• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε γεύματα;

29 Ιανουαρίου 2020
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»

30 Ιουνίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια

30 Ιουνίου 2025
Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-

30 Ιουνίου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ

30 Ιουνίου 2025
ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο “Μποδοσάκειο”

30 Ιουνίου 2025
Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

Olympus Marathon: Στο βάθρο ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο

30 Ιουνίου 2025
Αγώνας ποδοσφαίρου Γυναικών στο δημοτικό στάδιο Σιάτιστας

Συνάντηση για το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργανώνει ο Μακεδονικός Σιάτιστας

30 Ιουνίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ

Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη στη Λιθιά Καστοριάς

30 Ιουνίου 2025
Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

Εγγραφές και ανανεώσεις εγγραφών στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κοζάνης με Λυκειακές τάξεις

30 Ιουνίου 2025
Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

Εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Καταστήματος και Ιατρείου στα Ίμερα Σερβίων

30 Ιουνίου 2025
18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

18η Αιμοδοσία στο Τσοτύλι

30 Ιουνίου 2025
Ένα Πλατινένιο και δύο χρυσά Βραβεία για τη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης στα Water Awards 2025

Ένα Πλατινένιο και δύο χρυσά Βραβεία για τη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης στα Water Awards 2025

30 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε γεύματα;

sierafm by sierafm
29 Ιανουαρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το να τύχει να παραλείψετε ένα γεύμα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Ίσως δεν προλάβατε να φάτε επειδή η λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε στο γραφείο ήταν ατελείωτη. Ίσως ο προγραμματισμός των γευμάτων σας δεν πήγε όπως υπολογίζατε ή ίσως ακολουθείτε τη διαλειμματική δίαιτα και έχετε ξεχάσει τι σημαίνει πρωινό. Όποιος κι αν ήταν τελοσπάντων ο λόγος, πέρασαν 6 ώρες χωρίς να φάτε.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν παραλείπετε ένα γεύμα; Ενώ δεν είναι τρομερό πράγμα το να τύχει να μείνετε νηστική για μερικές ώρες, σίγουρα θα νιώσετε τη διαφορά. Όσον αφορά στη συστηματική παράλειψη γευμάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο μιας διαλειμματικής δίαιτας, οι ερευνητές ακόμη συλλέγουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στο βάρος και τη συνολική υγεία.

Μπορεί να νομίζετε ότι αν παραλείψετε ένα γεύμα θα νιώθετε απλώς νευρικότητα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.

-Το σάκχαρο και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα πέσουν

Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε φάει, ουσιαστικά ξεκινάτε χωρίς καύσιμα στο σύστημά σας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας. Φυσικά, το να μείνετε νηστική για μερικές ώρες δεν πρόκειται να καταστρέψει το σύστημά σας, ωστόσο το σώμα σας θα αντιδράσει στην έλλειψη καυσίμων με διάφορους τρόπους.

Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας του οργανισμού, επειδή οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.

Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση και η νευρικότητα.

Όταν δεν τρώτε συχνά, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε. Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.

-Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει το βάρος σας

Όταν έχετε μείνει νηστική για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένη.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένη. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Η παράλειψη γευμάτων δεν επηρεάζει μόνο τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και την ικανότητά σας να γυμναστείτε. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας στην προπόνησή σας. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δε θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δε θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).

*Με λίγα λόγια, δεν είναι μια έξυπνη επιλογή το να μένετε νηστική για αρκετές ώρες. Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.

Πηγή:vita.gr

Previous Post

Εκδηλώσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο πλαίσιο της 28ης AGROTICA 2020

Next Post

Ελαιόλαδο: Επτά χρήσεις του στην ομορφιά

Next Post
ΛΑΔΙ ΕΛΑΙΟ

Ελαιόλαδο: Επτά χρήσεις του στην ομορφιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Πολίτης Κέιν»
  • Καστοριά: Καραντίνα λόγω καταρροϊκού πυρετού σε 12 κοπάδια
  • Νεκρή σε φοβερό τροχαίο έξω από τη Λάρισα η 23χρονη Μαρία Ζησοπούλου με καταγωγή από την Κοζάνη-
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Η Φλώρινα έγινε καμβάς – Έκθεση πτυχιακών εργασιών του ΤΕΕΤ
  • Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το Γενικό Νοσοκομείο “Μποδοσάκειο”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr