Το διαζύγιο είναι σπάνια ανώδυνο σε οποιαδήποτε οικογένεια. Παρόλο που, χάριν της ευημερίας των παιδιών, είναι κάποιες φορές καλύτερο να αποφασιστεί ένας χωρισμός παρά η διατήρηση ενός δύσκολου γάμου. Εάν αντιμετωπιστεί σωστά, το γονικό διαζύγιο μπορεί να φέρει ένα πιο ευτυχισμένο μέλλον στα παιδιά, ενώ η διαμονή σε μια δυστυχισμένη σχέση μπορεί να κάνεις όλη την οικογένεια να υποφέρει – ειδικά τα παιδιά.
1. Θα αντικατοπτρίζουν το ανθυγιεινό μοντέλο της σχέσης των γονιών τους
Το να ζηλεύεις, να θυμώνεις εύκολα, να μην μιλάς στον σύζυγό σου και να είσαι αυταρχικός και κριτικός είναι όλες οι γονικές συμπεριφορές που τείνουν να οδηγήσουν τα παιδιά τους σε προβληματικούς γάμους.
2. Ποτέ δεν θα «συνηθίσουν» με τις μάχες των γονιών τους
Τα παιδιά εντοπίζουν τα αρνητικά συναισθήματα αρκετά εύκολα και είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε καταστροφικές οικογενειακές συγκρούσεις. Με τους γονείς να δείχνουν συχνά έλλειψη σεβασμού ο ένας στον άλλο, η κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους δεν είναι ασφαλής. Η ένταση μεταξύ των γονέων μπορεί να απειλήσει την αίσθηση της ασφάλειας ενός παιδιού, κάνοντας το να αισθάνεται αβέβαιο και ένοχο. Τα παιδιά αυτά μπορεί τελικά να μεγαλώσουν σε ενήλικες με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
3. Ως αποτέλεσμα, γίνονται πιο ευάλωτα στο στρες
Όταν τα παιδιά δεν αισθάνονται ασφαλείς στο σπίτι τους, υπάρχει μια πιθανότητα να μπορούν εύκολα να τονιστούν και να ερμηνεύσουν τις συνήθεις καταστάσεις ως απειλητικές. Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά των τοξικών γονιών, μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτούν ότι στις σχέσεις μεταξύ 2 ατόμων συνεπάγονται παρεξηγήσεις. Μπορούν να επιδείξουν υψηλά επίπεδα αυτοκριτικής, και ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν όχι τόσο σοβαρές δυσκολίες, θα υποφέρουν έντονα από στρες.
4. Μπορεί να έχουν πρόβλημα στην οικοδόμηση διαφόρων τύπων σχέσεων
Τα παιδιά που ζουν σε ένα τοξικό περιβάλλον όχι μόνο κινδυνεύουν να έχουν δύσκολες σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους, αλλά μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και το πώς ένα παιδί θα αντιληφθεί οποιαδήποτε σύνδεση με άλλο άτομο. Οι συγκρούσεις στο σπίτι οδηγούν σε δυσκολίες στην οικοδόμηση ισορροπημένων σχέσεων με τους συνομηλίκους, ενώ οι αδελφές σχέσεις μπορούν να γίνουν υπερπροστατευτικές ή απομακρυσμένες. Σε δυστυχισμένες οικογένειες, τα παιδιά πιθανότατα δεν είχαν καμία δύναμη να σταματήσουν το τι συνέβαινε σε αυτά. Έτσι, ως ενήλικες, μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσουν για πράγματα που δεν τους αρέσουν στους συντρόφους τους και να δημιουργήσουν υγιή όρια.
Πηγή:baby.gr