Τα λιαστά κρασιά είναι μοναδική ποικιλία οίνων που έχουν κερδίσει το δικό τους κοινό ανά τον κόσμο. Το πιο γνωστό τέτοιου είδους κρασιού στην Ελλάδα είναι το Vinsanto που παράγεται στην Σαντορίνη, όμως εξίσου φημισμένο είναι και το λιαστό της Σιάτιστας που έχει τη δική του μοναδική ιστορία.
Αυτό το γλυκό κρασί, που σήμερα παράγεται σε τρία οινοποιεία της Σιάτιστας ως οίνος ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), εξάγεται κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στη Βρετανία με τη φήμη του να κάνει το γύρο του κόσμου λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών του, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Θεολογία Πολύζου, γεωπόνος και οινοποιός.
Τα σταφύλια της ποικιλίας μετά τη συγκομιδή απλώνονται σε σημεία που είναι γνωστά ως “λιάστρες” και αφήνονται για μέρες ώστε να αφυδατωθούν. Αυτή η τεχνική, που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, κάνει τα σταφύλια μετά τον τρύγο ιδιαίτερα πλούσια σε σάκχαρα και για αυτό είναι και γλυκά. Παράλληλα έχουν υψηλή οξύτητα αφού με την αφυδάτωση συμπυκνώνονται και τα φυσικά οξέα του σταφυλιού, ενώ έχουν και μεγάλη αρωματική πολυπλοκότητα καθώς κρατούν όλα τα αρώματα, πρόσθεσε.
Το ηλιαστό παρασκευάζεται οπωσδήποτε με σταφύλια γλυκά, κυρίως από τις ποικιλίες μοσχομαύρο, χοντρομαύρο, νιγρικιώτικο και ξυνόμαυρο, και κάποιες από αρωματικά άσπρα σταφύλια. Τα σταφύλια πρέπει να τρυγηθούν και μεταφερθούν προσεκτικά, ώστε να μη σπάσουν οι ρώγες και αρχίσει νωρίτερα η ζύμωση, κατέληξε η κα Πολύζου.
Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου