Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης
Σινεμά Δευτέρα βράδυ 2 έργα:
«Ειδομένη» και «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες»
Με δύο ταινίες, συνεχίζει τις κινηματογραφικές του προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 12-3-2018, στις 10:00 μ.μ., στην επάνω αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Ολύμπιον». Τη μικρού μήκους «Ειδομένη», του Νίκου Κουρού, ένα ντοκιμαντέρ-μαρτυρία μικρού μήκους, που αναφέρεται στους πρόσφυγες της Ειδομένης όταν τα σύνορα της Ελλάδας ήταν ακόμα ανοιχτά γι’ αυτούς, και το αξιόλογο αντιρατσιστικό δράμα του Στάνλει Κράμερ «Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» (The Defiant Ones-1958), φιλμ που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην εποχή του για το αρκετά «προχωρημένο» θέμα του, με τους Τόνι Κέρτις, Σίντνει Πουατιέ, Κάρα Γουίλιμας, Θίοντορ Μπάικελ, Τσαρλς Μακ Γκρόου.
«Ειδομένη» (2016)
Μικρού μήκους ταινία-ντοκιμαντέρ του Νίκου Κουρού που γυρίστηκε τον Νοέμβρη του 2015, κατά τη διάρκεια επισκέψεων του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης στην περιοχή της Ειδομένης, μετά από εθελοντικό κάλεσμα που είχε γίνει στους κατοίκους της Κοζάνης για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μοιραστούν στους εκεί πρόσφυγες. Η προσπάθεια είχε γίνει με πρωτοβουλία του Φιλοπρόοδου σε συνεργασία με τους φανούς της πόλης και τους «Οχληρούς».
Η ταινία προβλήθηκε σε αρκετά Φεστιβάλ του εξωτερικού, στην Ιταλία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σερβία, τη Βραζιλία και την Κύπρο, ενώ επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών στα τέλη του Μαρτίου. Τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε ο Νίκος Κουρού με τον Κωνσταντίνο Μανουσαρίδη, τη μουσική ο Λάζαρος Σαμαράς, το μοντάζ ο Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, το sound design η Ελένη Φασούλα, τα γραφικά και την αφίσα ο Μιχάλης Τεμέλκος, τις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ταινία τράβηξε ο Ανδρέας Κωστογλίδης, τη μετάφραση και επιμέλεια των υποτίτλων η Judi Caso. Η παραγωγή είναι της Creating Memories.
«Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες» (1958)
Όταν ένα φορτηγό της αστυνομίας που μεταφέρει μια νύχτα κάποιους κρατούμενους σε άλλη φυλακή πέφτει σε έναν γκρεμό, οι μοναδικοί επιζήσαντες θα είναι ο Νόα Κάλεν και ο Τζον «Τζόκερ» Τζάκσον, δυο κρατούμενοι, ο πρώτος μαύρος και ο δεύτερος λευκός, τους οποίους ο φύλακας της προηγούμενης φυλακής όπου βρίσκονταν, αποφάσισε να τους αλυσοδέσει μαζί. Παρόλο που ο ένας αντιπαθεί τον άλλο, στην πορεία θα ξεχάσουν την αντιπάθεια τους, συνειδητοποιώντας πόση ανάγκη έχει ο ένας τον άλλο, κυρίως όταν ο σερίφης Μαξ Μούλερ οργανώσει μια ομάδα ανδρών με σκοπό τον εντοπισμό τους…
Εξαιρετική αντιρατσιστική κοινωνική περιπέτεια με ένα θέμα ταμπού για την εποχή, τη συνύπαρξη δηλαδή ενός μαύρου με έναν λευκό, από τον κορυφαίο σκηνοθέτη Στάνλει Κράμερ (Η δίκη της Νυρεμβέργης-1961, Το πλοίο των τρελών-1965), που ήταν η τρίτη σκηνοθετική του δουλειά. Το σενάριο βασίστηκε σε μια ιστορία του Νέντρικ Γιανκ, το όνομα του οποίου συμπεριλαμβάνονταν στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ. Αρχικά ο ρόλος του Νόα προορίζονταν για τον Σάμι Ντέιβις τζούνιορ με τον Έλβις Πρίσλει στο ρόλο του Τζον, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Στη συνέχεια επιλέχθηκε ο Σίντνει Πουατιέ για τον Νόα και ο Ρόμπερτ Μίτσαμ για τον Τζον που όμως τον απέρριψε-επικράτησε να λέγεται ότι ο Μίτσαμ δεν ήθελε να συνεργαστεί με μαύρο ηθοποιό, κάτι που τελικά διαψεύστηκε στα επόμενα χρόνια. Επόμενη επιλογή ο Μάρλον Μπράντο, που αποδέχτηκε το ρόλο, ωστόσο οι υποχρεώσεις του Πουατιέ-τον οποίο δεν ήθελε να αντικαταστήσει ο Κράμερ-καθυστέρησαν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας, με αποτέλεσμα ο Μπράντο να ξεκινήσει τα γυρίσματα του «Χορού των καταραμένων» και να εγκαταλείψει το εγχείρημα. Τελικά ο ρόλος δόθηκε στον Τόνι Κέρτις, που μέχρι τότε πρωταγωνιστούσε σε ανώδυνες κωμωδίες και περιπέτειες. Με την ταινία αυτή ο Κέρτις απέδειξε ότι θα μπορούσε να είναι και σπουδαίος ηθοποιός, αφού η ερμηνεία του προτάθηκε για Όσκαρ. Η ταινία, παρά την τολμηρότητα του θέματός της για την εποχή, συνάντησε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, ήταν υποψήφια για 7 Όσκαρ κερδίζοντας τα δύο (σεναρίου και ασπρόμαυρης φωτογραφίας) και σήμερα θεωρείται μια από τις καλύτερες στο είδος της.
Αυτή τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»
Γενική είσοδος 3 ευρώ.