Τώρα μαθαίνουμε ότι τα μάτια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή San Diego του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν, ότι οι ίδιες αμυλοειδείς πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, συσσωρεύονται και στον αμφιβληστροειδή του ματιού.
Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι πρωτεϊνικές εναποθέσεις που εμποδίζουν και μειώνουν την απόδοση των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτή η διαταραχή είναι ένα από τα ενδεικτικά σημάδια του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας. Η αντιστροφή και η πρόληψη αυτού του προβλήματος είναι ένας από τους κύριους στόχους των ερευνών για την άνοια.
Αλτσχάιμερ: Τι εντόπισαν οι επιστήμονες στα μάτια ασθενών με άνοια
Με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι αυτές οι πλάκες εμφανίζονται επίσης στο μάτι, η ομάδα του UC-San Diego συνέκρινε εξετάσεις αμφιβληστροειδών και εγκεφαλικών αμυλοειδών σε ασθενείς από πανεθνική μελέτη για την άνοια, καθώς από άλλη μελέτη διαχρονικής αξιολόγησης του κινδύνου αμυλοειδούς και του νευροεκφυλισμού. Η τελευταία αξιολογεί τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού σε άτομα με χαμηλά επίπεδα αμυλοειδών πρωτεϊνών.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σχέση ανάμεσα στην παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια και των σαρώσεων εγκεφάλου που δείχνουν υψηλά επίπεδα αμυλοειδών πρωτεϊνών.
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς έναν νέο τρόπο ανίχνευσης των πρώτων σταδίων του Αλτσχάιμερ.
“Αυτό ήταν ένα μικρό αρχικό σύνολο δεδομένων. Συμμετείχαν οκτώ ασθενείς”, σημειώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Robert Rissman, καθηγητής νευροεπιστημών στο UC San Diego School of Medicine.
«Αλλά αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί η έναρξη, η εξάπλωση και η μορφολογία του Αλτσχάιμερ. Δηλαδή μια προκλινική διάγνωση, χρησιμοποιώντας απεικόνιση αμφιβληστροειδούς, αντί για πιο δύσκολες και δαπανηρές σαρώσεις εγκεφάλου«, πρόσθεσε.
Τα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.
Πηγές: https://ucsdnews.ucsd.edu, https://www.studyfinds.org