• Latest
Η τέλεια καταιγίδα πάνω από τον αγροτικό κόσμο  (Mercosur, Τραμπ και Ε.Ε.)

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

21 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου

2 Ιανουαρίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου

2 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία

2 Ιανουαρίου 2026
πανσελινος

«Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι

2 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Στη ΜΕΘ 16χρονος που τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι – Υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση

2 Ιανουαρίου 2026
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημόσιο -Νέο πειθαρχικό: Τέθηκε σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά με εξοντωτικές ποινές

2 Ιανουαρίου 2026
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

43χρονος παρενόχλησε 20χρονη σε μπαρ και αυτή τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της

2 Ιανουαρίου 2026
Εντυπωσιακή υποδοχή του νέου έτους στην Καστοριά με τον Τόνι Σφήνο

Εντυπωσιακή υποδοχή του νέου έτους στην Καστοριά με τον Τόνι Σφήνο

2 Ιανουαρίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές με το Ταμείο του Δήμου Κοζάνης έως την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026

2 Ιανουαρίου 2026
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάστρου έψαλε τα κάλαντα στο Μοναστήρι. Βίντεο και φωτογραφίες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροκάστρου έψαλε τα κάλαντα στο Μοναστήρι. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Με επιτυχία τα Μπουμπουσάρια στη Γαλατινή.  Βίντεο και φωτογραφίες

Με επιτυχία τα Μπουμπουσάρια στη Γαλατινή. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Ιανουαρίου 2026
Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

sierafm by sierafm
21 Αυγούστου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Η τέλεια καταιγίδα πάνω από τον αγροτικό κόσμο  (Mercosur, Τραμπ και Ε.Ε.)
0
SHARES
84
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυσή του, υποτίθεται πως θα αποτελούσε τον εγγυητή της δίκαιης διανομής των ευρωπαϊκών ενισχύσεων προς τους αγρότες. Από το 2006 και μετά, είχε την αποκλειστική ευθύνη να διαχειρίζεται τα δισεκατομμύρια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εισρέουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η αποστολή του ήταν ξεκάθαρη, να στηρίξει τον αγρότη, να ενισχύσει την παραγωγή, να διασφαλίσει τη διαφάνεια.

Αντί για αυτό, βρεθήκαμε μπροστά σε ένα σκάνδαλο που εκθέτει όχι μόνο τον Οργανισμό, αλλά και το ίδιο το κράτος. Για χρόνια, καταγγελίες για εικονικές δηλώσεις, ζωικό κεφάλαιο που υπήρχε μόνο στα χαρτιά και “φουσκωμένες” επιδοτήσεις στοιβάζονταν στα συρτάρια, ενώ η ελληνική δικαιοσύνη έμενε θεατής. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που ερεύνησε δυναμικά την υπόθεση, βρήκε κλειστές πόρτες και απόπειρες υπονόμευσης του έργου της. Η συγκάλυψη δεν ήταν τυχαία, ήταν πολιτική επιλογή.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που προορίζονταν για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας, μετατράπηκαν σε εργαλείο μικροπολιτικής. Αντί να πάνε σε αυτούς που παράγουν, χρηματοδότησαν ένα δίκτυο ημετέρων, πελατειακών σχέσεων και κομματικών εξυπηρετήσεων. Δισεκατομμύρια χάθηκαν από τον πρωτογενή τομέα, την ώρα που οι πραγματικοί παραγωγοί ασφυκτιούν από το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους και την αβεβαιότητα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι – ορθώς – σε πραγματικούς αγρότες του μόχθου που ματώνουν το κάθε ευρώ που λαμβάνουν και καλούνται διαρκώς να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες ενώ κάποιοι δήλωναν αγροτεμάχια εκτός επικράτειας – στη Βόρεια Μακεδονία, άλλοι δήλωναν ελαιώνες στο Γράμμο και μπανανιές στον Όλυμπο και άλλοι μεταξοσκώληκες στην Κρήτη υφαρπάζοντας τεράστια ποσά προφανώς χωρίς κανένα έλεγχο.

