Στους δρόμους βγαίνουν πάλι οι φοιτητές την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, ενάντια στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας, καλεί τα ιδρύματα να εγκαταστήσουν κάμερες ασφαλείας, και όλα τα ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας, που θα καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων τους. Στις 13:00 οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια δηλώνοντας πως «δεν έχουν θέση στις σχολές μας αστυνομία – πειθαρχικά – διαγραφές».
Οι φοιτητές ζητούν επίσης ν΄ ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να σπουδάσουν ξανά σε φυσιολογικές συνθήκες και τονίζουν τον κίνδυνο να επιστρέψουν «σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε». Βασικό σημείο αντίδρασης των φοιτητών αποτελεί η πανεπιστημιακή Αστυνομία και όπως λένε «θα υψώσουμε τείχος στις σχολές μας δεν θα επιτρέψουμε στην Αστυνομία να πατήσει το πόδι της». Ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει το μεσημέρι και στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα Βενιζέλου, ωστόσο νωρίτερα υπάρχει προγραμματισμένη προσυγκέντρωση στις 11.00 μπροστά στην υπό κατάληψη για τέταρτη ημέρα πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι προκήρυξαν και πανελλαδική ημέρα δράσης για τις 10 Μαρτίου, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου με τις σχολές να παραμένουν κλειστές. Κύριο αίτημα είναι να ανοίξουν άμεσα οι σχολές, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, ώστε οι φοιτητές να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο και στην προηγούμενη δραστηριότητά τους.
Άμεσα προχωρά στην εφαρμογή του νομοσχεδίου το υπουργείο Παιδείας
Στο μεταξύ το υπουργείο Παιδείας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τα μέτρα που ψήφισε για την ασφάλεια των ΑΕΙ και ζητά με έγγραφό του από τους πρυτάνεις να προβούν άμεσα στις ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίων ασφαλείας και προστασίας των ιδρυμάτων στα οποία προΐστανται ώστε να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών προμηθειών. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Συρίγος ζητά με έγγραφό του από τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν τα τεχνικά ή άλλα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων τους, καθώς και για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, των φοιτητών και τρίτων φυσικών προσώπων – επισκεπτών και της ακίνητης και κινητής περιουσίας των ΑΕΙ.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο κάθε πανεπιστήμιο με κριτήριο το μέγεθός του, τις ιδιαίτερες ανάγκες, τη συχνότητα εμφάνισης παραβατικών συμπεριφορών και τη διαβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του, τοποθετεί ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του. Ως τέτοια συστήματα λογίζονται ιδίως:
- μέσα επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή εικόνας και ήχου σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του ΑΕΙ
- ηλεκτρονικά μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων των ΑΕΙ
- μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου με φωτεινή ένδειξη και ηχητικά, όπως συναγερμός και
- αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης.
- σε κάθε Α.Ε.Ι. εγκαθίσταται «Κέντρο Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων», το οποίο συνδέεται με όλα τα τεχνολογικά συστήματα ασφάλειας και επικοινωνιών που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός του ΑΕΙ, η λειτουργία του οποίου υποστηρίζεται από ειδικό προσωπικό.
Πηγή:ethnos.gr