• Latest
χαπια φαρμακα

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

10 Ιανουαρίου 2023
Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία

Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία

8 Απριλίου 2026
Το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την πρεμιέρα του έργου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που ανεβαίνει την Παρασκευή 15/11

Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Αλλάζουμε τον Δήμο μας στην πράξη!» – “Πράσινο φως” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, συνολικού ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ

8 Απριλίου 2026
Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά

Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά

8 Απριλίου 2026
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Έμεινε ο Εορδαϊκός, υποβιβάστηκε η Κοζάνη

8 Απριλίου 2026
Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας, από τον Ατρόμητο

Ανατροπή και πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης

8 Απριλίου 2026
Δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου προς το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης _ Από Την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου προς το Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης _ Από Την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

8 Απριλίου 2026
Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Πρώτη θέση για την Προαγωνιστική στα «Φιλίππεια» της Κάβαλας, με 38 μετάλλια και ρεκόρ αγώνων!

Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Πρώτη θέση για την Προαγωνιστική στα «Φιλίππεια» της Κάβαλας, με 38 μετάλλια και ρεκόρ αγώνων!

8 Απριλίου 2026
Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης σε Δρέπανο, Κοιλάδα, Τετράλοφο, Ρυάκιο και Ακρινή – Αυτοψία στα έργα και τις παρεμβάσεις του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Μία σπουδαία δωρεά από την κα Αλεξάνδρα Ζιάμπα – Άντερσον (Φωτογραφίες)

8 Απριλίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Δήμος Κοζάνης: Ευχαριστήριο μήνυμα προς τον κ. Στέφανο Κυρατσού

8 Απριλίου 2026
Τα ΚΕΠ του Δήμου Βοΐου εκσυχρονίζονται

Δήμος Κοζάνης: Έως τις 13:00 η λειτουργία των ΚΕΠ τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

8 Απριλίου 2026
Εσπερινός και Ακολουθία των Χαιρετισμών του Αγίου Δημητρίου την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Σιάτιστα: Το πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών στον Άγιο Δημήτριο

8 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χαπια φαρμακα
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέλος στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού φαίνεται ότι προτίθεται να βάλει το Υπουργείο Υγείας. Με παρέμβασή του κατά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τη Δευτέρα (9/1), ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των γιατρών για υποχρεωτική χορήγηση όλων το φαρμάκων με ιατρική συνταγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Yπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 η υποχρεωτική συνταγογράφηση στη χορήγηση των αντιβιοτικών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. 

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός. Οι πιέσεις προς το υπουργείο εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «αντιεπιστημονικές πρακτικές» και «επικίνδυνη πολυφαρμακία».

«Η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες», τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, καλώντας την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους. 

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η πιο πρόσφατη παρέμβαση ήταν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12,  όπου -μεταξύ άλλων- σημειώθηκε ότι παγίως και διαρκώς ο Σύλλογος διεκδικεί όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.

Περιορισμός της πολυφαρμακίας – Αντιμετώπιση των ελλείψεων

Ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του Yπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία -όπως τονίζει- πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να σπαταλούνται με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

«Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών, και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του, επεσήμανε ότι μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης στη χώρα μας κατά 20%.

«Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας και αναμένεται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή, είναι και η χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: Reader.gr

Tags: ΦΑΡΜΑΚΑ
Previous Post

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Next Post

Ερώτηση για το κόστος θέρμανσης και τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης στη Δυτική Μακεδονία.

Next Post
ΚΚΕ

Ερώτηση για το κόστος θέρμανσης και τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης στη Δυτική Μακεδονία.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σύνολο Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στην 8η Εκπαίδευση και Λαογραφία
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Αλλάζουμε τον Δήμο μας στην πράξη!» – “Πράσινο φως” του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, συνολικού ποσού 4,6 εκατομμυρίων ευρώ
  • Φυσικό Αέριο Δυτικής Μακεδονίας»  Με απόλυτη επιτυχία και πλήθος κόσμου το grand opening του νέου καταστήματος στην Καστοριά
  • Γ Εθνική: Έμεινε ο Εορδαϊκός, υποβιβάστηκε η Κοζάνη
  • Ανατροπή και πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας στον τελικό Κυπέλλου ΕΠΣ Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr