Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων. Ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τον σίδηρο ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να τον αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα.
Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να φανερώσει αν τα επίπεδα της φερριτίνης βρίσκονται κάτω από το φυσιολογικό, κάτι που σημαίνει ότι τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό είναι χαμηλά.
Πριν την εξέταση συνιστάται συνήθως νηστεία για 12 ώρες. Επίσης, είναι καλύτερο η εξέταση να πραγματοποιείται το πρωί.
Σκοπός της εξέτασης είναι να καταδείξει τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό των αποθεμάτων σιδήρου στον οργανισμό.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να κάνετε εξέταση για τη φερριτίνη σε περίπτωση που εκδηλώνετε συμπτώματα αναιμίας –κατάσταση στην οποία ο σίδηρος είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.
Φυσιολογικές τιμές
- Για τους άνδρες: 12-300 ng/mL (νανογραμμάρια ανά χιολστόλιτρο αίματος)
- Για τις γυναίκες: 12-150 ng/mL
Υψηλή/χαμηλή φερριτίνη
Τα υψηλά επίπεδα της φερριτίνης μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονώδη διαταραχή. Τρεις συχνές αιτίες που εξηγούν τις υψηλές τιμές είναι: η αλκοολική νόσος του ήπατος, οι συχνές μεταγγίσεις αίματος ή η αιμοχρωμάτωση (γενετική διαταραχή).
Αντιθέτως, οι χαμηλές τιμές της φερριτίνης μπορεί να οφείλονται σε: εντερικές διαταραχές που δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου, αναιμία, αιμορραγίες του πεπτικού. Στις γυναίκες, μία ακόμη πιθανή αιτία είναι η σημαντική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση.
Πηγή:omned.gr