Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής της Δυτ. Μακεδονίας, τις αρνητικές αποφάσεις της Περιφέρειας και των όμορων Δήμων, Κοζάνης, Γρεβενών και Βοΐου, τις προσφυγές στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ του έργου, έρχονται δημόσιες υπηρεσίες και δίνουν το πράσινο φως για την υλοποίησή του έργου εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στο Μπούρινο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, χορηγεί υπό όρους στην «Green Velocity 4 Ι.Κ.Ε» την άδεια εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού ισχύος 23,4 ΜW στην ψηλότερη κορυφή του Μπούρινου, τον Ντρισινίκο.
Κι όλα αυτά γίνονται ενόσω τεχνηέντως καθυστερεί η δημοσίευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για το Μπούρινο, η οποία έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον βιολόγο- ορνιθολόγο Δημήτριο Μπούσμπουρα, η οποία μελέτη προτείνει να χαρακτηριστεί ο Μπούρινος ως Ζώνη Προστασίας στην οποία τέτοιου είδους έργα θα ήταν ασύμβατα.
Όμως, όσες εγκρίσεις κι αν πάρει το έργο, όσα πράσινα φώτα κι αν του ανάψουν, ένα είναι σίγουρο, θα προσκρούσει στην αντίδραση του κόσμου που θεωρούν τον Μπούρινο ιερό και θα τον υπερασπιστούν με κάθε τρόπο.
Κάτω λοιπόν, τα χέρια από τον Μπούρινο.
Από την Επιτροπή Αγώνα κατά των Αιολικών στο Μπούρινο.
Διαβάστε τι αποφασίστηκε
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται σημαντικό έργο της εταιρείας «Green Velocity 4» το οποίο αφορά αιολικό πάρκο σε περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών.
Το «πράσινο φως» δίνει απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, και συγκεκριμένα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και η οποία αφορά το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 27,3 MW, στη θέση «Ντρισινίκος», Δ.Ε. Αιανής, Βεντζίου & Σιάτιστας, Δήμων Κοζάνης, Γρεβενών & Βοϊου, Π.Ε. Κοζάνης & Γρεβενών». Η τελική ισχύς του έργου ωστόσο θα είναι 23,4 MW.
Η Green Velocity 4 είχε από τις 12 Απριλίου 2024 υποβάλει αίτημα θεραπείας κατά γνωμοδότησης της εν λόγω υπηρεσίας.
Στη συνέχεια μετά από αίτηση θεραπείας που υπέβαλε στις 10 Μαΐου 2024, τις σχετικές εισηγήσεις και την κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας, όπως διατυπώθηκε στις 18 Ιουνίου 2024, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
-Η χορήγηση άδειας για το έργο Α2/10ης Ομάδας: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας ισχύος 27,3 MW, της εταιρείας «Green Velocity 4 Ι.Κ.Ε., στη θέση «Ντρισινίκος», Δ.Ε. Αιανής, Βεντζίου & Σιάτιστας, Δήμων Κοζάνης, Γρεβενών & Βοϊου, Π.Ε. Κοζάνης & Γρεβενών, με τους παρακάτω όρους:
1. Όλες οι εκσκαφικές εργασίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και από την αφαίρεση του φυτικού, θα γίνουν υπό την άμεση παρακολούθηση αρχαιολόγου και ειδικευμένου εργάτη με αποδεδειγμένη εμπειρία σε επίβλεψη έργων, που θα προσλάβει για τον σκοπό αυτό ο φορέας του έργου και θα καλύψει τη δαπάνη τους. Οι υπεύθυνοι του έργου οφείλουν να ειδοποιήσουν την Εφορεία μας για το σκοπό αυτό εγγράφως 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών. Σε περίπτωση αποκάλυψης αρχαιοτήτων αυτές θα διακοπούν αμέσως και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή μη των εργασιών, κατόπιν γνωμοδοτήσεως των αρμοδίων οργάνων του ΥΠ.ΠΟ., σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4858/2021 «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
2. Η Α/Γ 7 με ενδεικτικές συντεταγμένες κορυφών σε σύστημα ΕΓΣΑ ΄87 στα σημεία Χ=302752 Υ=4449373, σύμφωνα με το τοπογραφικό σχέδιο, η οποία έχει οπτική επαφή με τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Μπούρινο, να μην τοποθετηθεί.
3. Σε περίπτωση τυχαίας ανεύρεσης αρχαιοτήτων, ο υπεύθυνος του έργου οφείλει να διακόψει οποιαδήποτε εργασία και να ενημερώσει άμεσα την Υπηρεσία μας, αποφεύγοντας κάθε καταστροφή ή μετακίνησή τους χωρίς την άδειά μας, διαφορετικά θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται από την παράβαση των άρθρων 56, 57, 61 και 66 του ίδιου Νόμου.
Με βάση τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει ανεύρεση αρχαιοτήτων το έργο αναμένεται να προχωρήσει έστω «κουρεμένο» κατά μία ανεμογεννήτρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικαιροποιημένη ΑΕΠΟ που έχει εκδοθεί πρόσφατα από το ΥΠΕΝ προβλέπει πώς η ισχύς του έργου είχε μειωθεί από τα 27,3 σε 23,4 MW, λόγω αφαίρεσης μίας ανεμογεννήτριας κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης.
H Green Velocity 4
Η εταιρεία Green Velocity 4 συστάθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 και αποτελεί τη μία από τις πέντε συνολικά εταιρείες με την επωνυμία Green Velocity, οι οποίες εδρεύουν στα Γρεβενά και συνδέονται με τον ισχυρό όμιλο ΑΠΕ Kiefer, συμφερόντων των αδελφών Πετρόχειλου.
Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά συστήματα και από μετατροπή αιολικής ενέργειας.