Το παλαιότερο ακέραιο ναυάγιο που βρέθηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας και φαίνεται πως έχει παραμείνει άθικτο για περισσότερα από 2.400 χρόνια.
Το πλοίο των 23 μέτρων, που θεωρείται πως είναι αρχαίο ελληνικό, ανακαλύφθηκε με το ιστίο, τα πηδάλια και τα καθίσματα των κωπηλατών να είναι στη θέση τους, σε βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασική περίοδο, σε βάθος πάνω από 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα ήταν εφικτό» δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, επικεφαλής του Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP) και της ομάδας που έκανε την συγκλονιστική ανακάλυψη. «Αυτό θα αλλάξει όσα ξέραμε για την ναυπηγική και την ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο».
Το καράβι πιστεύεται ότι ήταν ένα εμπορικό πλοίο, με τους ερευνητές να λένε πως τέτοιου τύπου πλοία έχουν δει μόνο στην «αρχαία ελληνική κεραμική» και συγκεκριμένα στο «Βάζο των Σειρήνων» στο Βρετανικό Μουσείο.
Αυτό το έργο, που χρονολογείται στην ίδια περίπου περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο που μετέφερε τον Οδυσσέα και τον βοήθησε να περάσει από τις Σειρήνες, με τον ομηρικό ήρωα να δένεται στο ιστίο για να καταφέρει να αντισταθεί στα τραγούδια τους.
Η ομάδα αρχαιολόγων, ανέφερε επίσης πως σκόπευε να εγκαταλείψει το πλοίο εκεί όπου βρέθηκε, αλλά πρόσθεσε πως πήραν ένα μικρό κομμάτι για ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα το οποίο και εστάλη στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και ισχυρίστηκε πως τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν ότι είναι το παλαιότερο γνωστό ακέραιο ναυάγιο στην ανθρωπότητα».
Η ομάδα πρόσθεσε πως τα στοιχεία θα δημοσιευτούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Το συγκεκριμένο ναυάγιο ήταν ένα από τα 60 που βρέθηκαν από την διεθνή ομάδα ενάλιων αρχαιολόγων και επιστημόνων, οι οποίοι διεξήγαγαν μια τριετή αποστολή για να εξερευνήσουν τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις και τις αλλαγές της προϊστορικής θαλάσσιας ζωής.
Όπως ανέφεραν τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία, από «ένα πλοίο των Κοζάκων του 17ου αιώνα, Ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, με αμφορείς, μέχρι και ένα ολόκληρο πλοίο της κλασσικής περιόδου».
Η ομάδα έκανε μάλιστα ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας δύο ωρών που πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.
Φωτογραφίες: British Museum, Black Sea map