Απρόσμενα οφέλη από την εφαρμογή υπηρεσιών τηλεϊατρικής σε ασθενείς με υπέρταση ανέδειξε πρόσφατη αμερικανική έρευνα, τόσο αναφορικά με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όσο και ως προς την εξοικονόμηση πόρων
Ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα της τηλεϊατρικής ανέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην πορεία των ασθενών με υπέρταση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα ασθενών που έκανε χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής υπό την επίβλεψη φαρμακοποιού, είχε τις μισές πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους παρακολουθούνταν δια ζώσης κατά τη συνήθη παροχή υγειονομικής φροντίδας.
Με το κέρδος από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως παρακολούθησης και διάγνωσης στην Αμερική να ανέρχονται σε 1.900 δολάρια ανά ασθενή σε διάστημα πενταετίας, το πρόσφατο εύρημα καταδεικνύει τα πρόσθετα οφέλη της τηλεϊατρικής στην οικονομία.
Στην πρόσφατη μελέτη συμμετείχαν 450 ασθενείς με υπέρταση συμμετείχαν στη μελέτη, με 16 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το σύστημα HealthPartners στη Μινεσότα να έχουν αναλάβει την παρακολούθηση της υγείας τους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, με 222 ασθενείς να παρακολουθούνται δια ζώσης και 228 μέσω προγράμματος τηλεϊατρικής με επικεφαλής φαρμακοποιό επί έναν χρόνο και τις δύο ομάδες. Στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς μπορούσαν να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι και να στείλουν τους τιμές ηλεκτρονικά στον φαρμακοποιό οπότε και συζητούσαν μαζί για την πορεία της κατάστασής τους και τυχόν παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή τον τρόπο ζωής τους εφόσον κρινόταν απαραίτητο.
Σε όλους τους συμμετέχοντες έγινε καταγραφή των τιμών αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη της μελέτης, ύστερα από έξι, 12 και 18 μήνες και πέντε χρόνια μετά. Επιπλέον καταγράφονταν περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία stent, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καθώς και το κόστος της περίθαλψης επί συμβάντων σχετικών με υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:
- στην ομάδα της τηλεϊατρικής παρακολούθησης σημειώθηκαν 15 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (5 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 4 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 5 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, 1 θάνατος από σχετική αιτία) σε δέκα ασθενείς και δύο τοποθετήσεις stent, δίνοντας ένα ποσοστό 5,3% επί του συνόλου.
- στην ομάδα δια ζώσης παρακολούθησης υπήρχαν 26 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (11 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 12 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 3 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια) σε 19 ασθενείς και δέκα τοποθετήσεις stent, συνολικά 10,4%.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Karen L. Margolis, MD, MPH, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο HealthPartners στη Μινεάπολη αναφέρθηκαν στους περιορισμούς της μελέτης, το μικρό πληθυσμιακό δείγμα δηλαδή καθώς και τον γεωγραφικό – χωροταξικό περιορισμό σε αστικά κέντρα και προάστια.
Τέλος, όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια, η στατιστική σημασία των αποτελεσμάτων πιθανώς να οφείλεται στην τύχη, ωστόσο δεν μπορούν να παραγνωριστούν η συμβολή της εξ αποστάσεως υγειονομικής υποστήριξης -όταν η υπέρταση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου που ωστόσο επιδέχεται βελτίωσης-, και η εμπιστοσύνη που ανέφεραν οι ασθενείς στην παρακολούθηση και υποστήριξη από έναν αξιόπιστο επαγγελματία, τις αλλαγές στη θεραπεία τους και τη σημασία να υπάρχει κάποιος στον οποίο πρέπει να δίνουν την αναφορά της υγείας τους.
Πηγή:ygeiamou.gr