Τελικά, είναι όλα στη ζωή μας καλύτερα όταν είμαστε ερωτευμένοι; Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου που σίγουρα έχει περάσει και από το δικό σας μυαλό την τελευταία φορά που κεραυνοβοληθήκατε με έρωτα. Και σίγουρα αναρωτηθήκατε επίσης αν βοηθούν τα συναισθήματα στο να πετύχουμε καλύτερο σεξ και μπόλικους οργασμούς; Οι απόψεις όπως είναι φυσικό διχάζονται. Αλλά η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει πάνω στο θέμα έχει αποδεικτεί πως υπάρχει μία απευθείας συσχέτιση μεταξύ καλού σεξ και ερωτικών αισθημάτων.
Ψάχνοντας λίγο περισσότερο θα πρέπει να διαχωρίσουμε και να λύσουμε τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από το θέμα σεξ και έρωτας. Σύγχυση που οφείλεται στο γεγονός πως από τη μία έχουμε τη βιολογική ανάλυση του σεξ, που ασχολείται πρωτίστως με το γεγονός πως αυτό είναι μια πράξη αναπαραγωγής και που κακώς αναλύεται και συνδέεται στο ανθρώπινο είδος με θέματα ψυχολογίας. Και από την άλλη έχουμε την κοινωνιολογική ανάλυση των πραγμάτων, αυτή που λέει πως οι κοινωνικές συνθήκες πολλές φορές μας επιβάλλουν να έχουμε συγκεκριμένη άποψη γύρω από το σεξ και που το περιπλέκουν αδικαιολόγητα. Οι πολλές κουβέντες γύρω από τη φύση της σεξουαλικής πράξης σίγουρα δε μας έχουν βοηθήσει να την κατανοήσουμε στο βαθμό που θα έπρεπε εν έτει 2020.
Πάντως, όταν κοιτάμε το θέμα σαν απλοί παρατηρητές είναι λογικό να μας ενδιαφέρει πιο πολύ η γνώμη των γυναικών. Κυρίως γιατί η γυναικεία σεξουαλικότητα και ικανοποίηση είναι πιο περίπλοκες από των ανδρών αλλά και γιατί η γυναίκα λειτουργεί αρκετά πιο συχνά με βάση το συναίσθημα από ότι οι άνδρες. Ειδικά στις δυτικές κοινωνίες που φαίνεται να υπάρχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση στο θέμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Όσα γράφονται παρακάτω έχουν συλλεχθεί με προσοχή από σεξολόγους, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και επιστήμονες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των ερευνών κάθε κλάδου χωριστά. Μπορούμε παρόλα αυτά να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα αν μελετήσουμε τα δεδομένα κάθε οπτικής γωνίας και προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις ανθρώπινες απόψεις συνδυαστικά.
Στρες και φόβος
Ξεκινώντας πρέπει να πούμε πως το έναυσμα μας για το κείμενο αυτό ήταν το γεγονός πως οι ερωτευμένοι δηλώνουν πολύ πιο συχνά ικανοποιημένοι από το σεξ που κάνουν. Έτσι πέσαμε αμέσως στα βαθιά της ανάλυσης της συμπεριφοράς. Όπως ήταν αναμενόμενο, η σχέση μεταξύ στρες και καλού σεξ πρωταγωνιστεί. Και όταν λέμε στρες δεν εννοούμε το στρες της καθημερινότητας. Εννοούμε αυτό το συναίσθημα άγχους που καμιά φορά υπάρχει όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι με κάποιον που δε γνωρίζουμε καλά ή που δεν έχουμε ακόμα δεθεί μαζί του.
Όσοι απάντησαν κατηγορηματικά πως σαν ερωτευμένοι απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο, το εξήγησαν λέγοντας πως όταν ερωτεύεσαι τείνεις να ξεχνάς πράγματα που μπορεί να σε ξενερώσουν την ώρα της πράξης. Για παράδειγμα δεν έχεις στο μυαλό σου πολλά από τα μη και τα πρέπει που έχεις όταν πλαγιάζεις με έναν άγνωστο. Δεν έχεις επίσης το άγχος της επίδοσης γιατί αισθάνεσαι πως ακόμα και να μην είναι όλα τέλεια τα συναισθήματα θα αναπληρώσουν το κενό. Αρκετοί ισχυρίζονται και πως όταν κάνουν σεξ ενώ αγαπάνε συχνά ξεχνούν τις ατέλειες αυτών και των συντρόφων τους.
Η φάση είναι δηλαδή «είμαι ερωτευμένος και πιο απελευθερωμένος στο κρεβάτι». Μια αρκετά φιλόδοξη δήλωση που όμως αν την προσέξουμε καλύτερα ενδεχομένως να βρούμε σε αυτήν αρκετές αλήθειες.
