Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ και οι φορείς της Κοζάνης που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 09/03/2023 και ώρα 11:00πμ. στα πλαίσια της τετράωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας της Ομοσπονδίας μας, έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Κοζάνης.
Διεκδικούμε και απαιτούμε την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα 6/3 στη Βουλή, μετά από διαβούλευση λίγων μόνο ημερών, με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής…»
Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δημόσιες αντιρρήσεις των θεσμικών οργάνων της ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που είναι οι κατ εξοχή διαχειριστές του νερού στην χώρα μας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν 263 άρθρα με τα οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας!
Αντικειμενικά, δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής για τα νερά από την ώρα που δεν υπάρχει το ανταγωνιστικό πλαίσιο, δηλαδή δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού.
Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το Ν. 1069/80, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος.
Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί
Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών επανέφερε την διαχείριση του νερού στο κράτος ή στους Δήμους, για να διασφαλίσουν ότι το νερό που παρέχεται στους πολίτες θα είναι ασφαλές, ποιοτικό και φθηνό.
Προκαλεί εντύπωση και γεννά πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η Κυβέρνηση επιμένει με κάθε τρόπο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας έτσι προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και του Συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση του.
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και γι’ αυτό καλούμε:
Τους βουλευτές του Νομού να τοποθετηθούν δημόσια, να ζητήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου, να το καταψηφίσουν.
Τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους Δημάρχους του Νομού, αντιδημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, καθώς και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού.
Τέλος καλούμε τους συνδημότες μας, αλλά και τα ΜΜΕ να βοηθήσουν προβάλλοντας τον αγώνα, να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού και να διαφυλάξουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό που είναι πηγή ζωής, ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!
Όλοι μαζί οι συγκεντρωμένοι δηλώνουμε και απαιτούμε:
Ότι είμαστε αντίθετοι με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και των ΣΔΙΤ
Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα νερά.