Με την πλαρφόρμα να είναι έτοιμη στις αρχές Ιουλίου και τις τράπεζες να έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τις αιτήσεις, οι ρυθμίσεις μετατίθενται ουσιαστικά μετά το καλοκαίρι.
Μετά το καλοκαίρι θα είναι έτοιμες οι τράπεζες να προσφέρουν τις πρώτες ρυθμίσεις σε «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Πηγή του κλάδου με γνώση των διαδικασιών εξηγεί ότι, εφόσον η νέα πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νέο Νόμο Κατσέλη θα είναι έτοιμη -το νωρίτερο- στις αρχές Ιουλίου, και οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να εξετάσουν τα αιτήματα των δανειοληπτών, οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένονται ουσιαστικά από το Σεπτέμβριο.
Οι τράπεζες, πάντως, εναποθέτουν σημαντικές ελπίδες βελτίωσης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου στον νέο νόμο, αφού υπολογίζεται ότι λόγω της κρατικής επιδότησης θα εισρέουν στα ταμεία των τραπεζών περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό επισήμανε κατά την παρουσίαση του νέου Σχεδίου Μετασχηματισμού στο Λονδίνο και ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Κάνοντας μια σύγκριση με το σχέδιο APS για τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε «πολύ πιο σημαντικά» τα οφέλη του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις τράπεζες.
Πράγματι, υψηλόβαθμο στέλεχος της ίδιας τράπεζας ανέφερε στο insider.gr ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κίνητρο της επιδότησης αναμένεται να «θεραπεύσει» κόκκινα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΕ, το οποίο σημαίνει ότι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του νέου νόμου είναι πολύ σημαντικά για τις τράπεζες.
Με αμείωτους ρυθμούς οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία το α΄ τρίμηνο 2019
Εν τω μεταξύ, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους οι καταθέσεις αιτήσεων υπαγωγής στον παλιό νόμο Κατσέλη στα Ειρηνοδικεία της χώρας.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία 122 Ειρηνοδικείων που είναι σήμερα διαθέσιμα (αντιστοιχούν στο 80% που συνόλου περίπου), κατατέθηκαν 11.268 νέες αιτήσεις το 2019 έως το τέλος Μαρτίου που ψηφίστηκε το νέο πλαίσιο προστασίας. Τα επίπεδα αυτά είναι αντίστοιχα του τελευταίου τριμήνου του 2018, όπου είχε καταγραφεί διπλασιασμός των νέων αιτήσεων, κυρίως λόγω της αναμονής ψήφισης του νέου νόμου.
Όπως έχει αναφέρει, πάντως, το insider.gr, η επιλογή της δικαστικής οδού παραμένει ανοιχτή για τους «κόκκινους» οφειλέτες και μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου, καθώς τα Ειρηνοδικεία θα συνεχίσουν να δέχονται αιτήσεις παράλληλα με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, βέβαια, της νέας λύσης είναι η κρατική επιδότηση που θα ανέρχεται έως και το 50% της δόσης, για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι μεγάλο ποσοστό οφειλετών θα μεταπηδήσουν από τον παλιό νόμο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου να επωφεληθούν από την κρατική επιδότηση -κάτι που δεν ισχύει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα 122 Ειρηνοδικεία ανέρχονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 88.491 -αυξημένες σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Πηγή:insider.gr