Σχέδιο Νόμου Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».
Δημήτριος Δημητριάδης
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο παρόν νομοσχέδιο υπάρχει ένα σύνολο ρυθμίσεων και τροπολογιών τα οποία, ενώ φαίνονται κατ’ αρχάς ασύνδετα μεταξύ τους, είναι φανερό πως εντάσσονται σε ένα συνεκτικό και συνολικό πλαίσιο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και τη στήριξη της κοινωνίας.
Είναι ακόμη ένα βήμα προς το νέο τοπίο και τη νέα εποχή που επέφερε το πολιτικό μας σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χάρη βέβαια στην τεράστια ώθηση που μας έδωσε ο λαϊκός παράγοντας όλα αυτά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια.
Μέχρι τώρα έχουμε πάρει μια σειρά μέτρα που έχουν βοηθήσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα με αρκετούς τρόπους και σε πολλές περιπτώσεις.
Θα συνεχίσουμε, γιατί αυτό υπάρχει στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, γιατί αυτή είναι η ταυτότητά μας. Επειδή δεν αλλάξαμε ποτέ στόχους, αλλά αλλάξαμε δρόμους για να τους επιτύχουμε και όπως φαίνεται τα καταφέρνουμε καλά.
Αυτό που έχει σημασία σε αυτό που νομοθετούμε -και το συναντούμε σε κάθε μας πρωτοβουλία- είναι:
- Πως αυτό κατ’ αρχάς, γίνεται με σχέδιο, με στόχευση. Πρωτίστως έχουμε μια επιτυχία στον προγραμματισμό, στα δημοσιονομικά και στη διαχείριση.
- Επίσης, έχουμε επιτυχία στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, η οποία συντελείται εμπρός μας και απρόσκοπτα.
Είναι κάτι που δεν το λέμε απλά και μόνοι εμείς, που δεν χρειάζεται να το παρατηρούμε μόνο σε αυτή τη Βουλή, αλλά το λένε όλοι οι σύμμαχοι μας, όλοι οι εταίροι μας και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Είτε είναι πολιτικοί,είτε τραπεζικοί, είτε αναπτυξιακοί, είτε είναι ακαδημαϊκοί.
Επομένως, όλα τα μέτρα ανακούφισης και επανόρθωσης των αδικιών των μνημονίων και ανάκτησης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας , είναι αποτελέσματα αυτών που ήδη έχουμε επιτύχει και επί αυτών προσφέρουμε.
Όλοι οι πολίτες, λοιπόν, θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί καταστροφής και άρα επιστροφής στα παλαιά, έχει αποτύχει παταγωδώς εδώ και πολύ καιρό.
Όσο περνάει, βέβαια, ο καιρός αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο γι’ αυτήν και εντείνει το στρατηγικό της αδιέξοδο.
Διότι δίκαιο και βιώσιμο σχέδιο για το πώς θα βγαίναμε από την κρίση δεν είχε. Απλώς έκανε ό,τι της έλεγαν οι δανειστές χορηγοί τους.
Σχέδιο για το πώς επίσης θα έρθουν καλύτερες μέρες, εφ’ όσον έχουμε βγει από την κρίση, ούτε λόγος!
Και εξηγούμαστε:
Θεσπίζουμε τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Είναι κατ’ αρχήν μία μόνιμη ρύθμιση, η οποία έχει μία νέα αρχιτεκτονική και η οποία δομείται σταθερά σε ανοικτό ορίζοντα. Με έναν τρόπο βιώσιμο και με βάση δεδομένα που ήδη έχουμε επιτύχει. Το σύστημα του επανυπολογισμού των συντάξεων που είναι εύρωστο, δίκαιο, διαφανές και βιώσιμο λέγεται «νόμος Κατρούγκαλου».
Επίσης, τα αποθεματικά των ταμείων είναι πραγματικά αποθεματικά, χωρίς τα τραγικά ελλείμματα των προηγουμένων ετών και έχουν μία συνεχή αύξηση και στην αποταμίευσή τους, αλλά και στη ρευστότητά τους. Άρα, η δυνατότητα για να είμαστε ακόμα καλύτερα αύριο σ’ αυτό ακριβώς, δηλαδή τη δέκατη τρίτη σύνταξη την οποία θεσπίζουμε, είναι ανοικτή και είναι μπροστά μας.
Δεύτερον, υπάρχει κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό είναι η μείωση της φορολογίας συνεταιρισμένων αγροτών κατά 10%. Είναι μία ορθά υπολογισμένη ρύθμιση, διότι υιοθετεί ένα γνήσιο και σταθερό αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών.
Εδώ οφείλω να προσθέσω ότι ακόμα κι όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός στο Βελβεντό πρόσφατα κάναμε αυτή τη συζήτηση και το αίτημα επαναδιατυπώθηκε. Υπήρξε ακριβώς η υπόσχεση. Το αίτημα το βάζει όλη η ελληνική περιφέρεια και όλο το συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα όπου λένε ότι είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει.
Και πράγματι, αυτό κάνουμε, γιατί βοηθά την πραγματική οικονομία, τη νομιμότητα των συναλλαγών και δίνει ώθηση στο συνεταιρίζεσθαι των αγροτών. Είναι μία καλή βάση για να το επεκτείνουμε επομένως και στο μέλλον.
Έχουμε, επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι ανάγκες της αγοράς των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών και όλων των εγκλωβισμένων στην κρίση από την υποανάπτυξη επιβάλλουν αυτή τη ρύθμιση.
Είναι, όμως, εφικτή, διότι πατάει στο στέρεο έδαφος των πλεονασματικών ασφαλιστικών ταμείων, στον επανυπολογισμό που τεκμηρίωσε με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο ο «νόμος Κατρούγκαλου» για το ασφαλιστικό, αυτόν που διατείνονται κάποιοι ότι θα καταργήσουν, όταν και αν μπορέσουν.
Αλλά δεν μας λένε πώς θα το κάνουν αυτό, ποια είναι η δική τους μεθοδολογία για τον υπολογισμό, για το «κούρεμα» χρεών, αλλά και για τη διαθεσιμότητα των ταμείων.Εμείς σε αυτόν τον νόμο στηριζόμαστε.
Επειδή δεν προλαβαίνω διότι λήγει ο χρόνος μου, κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ σε μία τροπολογία την οποία κατέθεσα και αφορά τη μείωση του ΦΠΑ. Κατ’ αρχήν, μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα βασικά αγαθά. Επίσης πηγαίνουμε στο 6% την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Εδώ υπήρχε ένα έλλειμμα γιατί δεν είναι σύνηθες στον ελληνικό παραγωγικό ιστό και αφορά τα σταθερά συστήματα θέρμανσης. Μιλάμε για τη λεγόμενη «τηλεθέρμανση» που αφορά κυρίως τη βόρεια Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία, δηλαδή την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.
Υπήρξε, λοιπόν, το αίτημα -και από τη μεριά μου τροπολογία που την έκανε αποδεκτή η κυρία Υπουργός και, άρα, είναι πράγματι κάτι θετικό- να ενταχθεί και η τηλεθέρμανση στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Ακριβώς γιατί είναι μία πολύ σημαντική παραγωγική παράμετρος η οποία στηρίζεται στην ελληνική τεχνογνωσία και στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι νέα τεχνολογία, «πράσινη» τεχνολογία.
Επιπλέον, είναι μία φθηνή παροχή θερμικής ενέργειας η οποία μπορεί να δώσει λύσεις στην ελληνική επικράτεια, και
όχι μόνο όσον αφορά τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ, αλλά και ενδεχομένως τη βιομάζα και άλλες εναλλακτικές μορφές παροχής ενέργειας.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε –κι ευχαριστώ για την ανοχή σας- έχω να κάνω μια παρατήρηση. Για πράγματα που δεν διανοούνταν η Αντιπολίτευση, το παλαιό πολιτικό σύστημα γενικότερα, ότι μπορεί να επιτευχθούν, τώρα πλειοδοτεί. Παριστάνει πως δεν τρέχει τίποτα. Όμως, πάντα έτσι ήταν, γιατί απλώς μοίραζαν αυτά που δεν ήταν δικά τους.
Μόνο που τώρα είμαστε εμείς εδώ , πετυχαίνουμε και είμαστε για τους πολλούς.
Ευχαριστώ.
Μίμης Δημητριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης