Η χρυσαφένια τροφή των Ολύμπιων θεών χρησιμοποιείται θεραπευτικά εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, το μέλι αποκτά και τη «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ως καλύτερη θεραπεία για το βήχα και το κοινό κρυολόγημα
Το μέλι αποδεικνύεται ισχυρότερο «όπλο» απέναντι στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος συγκριτικά με τις παραδοσιακές θεραπευτικές προσεγγίσεις του κοινού κρυολογήματος, σύμφωνα με ανάλυση των ευρημάτων πολυάριθμων κλινικών δοκιμών στην οποία προχώρησε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα έχει θορυβηθεί από την αυξημένη αντίσταση που έχουν αναπτύξει τα βακτήρια, με την υπερσυνταγογράφηση να ενοχοποιείται από αρκετές μελέτες για την επιτάχυνση του φαινομένου αυτού.
Ιδιαίτερο παράγοντα ανησυχίας αποτελεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων για περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται να βοηθήσουν, απλά και μόνο κατόπιν πίεσης των ασθενών. Μία ανάλογη περίπτωση είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πλειονότητα των οποίων προκαλείται από ιούς και όχι βακτήρια.
Εξαιτίας αυτής της τάσης, οι επιστήμονες στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων μορφών αντιμετώπισης αυτών των λοιμώξεων και μία «χρυσή» θεραπεία άρχισε να ξεχωρίζει. Και είναι το μέλι.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τα ευρήματα 14 κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 1.761 ασθενείς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα σχεδόν όλων των θεραπειών έναντι λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος -μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και την καταρροή, καθώς και αντιβιοτικά, αλλά και το μέλι.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι το μέλι αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό έναντι όλων. Πέραν δε του γεγονός ότι αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του βήχα (κατά 36% καλύτερο στη μείωση της συχνότητας του βήχα και 44% στη μείωση της έντασης), οδήγησε και σε μείωση της μέσης διάρκειας των συμπτωμάτων κατά δύο ημέρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο το μέλι λειτουργεί ως θεραπεία για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι επειδή περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο επιδεικνύει υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι των βακτηρίων, και καθιστά επίσης το μέλι χρήσιμο ως τοπική θεραπεία για κοψίματα και γρατζουνιές.
Το μέλι διαθέτει επίσης τη σωστή σύνθεση καλύπτοντας «γλυκά» το στόμα και το λαιμό και ανακουφίζοντας έτσι τον ερεθισμό.
Πηγή:ygeiamou.gr