Από Δευτέρα 12 Ιουλίου είναι πολύ πιθανό να γίνουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Τι θα γίνει με τους ανεμβολιάστους και τους αρνητές.
Εκτός από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στο τραπέζι των συζητήσεων για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς φαίνεται πως βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι κατατάσσονται στον στρατό.
Οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πιθανότατα θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
Όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν αν μην εμβολιαστούν δεν θα απολυθούν από νοσοκομεία και δομές υγείας και φροντίδας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις, που δεν θα έχουν επαφές με το κοινό.
Τι θα γίνει με εκπαιδευτικούς και στις ένοπλες δυνάμεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών εάν τελικά αποφασιστεί να εμβολιαστούν όλοι υποχρεωτικά, η απόφαση θα ληφθεί λίγο πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Φυσικά η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Τέλος, μία δεύτερη ομάδα που θεωρείται πιθανό να εμβολιαστεί υποχρεωτικά είναι όλοι όσοι κατατάσσονται στον στρατό, αλλά και οι αθλητές είτε αγωνίζονται σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
Αναλυτικά, οι τέσσερις φάσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού:
- Εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες: Οι αποφάσεις επισπεύδονται (εφαρμογή εντός Ιουλίου), ενώ προς ένταξη στο μέτρο είναι και το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό στις εν λόγω δομές.
- Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και κλινικές: Η σχετική υπουργική απόφαση εξετάζεται να εκδοθεί εντός Αυγούστου.
- Καθηγητές, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί: Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση, αφού αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών.
- Στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι), αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Αφορά και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τον Οκτώβριο θα εξεταστεί η επέκταση του μέτρου.
Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται είτε το ενδεχόμενο μετακίνησης – μετάθεσης προσωπικού σε πόστα μακριά από επαφή με πολίτες, όπου είναι εφικτό, είτε ειδικότερες ρυθμίσεις, όπως η αναστολή εργασίας.
Στην Ευρώπη, τον δρόμο άνοιξε πρώτη η Ιταλία για τους επαγγελματίες υγείας (έχουν υπάρξει πάντως προσφυγές), ενώ παρόμοιο σχεδιασμό φέρνουν στο προσκήνιο οι κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως n Γαλλία και η Πολωνία.
Τα «μπόνους» των εμβολισμένων
Έχει περάσει ήδη από τη Βουλή το Freedom Pass με το voucher των 150 ευρώ για τους νέους 18-25 ετών που εμβολιάζονται.
«Επιστροφή στην κανονικότητα» αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους, καθώς ανοίγουν ξανά τα γήπεδα, στο 80% της χωρητικότητάς τους, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις για την λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης επίσης μόνο για εμβολιασμένους. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη ο Πάνος Κιάμος θα τραγουδήσει σε covid free μπουζούκια.
Ο Στέλιος Πέτσας ξεκινά την «εκστρατεία ενημέρωσης» σε δήμους και περιφέρειες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τη συνδρομή τοπικών αρχόντων και εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει τη βοήθεια της εκκλησίας προκειμένου να μπει στη μάχη για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, την Τρίτη ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Βασίλης Κικίλιας θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο για τον ίδιο λόγο.
Ήδη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους ιερείς.
Πηγή: dikaiologitika.gr