Ένα «μεγαλείο» κρύβει για την υγεία το τσάι του βουνού, με την ξεχωριστή του σύνθεση, τα πολλαπλά ευεργετικά οφέλη και τις ελπίδες για πρόληψη της οστεοπόρωσης
Ερευνητές από το εργαστήριο βιολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αποφάνθηκαν πως εκχυλίσματα από το τσάι της Εύβοιας και το τσάι του Μαλεβού ενδέχεται να αποτελέσουν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης.
Αρκετά χρόνια αργότερα, η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Ισμήνης Δοντά δείχνει ότι εκχύλισμα του τσαγιού της Εύβοιας έχει οστεοπροστατευτικές επιδράσεις, έτσι όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σε πειραματόζωα.
Η ανάγκη για τη διεξαγωγή και άλλων μελετών, προκειμένου να υπάρξουν πιο ασφαλή και αποδοτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελέσματα, είναι σαφέστατα δεδομένη.
Αφέψημα ή έγχυμα για το τσάι του βουνού;
Και ως αφέψημα (όπου ρίχνουμε το τσάι σε νερό και το αφήνουμε να βράσει) και ως έγχυμα (όπου ρίχνουμε το τσάι σε νερό που μόλις έβρασε, αποσύροντάς το όμως από την πηγή θερμότητας και αφήνοντάς το για μερικά λεπτά), το τσάι του βουνού είναι εξαιρετικό. Πάντως, ο καθηγητής J. Pahnke το προτείνει ως αφέψημα, αφού συχνά κατά την παρασκευή του χρησιμοποιούμε και σκληρά τμήματα του φυτού, των οποίων τα πολύτιμα συστατικά παίρνουμε καλύτερα όταν παρασκευάζουμε αφέψημα.
Πηγή:ygeiamou.gr