Μιλώντας για ταμπού
Η ανθρωπότητα προέρχεται από μία σειρά αιώνων κατά τους οποίους το σεξ έπρεπε να γίνεται μόνο στα πλαίσια του γάμου. Τουλάχιστον στην πλειοψηφία των κοινωνιών. Η μετάβαση σε μία πιο μοντέρνα εποχή για τις ανθρώπινες κοινωνίες, όπου το σεξ είναι πλέον αναμενόμενο και αποδεκτό και εκτός γάμου, δεν είναι φυσικά αστραπιαία. Γιαυτό και στο μυαλό πολλών το σεξ δεν είναι ακόμα αποδεκτό εκτός σχέσης. Όντας λοιπόν σε σχέση και ειδικά σε μια που λειτουργεί σωστά και συνοδεύεται και από δυνατά συναισθήματα, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να αποβάλουν όποιες ενοχές έχουν όταν κάνουν σεξ. Μπορεί να μην είναι απαραίτητα γάμος αλλά καθώς φαίνεται το γενικότερο κοινωνικό πρότυπο καταδικάζει το σεξ χωρίς δεσμεύσεις.
Το αίσθημα της ολοκλήρωσης
Στα δύο συμβατικά σημεία που είδαμε παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και μία λιγότερο αποδεκτή αλλά σίγουρα ενδιαφέρουσα πρόταση. Σύμφωνα με κάποιους δεν είναι μόνο το συναίσθημα που κάνει το σεξ τέλειο αλλά και το αντίθετο. Δηλαδή το καλό σεξ κάνει τον έρωτα ακόμα πιο τέλειο. Και αυτό γιατί αρκετοί άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τη σχέση τους σαν αντανάκλαση αυτών που γίνονται στο κρεβάτι. Δηλαδή αν το σεξ με το σύντροφο τους είναι καλό αυτό δείχνει πως και η σχέση τους είναι ολοκληρωμένη. Καινοτόμα άποψη αλλά ενδιαφέρουσα αν μη τι άλλο!
‘Ολα μοιάζουν καλοκαίρι….
…όταν είναι κάποιος ερωτευμένος. Υπάρχει αυτή η μερίδα του κόσμου που πιστεύει πως όταν κάποιος ερωτεύεται «τυφλώνεται» και του φαίνονται όλα καλύτερα. Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητα καλύτερα. Για την αυθυποβολή δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει και πως κατά τα πρώτα στάδια του έρωτα τείνει να είναι μάλιστα πολύ έντονη.
Αν και σε γενικές γραμμές το αποδεχόμαστε, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως το σεξ έχει και μια καθαρά σαρκική πλευρά και αν αποδεχόμαστε μόνο τον έρωτα σαν παράγοντα που καθορίζει την ποιότητα του σεξ τότε κινδυνεύουμε να πέσουμε σε παρεξηγήσεις.
Είναι θέμα χημείας
Τόσο το σεξ όσο και ο έρωτας είναι «βόμβες» ορμονών. Η επιστήμη έχει διαπιστώσει πως κάθε φορά που ένα από τα δύο μας συμβαίνει, το σώμα μας θα εκκρίνει συγκεκριμένες «ορμόνες χαράς». Πολλές μάλιστα εξ αυτών είναι κοινές μεταξύ των δύο καταστάσεων. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο πως πολλοί απολαμβάνουν το σεξ περισσότερο όταν την ίδια στιγμή είναι και ερωτευμένοι με τον παρτενέρ τους. Είναι σαν να απελευθερώνεται ταυτόχρονα πολλαπλάσιος αριθμός «καλών» ορμονών, τόσο μεγάλο που φτάνει για να προκαλέσει ένα αίσθημα ακατανίκητης ευεξίας.
Το 100% της προσπάθειας
Κάτι που προέκυψε μιλώντας με γυναίκες για το σεξ, είναι η πεποίθησή τους πως οι περιστασιακοί εραστές τους δεν τα δίνουν όλα και για τη δική τους ικανοποίηση. Σύμφωνα με εκείνες, όταν κάνουν σεξ με κάποιον που δεν είναι ερωτευμένες, και ειδικά με κάποιον που δε γνωρίζουν καλά, αισθάνονται πως τυγχάνουν ελάχιστης προσοχής από τη μεριά τους. Είναι δε πεπεισμένες πως με το πέρασμα του χρόνου σε μια σχέση και ειδικά σε μία που κυριαρχεί το συναίσθημα, ο σύντροφός τους ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για την ευχαρίστησή τους.
