Με τα έως τώρα δεδομένα, θα παλεύουμε για πολύ καιρό ακόμη, παρατήρησε στην αποψινή του ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι είναι σημαντικό όσο ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας, να συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης για να έχουμε τον έλεγχο του.
«Είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός, ιδίως όταν πρόκειται για ένα νέο ιό που ελάχιστοι έχουν ανοσία γι αυτόν και δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο» τόνισε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος και σε πρόσφατη εκτίμηση του ΠΟΥ ότι ο ιός ήρθε για να μείνει για χρόνια.
«Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ίσως και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει ενδημικός ο κορονοϊός, δηλαδή να εμφανίζεται κάθε χρόνο όπως τη γρίπη, ακόμα κι αν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αναφορά αυτή του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας προέκυψε από τρία ανησυχητικά στοιχεία των τελευταίων ημέρων: «Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως τελειώσαμε. Αυτό ήταν όλο… κι άλλα που θεωρώ ότι αδικούν την επιστημονική λογική. Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στις συστάσεις των επιστημόνων. Συμπεριφορές μαζικών συναθροίσεων και πλήρους αγνόησης των μέτρων υγιεινής. Εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες».
Ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως είναι κάτω από 0,05% του πληθυσμού στην Ελλάδα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως η ανοσία που έχει χτίσει απέναντι στον κορονοϊό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως είπε « εκτιμάται με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ότι μικρός αριθμός ατόμων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, ίσως και κάτω από 0,05% του πληθυσμού».
Δεδομένα που θα πιστοποιήσουν αυτή την εκτίμηση είναι απαραίτητα όπως είπε ο καθηγητής και ανακοίνωσε 4 διαφορετικές μελέτες που έχουν ως στόχο να «δείξουν» το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού στη χώρα μας.
«Πρόκειται για μια προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων με στόχο να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν τη νόσο και εμφάνισαν αντισώματα. Επίσης για μια οροεπιδημιολογική μελέτη σε 10.000 υγιείς αιμοδότες ηλικίας από 18 έως 65 ετών και μια επαναλαμβανόμενη μελέτη από εναπομείναντες ορούς – η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με συλλογή 5000 δειγμάτων τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.
Ακόμη στην Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά την επόμενη εβδομάδα πληθυσμιακή μελέτη για τον κορονοϊό».
Πηγή:Newsbeast.gr