• Latest
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

Το φθινόπωρο η δοκιμαστική λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5

5 Ιουλίου 2022
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το Νο1 σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στους αστραγάλους, σύμφωνα με ειδικούς

23 Αυγούστου 2025
κυνηγι καραμπινα

Αδελφός πυροβόλησε αδελφό για κτηματικές διαφορές – Τα σκάγια χτύπησαν δύο ακόμη άτομα

23 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

50χρονος έβαλε φωτιά σε καφετέρια επειδή τελείωσε…η μαγιονέζα

23 Αυγούστου 2025
φεγγαρι

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2025: Έρχεται το ματωμένο φεγγάρι

23 Αυγούστου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Κοζάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην εκδήλωση για την Παλαιστίνη

23 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Βάλια Κάλντα

23 Αυγούστου 2025
ΚΑΛΟΓΡΙΑ, ΜΟΝΑΧΗ

Παρίστανε την καλόγρια και μάζευε λεφτά δήθεν για παιδάκια με καρκίνο

23 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Γάλλοι τουρίστες εκβίασαν ξενοδόχο – Του ζήτησαν 2.000 ευρώ και… λούσα για να μην ανεβάσουν κακές κριτικές

23 Αυγούστου 2025
πισινα

Τραγικός θάνατος 4χρονης – Το κοριτσάκι βρέθηκε νεκρό σε πισίνα

23 Αυγούστου 2025
Εκδρομή για τη δημιουργία ιστορίας στα social media κατέληξε σε επιχείρηση διάσωσης στη Βάλια Κάλντα

Μερομήνια: Έρχεται βαρύς χειμώνας και… λευκά Χριστούγεννα – Προβλέψεις μήνα με το μήνα

23 Αυγούστου 2025
Βόιο: Σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μείωση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Βίντεο

Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία

22 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Το φθινόπωρο η δοκιμαστική λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5

sierafm by sierafm
5 Ιουλίου 2022
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπό τον φόβο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και λόγω της στενότητας ως προς τη διαθεσιμότητα LNG παγκοσμίως, οι τιμές του καυσίμου έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. 

Την τρελή πορεία του TTF ακολουθούν οι τιμές ηλεκτρισμού. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή για σήμερα 5/7 διαμορφώθηκε στα 323,78 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 9% σε σχέση με χθες, ενώ η μέγιστη τιμή βρέθηκε στα 434 ευρώ/MWh η ελάχιστη στα 248 ευρώ/MWh. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα είναι στο 38,3%, των ΑΠΕ 39%, του λιγνίτη στο 13%, των υδροηλεκτρικών στο 4,9% και 1,7% είναι οι εισαγωγές.

Οι ισχυρές εταιρίες έχουν ξεκινήσει μπαράζ παραγγελιών νέων φορτίων όπως οι ΔΕΠΑ και Mytilineos. O δεύτερος έχει κλείσει slots στην Ρεβυθούσα τόσο για το 2023 όσο και για το 2024

Πέραν της επιστράτευσης των διαθεσίμων λιγνιτικών, η Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660 MW  αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το Φθινόπωρο. Αποτελεί την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα στην Ευρώπη με πολύ χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα 1 τόνο CO2/MWh σε σχέση με 1,6 τόνο CO2/MWh μέση τιμή εκπομπών των υπόλοιπων υφιστάμενων μονάδων

Παραμένει ανταγωνιστική η ελληνική αγορά

Πολύ υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα  είναι οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη με την αγορά της Ιταλίας να φθάνει στα 418,68 ευρώ/MWh, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στα 347,08 ευρώ/MWh, της Γαλλίας στα 371,6 ευρώ/MWh και της Γερμανίας στα 318,37 ευρώ/MWh.

Στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου συμβάλλει μεταξύ άλλων η απεργία που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στους ενεργειακούς ομίλους της Νορβηγίας, η οποία και  μπορεί να μειώσει κατά 13% τις νορβηγικές εξαγωγές αερίου την ερχόμενη εβδομάδα, προειδοποιούν αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η απεργία γίνεται σε μία περίοδο που η Νορβηγία έχει αυξήσει την παραγωγή της και τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, υποκαθιστώντας ένα μέρος της απώλειας από τις μειωμένες εισροές ρωσικού αερίου.
Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν αύξηση μισθών λόγω της ακρίβειας έχουν δηλώσει ότι από σήμερα διακόπτονται οι εργασίες σε τρεις υπεράκτιες εξέδρες εξόρυξης, ενώ αύριο θα κλείσουν και άλλες τρεις αν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Ας σημειωθεί δε, ότι ένα από τα μεγαλύτερα τερματικά εξαγωγής LNG των HΠΑ βρίσκεται εκτός λειτουργίας ως τον Οκτώβριο, εξ αιτίας ενός ατυχήματος και ως το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι θα υπολειτουργεί.