Και εδώ υπάρχει αντίλογος όμως. Δεδομένης της διαπίστωσης πως ο έρωτας (αυτός που βαράει κατά κέφαλα) στις περισσότερες περιπτώσεις κρατάει το πολύ 12 – 18 μήνες, υπάρχει μια αμφισβήτηση πως σε μια σχέση οι γυναίκες παίρνουν το 100% προσπάθειας από τους άνδρες εφ’ όρου ζωής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το επιχείρημα τους έχει βάση βραχυπρόθεσμα, πολύ δύσκολα όμως διατηρεί τη βάση του για πάντα.
Το αισθησιακό σεξ γύρω μας
Για όσους παραμένουν πάντως προσηλωμένοι στην πεποίθηση πως οι ερωτευμένοι απολαμβάνουν καλύτερο σεξ, φαίνεται πως ο κόσμος του πορνό και των ερωτικών ταινιών συμφωνεί μαζί τους. Τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνουμε εμείς παρατηρώντας τις χιλιάδες ερωτικές ταινίες αισθησιακού χαρακτήρα οι οποίες μάλιστα συχνά σκαρφαλώνουν στην κορυφή των προτιμήσεων των θεατών στα μεγάλα σάιτ του χώρου. Στα αισθησιακά βίντεο δεν θα δούμε τα συνηθισμένα πράγματα που δείχνουν οι περισσότερες τσόντες. Εδώ το θέαμα περιστρέφεται γύρω από ζευγάρια που προσομοιώνουν κινήσεις γνώριμες μεταξύ των ερωτευμένων: παθιασμένα φιλιά, χάδια και μασάζ, διείσδυση με ρυθμό και στυλ χωρίς τις υπερβολές του κανονικού πορνό. Φυσικά και εδώ θα υπάρξουν οι έξυπνοι που θα πουν πως δεν είναι όλα τα ερωτευμένα ζευγάρια έτσι. Και είναι αλήθεια. Όπως είναι αλήθεια όμως ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι ρομαντικό και θέλει να πιστεύει πως όταν υπάρχει συναίσθημα στο κρεβάτι οι παρτενέρ τους δεν θα θέλουν να φερθούν όπως στις τσόντες.
Ο αντίλογος
Για το τέλος αφήσαμε τις απόψεις επί του θέματος των πιο κυνικών. Αυτών που σπεύδουν να αποδοκιμάσουν όσα γράψαμε παραπάνω, συνηγορώντας υπέρ όσων διαφημίζουν πως το σεξ είναι καλύτερο όταν είσαι ερωτευμένος. Ο αντίλογος είναι έντονος και επεκτείνεται σε όλες τις πτυχές του θέματος.
Για παράδειγμα, αρκετός λόγος γίνεται για το θέμα εμπιστοσύνης και πειραματισμού με παρτενέρ που δεν είστε ερωτευμένοι. Οι επικριτές της «ρομαντικής» θεωρίας θα πουν πως και με κάποιον περιστασιακό παρτενέρ μπορείτε να χτίσετε σιγά σιγά εμπιστοσύνη και βάση αυτής να πειραματιστείτε.
Ή επίσης, σε όσους χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την αύξηση της δημοφιλίας των αισθησιακών ταινιών σε βάρος του σκληρού πορνό, το αντεπιχείρημα εδώ είναι πως αν τα βίντεο με ρομαντικό σεξ αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο, τότε αυτά με σκληρό πορνό και ανώμαλα βίτσια αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό. Και ίσως έχουν και δίκιο αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε στις σελίδες πορνό.
Και φυσικά αυτό που αναφέραμε παραπάνω, ότι δηλαδή ο σφοδρός κεραυνοβόλος έρωτας που απογειώνει παράλληλα το σεξ, δεν θα κρατήσει πάνω από 12 ως 18 μήνες. Διάστημα μετά από το οποίο ουδείς γνωρίζει πως θα προσαρμοστούν τα άτομα.
Μπορεί οι κυνικοί επικριτές να έχουν κάποια βάση στα επιχειρήματά τους. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως από όποια μεριά και να το δούμε, έρωτας και σεξ προκαλούν παρόμοιες χημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Που όταν εκδηλώνονται ταυτόχρονα μπορούν να βάλουν φωτιά στο κρεβάτι μας. Τώρα, το πόσο κρατάει αυτό και ποια είναι η έντασή του με το πέρασμα του χρόνου φαίνεται πως είναι δευτερεύοντα θέματα. Οι περισσότεροι από εμάς, όταν μας συμβεί και ερωτευτούμε, δύσκολα θα σκεφτούμε το θέμα σεξ με τόσο περίπλοκο τρόπο. Το πιθανότερο είναι πως θα περιοριστούμε στο να το απολαύσουμε όσο περισσότερο γίνεται!