Εκτός λειτουργίας βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ο ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.
Εγείρει ερωτηματικά η ανάκληση της περιβαλλοντικής άδειας λειτουργίας του σταθμού με μέχρι στιγμής σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των εργαζομένων, της ίσως πιο αποδοτικής και φιλικής προς το περιβάλλον μονάδας της ΔΕΗ Α.Ε
Από την διακοπή λειτουργίας και έπειτα είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις για την ζωή των οι εργαζόμενων της Μελίτης και της Δυτικής Μακεδονίας, που «πληρώνουν το μάρμαρο» αυτής της εξέλιξης. Αρκετοί εργαζόμενοι, κυρίως οδηγοί αλλά και επαγγελματίες έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω διακοπής τροφοδοσίας του σταθμού με λιγνίτη, από τα ορυχεία Αμυνταίου, Λιγνιτική Αχλάδας ΑΕ, ΜΕΤΕ και ΛΑΡΚΟ στην περιοχή των Σερβίων (δόθηκε προσωρινή λύση για τα 2 τελευταία). Στην βάση αυτής της εξέλιξής αρκετοί εργολάβοι προχώρησαν σε απολύσεις εντός του ΑΗΣ Μελίτης. Επιπρόσθετα έχει διαμορφωθεί αποπνικτική η κατάσταση στην ατμόσφαιρα στο χωρίο της Μελίτης καθώς η αυλή έξω από το σταθμό είναι γεμάτη με λιγνίτη που αυτό -αναφλέγεται.
Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού του ΑΗΣ Μελίτης δείχνει τι θα επακολουθήσει με το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση. Ανεργία και εξαθλίωση των εργαζομένων, άγρια εκμετάλλευση, ένταση της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι μια σειρά από συνέπιες σε βάρος της ζωής του λαού. Συνέπειες που δεν αμβλύνονται σε καμία από τις 12 προτάσεις που παρουσίασε η κυβέρνηση της ΝΔ αντίθετα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφοράν την κερδοφορία των μεγάλων επιρρηματικών ομίλων στον κλάδο της ενέργειας και όχι μόνο που θα επενδύσουν σε ειδικές φορολογικές ζώνες όπως τους έταξε η κυβέρνηση. Δηλαδή σε ένα διαμορφωμένο φορολογικό παράδεισο όπου τα κεφάλαιο θα βγάλει πολλά κέρδη σε βάρος των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγάλουν τα συμπεράσματα τους προς όφελος ποιου είναι το κλείσιμο των μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Να διεκδικήσουν:
- Την άμεση επαναλειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.
- Να μην κλείσει καμία μονάδα (ΑΗΣ-ΥΗΣ) και κανένα ορυχείο, καμία πώληση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ.
- Όχι στις απολύσεις, κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά. Μονιμοποίηση όλου του έκτατου προσωπικού
- Μετρά προστασίας του περιβάλλοντος.
- Καμία αύξηση στα τιμολόγια ενέργειας και τηλεθέρμανσης καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος.
- Μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Το ΚΚΕ δίνει όλες τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη και μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση και τις επιπτώσεις της. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Α.Ε, το λαό στη Δυτική Μακεδονία σε ξεσηκωμό, σε αγωνιστική οργάνωση της πάλης ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης- ΕΕ- Κεφαλαίου.