Ενισχύσεις που μειώνονται κάθε χρόνο για να επιστρέψουν στο εθνικό απόθεμα και στο τέλος κατέληγαν στις τσέπες κάποιων επιτήδειων νεοεισερχόμενων που καταπατούσαν ακόμα και δημόσιες εκτάσεις δηλώνοντας χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων.

Η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, πρόσφατα κλήθηκε να επιστρέψει μέρος των ενισχύσεων που έλαβε για το 2022 με την αιτιολογία πως ο τεχνικός σύμβουλος δεν υπολόγισε σωστά την αξία των δικαιωμάτων τους και φυσικά δεν μάθαμε ποτέ ποια ήταν η πραγματική αξία των εν λόγω δικαιωμάτων και προφανώς ο τεχνικός σύμβουλος δεν είχε καμία επίπτωση και συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του απρόσκοπτα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν γνώριζε. Η ανοχή, η σιωπή και η καθυστέρηση στη διερεύνηση δεν είναι απλώς πολιτική αμέλεια, είναι συνενοχή. Και η ζημιά δεν είναι μόνο οικονομική — είναι θεσμική, κοινωνική και ηθική. Όταν η αγροτική πολιτική εργαλειοποιείται για κομματικά συμφέροντα, η ύπαιθρος μαραζώνει και η διατροφική ασφάλεια της χώρας τίθεται σε κίνδυνο.

Και το χειρότερο είναι πως ακόμα δεν έχουμε δει παρά την κορυφή του παγόβουνου….

Η λύση δεν είναι άλλες υποσχέσεις ή “μεταρρυθμίσεις” για τα μάτια του κόσμου. Η λύση είναι να επιστραφούν τα χρήματα στους πραγματικούς αγρότες, με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες. Να ενισχυθούν άμεσα και με κάθε πρόσφορο τρόπο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, κυρίως οι νέοι που θέλουν να μείνουν στην ύπαιθρο και να δουλέψουν τη γη τους.

Αλλά εδώ βρίσκεται το πιο ανησυχητικό, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Ούτε δείχνει να υπάρχει η βούληση να καταρτιστεί. Ζούμε σε μια χώρα που εξαρτά την διατροφική της επάρκεια από τις εισαγωγές, που αφήνει την αγροτική παραγωγή να φυτοζωεί, και που κάθε φορά που προκύπτει σκάνδαλο, ψάχνει να κρύψει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλώς μια “κακή στιγμή” της διοίκησης· είναι το σύμπτωμα μιας βαθιάς πολιτικής επιλογής, να θεωρείται ο αγρότης χρήσιμος μόνο προεκλογικά, και αόρατος μετά τις εκλογές. Αν αυτή η νοοτροπία δεν αλλάξει, τότε τα σκάνδαλα θα επαναλαμβάνονται και η ελληνική ύπαιθρος θα συνεχίσει να ερημώνει.

Η κοινωνία, και ειδικά οι αγρότες, δεν πρέπει να μείνουν σιωπηλοί. Γιατί το τίμημα της σιωπής, το πληρώνουμε όλοι — στο τραπέζι μας, στην τσέπη μας, στο μέλλον μας.

 

Μάνος Γαβριηλίδης

Γεωπόνος μελετητής

Tags: ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ
Previous Post

Ζεμπιλιάδου: Τα σκουπίδια της μισής Ελλάδας θα καίγονται στον τόπο μας για 25 χρόνια, έως το 2054. ΛΕΜΕ ΟΧΙ στην εκ θεμελίων ανατροπή της Ευρωπαϊκής και Εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Next Post

Το πρόγραμμα του Δήμου Βοΐου για το Σάββατο 23 Αυγούστου

Next Post
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Το πρόγραμμα του Δήμου Βοΐου για το Σάββατο 23 Αυγούστου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η επίσημη απόφαση για ορισμό αντιδημάρχων στο Δήμο Βοΐου
  • Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου
  • Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής κατά συναυτουργία
  • «Φεγγάρι του Λύκου»: Πότε θα δούμε την πρώτη πανσέληνο του 2026, γιατί ονομάστηκε έτσι
  • Στη ΜΕΘ 16χρονος που τραυματίστηκε από όπλο στο κεφάλι – Υποβλήθηκε σε πολύωρη εγχείρηση

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr