Ένας μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών εταιρειών εργάζονται επί του παρόντος στην ανάπτυξη φαρμάκων (ίσως ένα εμβόλιο) για τον κορωνοϊό, όλα με σκοπό την προστασία από αυτήν την ασθένεια.
Τέσσερις από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές ομοσπονδίες του κόσμου ανέφεραν ότι δοκιμάζουν ήδη 30 αντιιικά φάρμακα για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού. Ομοίως, ανέφεραν ότι αξιολογούν τα φάρμακα για τον κορωνοϊό για την αποτελεσματικότητά τους. Μπορεί επίσης να βρουν έναν τρόπο για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για τον COVID-19.
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (IFPMA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας (EFPIA), της Αμερικανικής Έρευνας και Παραγωγής (PhRMA) και της Κορεάτικης Φαρμακευτικής Βιομηχανικής Ένωσης (KRPIA) δημοσίευσαν μια ανακοίνωση.
Πρόσθεσαν ότι η φαρμακευτική βιομηχανία εργάζεται παγκοσμίως για να ενώσει τα εργαστήρια σε μια κοινή προσπάθεια. Απαιτούν επίσης τη συμμετοχή των υγειονομικών αρχών, των οργανώσεων υγείας, των ακαδημαϊκών και των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουν να βρεθεί μια λύση μέσω συνεργατικών προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.
Φάρμακα για τον κορωνοϊό που βρίσκονται σε εξέλιξη
Αρχικά, οι ερευνητές άρχισαν να μελετούν αποδεδειγμένα αντιιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά έναντι ασθενειών όπως ο HIV και ο Έμπολα. Επί του παρόντος, πολλές κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για αυτά τα φάρμακα.
Η δεύτερη γραμμή της έρευνας στοχεύει στην ανάλυση της δράσης των αναστολέων ACE στον κορωνοϊό. Τέτοιοι αναστολείς έχουν δείξει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊού.
Προς το παρόν, το αμερικανικό εργαστήριο AbbVie διεξάγει δοκιμές με συνδυασμό δύο αντιιικών φαρμάκων: το lopinavir και το ritonavir. Οι εταιρείες Roche, Merck και Bayer μελετούν την ιντερφερόνη. Η GlaxoSmithKline (GSK) ερευνά τις δυνατότητες του Zanamivir και η Gilead μελετά το Remdesivir.
Φαρμακευτικά προϊόντα
Επιπλέον, η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Takeda δοκιμάζει επίσης νέα φάρμακα. Ένα από αυτά είναι ένα φάρμακο που προέρχεται από πλάσμα αίματος που, σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσε να θεραπεύσει άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.
Η Pfizer, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την προκαταρκτική αξιολόγηση ορισμένων αντιιικών ενώσεων που είχαν ήδη αναπτυχθεί πριν εμφανιστεί η επιδημία. Το εργαστήριο διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη αξιολογηθεί ως αναστολείς της αντιγραφής άλλων κορωνοϊών, διαφορετικών από το COVID-19. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να είμαστε κοντά σε κάποιο φάρμακο.
Τέλος, η Regeneron Pharmaceuticals ανέφερε ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (HHS) για να βρει ένα ή περισσότερα φάρμακα και θεραπείες που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρέχουσα επιδημία.
Φάρμακα για τον κορωνοϊό-Εμβόλια
Εκτός από τα φάρμακα, οι ερευνητές εργάζονται επίσης για ένα εμβόλιο κορωνοϊού. Επίσης, η εταιρεία Janssen, γνωστή σε ορισμένα μέρη ως Sanofi Pasteur, η οποία είναι μέρος του φαρμακευτικού τμήματος της Johnson & Johnson, έχει δεσμευτεί στην εύρεση ενός πιθανού εμβολίου. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην GlaxoSmithKline.
Αυτές και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται ταυτόχρονα σε διάφορους τύπους εμβολίων. Μερικά από αυτά θα έχουν προσωρινό αποτέλεσμα, ενώ άλλα στοχεύουν σε μια μόνιμη λύση.
Ορισμένες εφημερίδες της Βόρειας Αμερικής ανέφεραν ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NIH) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του στόχου. Στην πραγματικότητα, ανέφεραν τα επιτυχή αποτελέσματα των δοκιμών σε ποντίκια. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν δοκιμές με νέους, υγιείς εθελοντές.
Οι ανησυχίες του Δρ. Peter Daszak
Ο Δρ. Peter Daszak, οικολόγος ασθενειών και μέλος της επιστημονικής οργάνωσης EcoHealth Alliance, δήλωσε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται λανθασμένα στην εμφάνιση επιδημιών. Κατά τη γνώμη του, η εύρεση ενός εμβολίου δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση νέων επιδημιών πολύ σύντομα.
Αναφέρθηκε στην περίπτωση του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) ως παράδειγμα. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά αυτής της νόσου έχει να κάνει απλώς με μία από τις πολλές πιθανότητες μετάδοσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε επίσης στον ιό HIV. Σχολίασε ότι πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή του, οι γιατροί τον αντιμετωπίζουν ακόμα με φάρμακα. Επομένως, δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο.
Ο Daszak επεσήμανε ότι η απάντηση είναι να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι επηρεάζουν τον κόσμο. Ειδικότερα, πρέπει να ρυθμίσουμε την επαφή με την φύση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι από αυτούς τους ιούς προέρχονται από ζώα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι κατά την καταστροφή των δασών, την κατασκευή δρόμων και τη λαθροθηρία.
Για να σκεφτείτε
Η ειδική θεραπεία για τον COVID-19 βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενώ γίνονται πολλές προσπάθειες από τη φαρμακευτική βιομηχανία για να φτάσουμε σε ένα αντιιικό φάρμακο ή ένα εμβόλιο, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα στα πειραματικά στάδια.
Πηγή:meygeia.gr