στα παιδιά. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η προέλευση της σύγκρουσης μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Μια από τις συνηθισμένες διαφωνίες είναι η διαφορά μεταξύ του τι περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά τους και της πραγματικής συμπεριφοράς των παιδιών τους. Ομοίως, οι διαφορές θα μπορούσαν να οφείλονται σε κρίσιμες γνωστικές διεργασίες σε σχέση με τους οικογενειακούς κανόνες ή τα γονικά πρότυπα.
“Η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών δεν είναι συνήθως προβληματική στην παιδική ηλικία, αλλά στην εφηβεία: η πρόληψη των προβλημάτων με θετικές συμπεριφορές είναι ένα ασφαλές στοίχημα”.
Η μη συμμόρφωση των παιδιών και η επικοινωνία
Όπως μπορείτε να δείτε, το να εκφράζουν τα παιδιά τη μη συμμόρφωσή τους δεν είναι κάτι καινούργιο στην οικογενειακή δυναμική, ούτε είναι απαραίτητα κακό. Αντιθέτως, το να αμφισβητούν αποφάσεις ή απόψεις σημαίνει ότι αναπτύσσουν τις νοητικές τους ικανότητες και τα δικά τους κριτήρια. Με άλλα λόγια, ωριμάζουν.
Ωστόσο, αυτό που μπορεί να εγείρει διαμάχες είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά εξωτερικεύουν τη μη συμμόρφωσή τους. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη επικοινωνίας ή σχετικών δεξιοτήτων είναι αυτό που συνήθως προκαλεί συγκρούσεις στην οικογένεια. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται στην απουσία ενός ζεστού και κατανοητού οικογενειακού πλαισίου.
Το προαναφερθέν άρθρο επισημαίνει ότι, μεταξύ παιδικής και εφηβικής ηλικίας, η επικοινωνία στην οικογένεια επιδεινώνεται και γίνεται πιο δύσκολη. Επομένως, αν αναρωτιέστε γιατί το παιδί δεν συμφωνεί μαζί σας, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε τη βελτίωση της επικοινωνίας.
Τι να κάνετε αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας
Σύμφωνα με την Gloria Elena Franco, συγγραφέα του βιβλίου La comunicación en la familia (Η επικοινωνία στην οικογένεια), η επικοινωνία απαιτεί ανιδιοτέλεια προκειμένου να δείξουμε πραγματικά το ενδιαφέρον μας για το άλλο άτομο. Δηλαδή, είναι σημαντικό να ξεχάσουμε για λίγο τις σκέψεις μας για να ακούσουμε πραγματικά και να κατανοήσουμε το άλλο άτομο.
Ακούστε προσεκτικά αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας
Στην πραγματικότητα, ο στόχος της επικοινωνίας εκπληρώνεται όταν υπάρχει ανταλλαγή. Αυτό περιλαμβάνει τη γνώση του τρόπου με τον οποίο το άλλο άτομο σκέφτεται, αισθάνεται ή ενεργεί.
Έτσι, αν το παιδί σας μοιράζεται μαζί σας τα συναισθήματά του, ακούστε το. Ωστόσο, να θυμάστε επίσης ότι η επικοινωνία είναι μια επιστήμη που μαθαίνεται και βελτιώνεται με την εξάσκηση.
Αποφύγετε τα συνήθη λάθη στην επικοινωνία γονέα-παιδιού. Για παράδειγμα: η γενίκευση, η κριτική, οι φωνές, η σωματική ή ψυχολογική κακομεταχείριση του παιδιού σας ή απλώς η μη προσοχή του/της είναι μεγάλα λάθη.
Αντίθετα, ακούστε προσεκτικά αυτά που λέει μέχρι να τελειώσει. Να θυμάστε ότι στόχος σας πρέπει να είναι να μάθετε τι πραγματικά αισθάνεται και σκέφτεται το παιδί σας. Για να το πετύχετε αυτό, θα χρειαστείτε πολλή υπομονή και, πάνω απ’ όλα, αυτοέλεγχο για να ελέγξετε τις παρορμήσεις σας να τον/την κρίνετε ή να τον/την απειλήσετε.
Αποφύγετε τις υπερβολικές αντιδράσεις
Αν αντιδράσετε υπερβολικά, το παιδί σας πιθανόν να αποφασίσει να μη σας μιλάει πια για να αποφύγει τους καβγάδες. Επιπλέον, δεν θα έχετε το ηθικό κύρος να το διδάξετε πώς να επικοινωνεί ή να του ζητήσετε να συμπεριφέρεται σωστά.
Αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας και απλά νιώθετε ότι πρόκειται να εκραγείτε, διακόψτε τη συζήτηση. Αν δεν είστε ήρεμοι, δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το θέμα αποτελεσματικά. Ωστόσο, ο στόχος εδώ δεν είναι να αποφύγετε την αντιπαράθεση, αλλά να κερδίσετε χρόνο για να ηρεμήσετε.
Το να είστε ήρεμοι θα σας επιτρέψει να σκεφτείτε καλύτερα την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη θέση του παιδιού σας. Κατά συνέπεια, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τη σύγκρουση με καλύτερο τρόπο και έτσι να φτάσετε σε μια ειρηνική λύση.
Μερικές τελικές σκέψεις
Ακόμη και αν υπάρχει καλή επικοινωνία, μερικές φορές οι γονείς και τα παιδιά απλώς δεν συμφωνούν στις απόψεις τους. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό, επειδή τα παιδιά σας δεν είναι αντίγραφό σας. Έχουν την ελευθερία των επιλογών και της σκέψης. Πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν θα είναι όλα όσα λένε ή κάνουν της αρεσκείας σας. Ως εκ τούτου, ο σεβασμός είναι θεμελιώδης στη σχέση.
Στην πραγματικότητα, το να έχετε μια ανοιχτή συναισθηματική στάση θα βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων. Αν αντιδράσετε με αρνητικό και επιβλητικό τρόπο, το μόνο που θα πετύχετε είναι ότι τα παιδιά σας θα απομακρυνθούν από εσάς. Αν συμβεί αυτό, δεν θα είστε σε θέση να τα συμβουλεύσετε στη λήψη αποφάσεων.
Να έχετε κατά νου ότι αν το παιδί σας διαφωνεί μαζί σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπάει. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να μπορέσετε να καταλήξετε σε κάποια συμφωνία μέσω της καλής επικοινωνίας, του σεβασμού και της κατανόησης.
Πηγή: meygeia.gr