• Latest
εφορια φορολογια

Το νέο φορολογικό – Φοροελαφρύνσεις 1 δισ., οι κερδισμένοι και οι παραπονούμενοι

4 Νοεμβρίου 2019
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Στα λόγια η δέσμευση Χατζηδάκη – Ούτε μία διυπουργική σύσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία»

7 Ιανουαρίου 2026
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

7ετές Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου

7 Ιανουαρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)

7 Ιανουαρίου 2026
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

Ραγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών

7 Ιανουαρίου 2026
Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα.  Βίντεο

Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

7 Ιανουαρίου 2026
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών

7 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

7 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα :Δελτίο Τύπου «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εν μέσω εορτών- Τραγική κυβερνητική ανικανότητα στην καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας»

7 Ιανουαρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

7 Ιανουαρίου 2026
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

6 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

6 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το νέο φορολογικό – Φοροελαφρύνσεις 1 δισ., οι κερδισμένοι και οι παραπονούμενοι

sierafm by sierafm
4 Νοεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει αναρτηθεί στο opengov για παρατηρήσεις και ως το τέλος του μήνα θα έχει ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο- μαμούθ, που φέρνει ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων.

Αν και τα 2/3 των διατάξεων θα αφορούν σε απλοποιήσεις φορολογικών διαδικασιών και φορολογικά κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν αναμφίβολα στα άρθρα που φέρνουν τις πρώτες ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος, ύψους περίπου 1 δισεκ. ευρώ.

Οι κερδισμένοι

Η εισαγωγή νέου χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ, φέρνουν τα πρώτα χαμόγελα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ειδικά σε εκείνους με εισοδήματα ως 1.000- 1.100 ευρώ το μήνα, καθώς αυτοί θα έχουν τη μεγαλύτερη ελάφρυνση. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτή η φάση των φοροελαφρύνσεων διαχέεται κυρίως σε εισοδήματα ως 15.000 ευρώ.

Από την άλλη, όσο ανεβαίνει ο πήχης, τόσο περιορίζονται οι μειώσεις φόρου. Είναι ενδεικτικό ότι μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα έχει 17 ευρώ μικρότερο φορολογικό βάρος, όσο και ο αντίστοιχος μισθωτός των 50.000 ευρώ. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το επόμενο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή η προοδευτικότερη μείωση των βαρών και η διάχυση των ελαφρύνσεων στα μεσαία στρώματα, τα οποία επί του παρόντος “βλέπουν” διαφορά κυρίως από τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ.

Οι ελαφρύνσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα είναι μεγαλύτερες, εφόσον πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Μια από τις βασικές εξαγγελίες ήταν η προσαύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ωστόσο για το 1 παιδί αυτή η προσαύξηση είναι 364 ευρώ, δηλαδή 9.000 ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το ισχύον αφορολόγητο η προσαύξηση είναι 137 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, το 1.000άρικο ισχύει κι έτσι για 2 παιδιά διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ αντί 9.090 ευρώ σήμερα, για 3 παιδιά σε 11.000 ευρώ αντί 9.545 ευρώ σήμερα και 12.000 ευρώ για 4 παιδιά. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του Χ. Σταϊκούρα στο ΣΚΑΪ, αυτή η προσαύξηση του αφορολογήτου δεν “πλαφονάρει” στα 4 παιδιά, αλλά το 1.000άρικο προστίθεται σε κάθε επιπλέον τέκνο, κάτι που προφανώς ευνοεί τις πολύτεκνες οικογένειες.

Οι παραπονούμενοι

Εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, οι οικογένειες με 1 παιδί, μπορούν να αισθάνονται αδικημένες, καθώς αν το εισόδημα τους ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, δεν θα έχουν μείωση φόρου σε σχέση με τα ισχύοντα. Πρόκειται για μια από τις στρεβλώσεις της νέας κλίμακας και του νέου αφορολογήτου για τα παιδιά, που ουσιαστικά πριμοδοτεί τα νοικοκυριά με 2 και περισσότερα τέκνα.

Χωρίς αλλαγές έρχεται το νομοσχέδιο και για περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενους, που έχουν εισόδημα (και) από ακίνητα, καθώς η σχετική φορολογική κλίμακα παραμένει αμετάβλητη. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, ενώ ήδη στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχεδιασμό και για νέα μείωση 8-10% το 2020.

Το στοίχημα

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του υπουργείου Οικονομικών. Η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% φέρνει εκ των πραγμάτων μια ελάφρυνση 1.300 ευρώ για τη μεγάλη μάζα των αυταπασχολούμενων, που κινούνται στη ζώνη των 10.000 ευρώ και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να περιοριστεί η παραβατικότητα που καταγράφεται σε κλάδους επαγγελματιών.

Το τελικό ισοζύγιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποκαλυφθεί, πάντως, όταν φέρει το υπουργείο Εργασίας το νέο πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αποσυνδέονται από το εισόδημα, με δεδομένη την αύξηση των κατώτερων σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Previous Post

Γ’ Εθνική: Ήττα σοκ για την ΑΕΠ. Όλα τα αποτελέσματα

Next Post

«Σφυροκόπημα» εξπρές από την κακοκαιρία -Πού αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Next Post
ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Σφυροκόπημα» εξπρές από την κακοκαιρία -Πού αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, τι λένε οι μετεωρολόγοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Π. Κουκουλόπουλος: «Στα λόγια η δέσμευση Χατζηδάκη – Ούτε μία διυπουργική σύσκεψη για τη Δυτική Μακεδονία»
  • 7ετές Μνημόσυνο Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου
  • Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)
  • Ραγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών
  • Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr