Το Γεφύρι του Πασά είναι ένα από τα σημαντικότερα γεφύρια της Δυτικής Μακεδονίας. Το μήκος του έφτανε τα 100 μέτρα, το πλάτος του ήταν ενάμισι μέτρο, είχε επτά καμάρες και το ύψος της μεσαίας καμάρας έφτανε τα 15 μέτρα.
Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, κρεμόταν ένα κυπρί, το γνωστό κουδούνι που φέρουν τα πρόβατα στο λαιμό τους, και ηχούσε δυνατά όταν φυσούσε έντονος άνεμος, για να προειδοποιήσει τους πεζούς και τους διαβάτες να μην ανεβαίνουν στο γεφύρι, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο.
Ζητούμενο τα τελευταία χρόνια είναι η αναστήλωσή του. Το 2021 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη της αναστήλωσής του, παρουσία της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του περιφερειάρχη δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη και του αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευστράτιου Στυλιανίδη.
Σήμερα παρουσιάζεται η πρόταση, το πώς δηλαδή θα αναστηλωθεί το ιστορικό γεφύρι.
Ο εικαστικός Αργύρης Παφίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος», χαρακτηρίζοντάς το «καμάρι των γεφυριών», «καμάρι του Αλιάκμονα στη δυτική Μακεδονία».
«Ήταν το σημαντικότερο πέρασμα πάνω στον Αλιάκμονα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αρ. Παφίλης, ο οποίος επισημαίνει πως η δυτική Μακεδονία έχει ανάγκη τα γεφύρια της και εξέφρασε τη μεγάλη επιθυμία του να δει την αναστήλωση του γεφυριού του Πασά να παίρνει σάρκα και οστά.
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου