Θέμα ωρών είναι να δοθούν τα vouchers ύψους 200 ευρώ με 600 ευρώ στους δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2025».
Τα ποσά των vouchers αναμένεται εκτός απροόπτου να πιστωθούν αύριο, Παρασκευή, 21 Μαρτίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από την τράπεζα στην οποία έχει λογαριασμό ο δικαιούχος.
Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Τουρισμού οι οριστικοί πίνακες των δικαιούχων της χαμηλής και της υψηλής τουριστικής περιόδου και αντίστοιχα και των προσωρινών. «Οι δικαιούχοι που κληρώθηκαν, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβουν από το επιλεγμένο πιστωτικό ίδρυμα θα εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε κατάλυμα της επιλογής τους χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία ακριβώς όπως μια απλή χρεωστική κάρτα» σημειώνουν πηγές του υπουργείου Τουρισμού στο enikonomia.gr
Ο πίνακας πληρωμών
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουν για τα μηνύματα κατάστασης του Πίνακα Πληρωμών τα εξής:
- Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα: Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη πληρωμή θα αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προς πραγματοποίηση κατά την εκτιμώμενη ημερομηνία εκτέλεσης.
- Απεσταλμένη –σε επεξεργασία από τραπεζικό λογαριασμό: Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη πληρωμή έχει αποσταλεί στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η επεξεργασία της μπορεί να διαρκέσει έως 10 εργάσιμες ημέρες.
- Ολοκληρωμένη: Αυτό σημαίνει πως η συγκεκριμένη πληρωμή έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς.
- Απορριφθείσα: Αυτό σημαίνει πως δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή ο αιτούμενος θα ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Απαιτείται επικοινωνία του δικαιούχου με το Τηλέφωνο Εξυπηρέτησης Κοινού 210 2150231 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-17:00).
Τα vouchers
Τα ποσά των vouchers που θα χορηγηθούν στους δικαιούχους διαμορφώνονται ανάλογα με την περίοδο που θα επιλέξουν να πάνε διακοπές, δηλαδή εάν είναι χαμηλής τουριστικής ζήτησης (από την ημερομηνία έκδοσης της κάρτας έως και 30.04.2025 και από 01.10.2025 έως και 31.12.2025) ή υψηλής τουριστικής ζήτησης (1.5.2025 έως και 30.9.2025). Ειδικότερα:
1) Η γενική κατηγορία δικαιούχων
- Voucher ύψους 300 ευρώ θα χορηγηθεί στον δικαιούχο που επέλεξε την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
- Voucher ύψους 200 ευρώ θα δοθεί στον δικαιούχο που θα κάνει διακοπές κατά την περίοδο υψηλής τουριστικής ζήτησης.
2) Οι μονογονείς
- Voucher ύψους 400 ευρώ θα πάρει ο δικαιούχος που διάλεξε την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
- Voucher ύψους 300 ευρώ θα χορηγηθεί στον δικαιούχο που θα κάνει διακοπέςκατά την περίοδο υψηλής τουριστική ζήτησης.
Αναλυτικά, τα παραπάνω ποσά θα δοθούν σε φυσικά πρόσωπα που είναι:
- Άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023,
- Έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με 3 προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.
- Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2023.
3) Τα άτομα με αναπηρία/ γονείς με τέκνα ανάπηρα
- Voucher ύψους 600 ευρώ θα πάρουν τα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και οι δικαιούχοι με τέκνα με αναπηρία από 67% που θα κάνουν διακοπές κατά την περίοδο χαμηλής τουριστικής ζήτησης.
- Voucher ύψους 400 ευρώ θα χορηγηθεί στα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και στους δικαιούχους δικαιούχοι με τέκνα με αναπηρία από 67% που διαλέγουν την περίοδο υψηλής τουριστική ζήτησης.
Πού μπορείτε να χρησιμοποιήστε την κάρτα
Διευκρινίζεται πως η ψηφιακή κάρτα του προγράμματος διαρκεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 και λειτουργεί μόνο για το διάστημα το οποίο έχει επιλεγεί (χαμηλή ή υψηλή περίοδος) από τον δικαιούχο.
Μάλιστα ο κάτοχος της μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα: σε Timeshare Real Estate, σε Camping, σε κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού αλλά και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα.
Επίσης επισημαίνεται πως το ποσό της κάρτας μπορεί να εξαργυρωθεί σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.Και η ανάλωση του ποσού μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε τμηματικά μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
Της Κατερίνας Φεσσά
Πηγή enikonomia.gr