Ήλθε το FSU της Ρεβυθούσας

Στην Ελλάδα ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετά την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες στο υπουργείο για την επάρκεια, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μικρότερους κινδύνους σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, δεδομένης της διαθεσιμότητας φορτίων LNG. Μάλιστα κατέπλευσε ήδη στη Ρεβυθούσα, το πλοίο-αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως και οι άλλοι εισαγωγείς αερίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους για επιπλέον φορτία αν χρειαστεί. Καθώς όμως οι περισσότεροι ευρωπαίοι εισαγωγείς αυξάνουν συνεχώς τις παραγγελίες τους, το πρόβλημα γίνεται πιο πιεστικό για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, τόσο από πλευράς τιμών όσο και ποσοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα σε περίπτωση ακραίας κρίσης, η Ελλάδα που βρίσκεται μεν σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης, θα καλύψει κατά προτεραιότητα τις εγχώριες ανάγκες και εν συνεχεία θα δει το θέμα των εξαγωγών σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία

Έτοιμες οι λιγνιτικές – Για την αιχμή το diesel

Εν τω μεταξύ οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα ορυχεία του Νότιου Πεδίου και της Μαυροπηγής στη Δυτική Μακεδονία και αυτό της Μεγαλόπολης. Η αύξηση της παραγωγής στα ορυχεία της ΔΕΗ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής,
Σε ετοιμότητα είναι και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
Όμως οι μονάδες αυτές έχουν δυνατότητα λειτουργίας μόνο για 240 ώρες το χρόνο η κάθεμια με diesel και ως εκ τούτου θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αιχμών.
Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Εν τω μεταξύ στη Γερμανία, μετά το αίτημα της Uniper, του μεγαλύτερου εισαγωγέα αερίου της χώρας, για κρατική βοήθεια η κυβέρνηση εξετάζει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, που θα της επιτρέπουν να διασώζει εταιρίες του ενεργειακού τομέα. Φαίνεται ότι αρκετοί προμηθευτές βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη τα οποία δεν μπορούν να μετακυλήσουν στους πελάτες.
Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό δημόσιο μπορεί να αποκτήσει μετοχικό μερίδιο στη Uniper ως έσχατη λύση για τα κεφάλαια διάσωσης που θα χρειαστεί η εταιρία. Εξετάζεται μάλιστα αν θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μοντέλο της Lufthansa, η οποία έλαβε έκτακτη κεφαλαιακή ενίσχυση 9 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση κατά την περίοδο της πανδημίας με το γερμανικό δημόσιο να παίρνει το 20% των μετοχών της χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση να επιβάλει γρήγορα μια ειδική εισφορά στους καταναλωτές ως μέσο για τη δίκαιη μετακύλιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Tags: ΔΕΗΛΙΓΝΙΤΗΣΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
Previous Post

Υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης «Μελέτες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και αρδευτικού δικτύου στην περιοχή Πατατοχώραφα – Καστανιάς Δήμου Σερβίων»

Next Post

Κοζάνη: Σύλληψη τριών ατόμων με ναρκωτικά

Next Post

Κοζάνη: Σύλληψη τριών ατόμων με ναρκωτικά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καρδιακή ανεπάρκεια: Το Νο1 σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί στους αστραγάλους, σύμφωνα με ειδικούς
  • Αδελφός πυροβόλησε αδελφό για κτηματικές διαφορές – Τα σκάγια χτύπησαν δύο ακόμη άτομα
  • 50χρονος έβαλε φωτιά σε καφετέρια επειδή τελείωσε…η μαγιονέζα
  • Πανσέληνος Σεπτεμβρίου 2025: Έρχεται το ματωμένο φεγγάρι
  • Κοζάνη: Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr