25 φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ βρέθηκαν στη Δυτική Μακεδονία για το πρώτο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Επικοινωνία της Βιωσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης, μαθαίνοντας από κοντά τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα της περιοχής.
25 συμμετέχοντες από έξι χώρες, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ βρέθηκαν στην Κοζάνη από τις 9 έως τις 12 Απριλίου για να παρακολουθήσουν το πρώτο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Απόκτηση Δεξιοτήτων στην Επικοινωνία της Βιωσιμότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα συνδύασε το βιωματικό χαρακτήρα με τη θεωρητική κατάρτιση, παρουσιάζοντας στους/ις συμμετέχοντες/ουσες τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα παραγωγικό μοντέλο χωρίς την παρουσία του λιγνίτη, με τις ευκαιρίες, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζει.
Σταθμοί της εμπειρίας στο πεδίο ήταν το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, η μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή» στο Αμύνταιο, όπου οι συμμετέχοντες πήραν μια γεύση για το μετασχηματισμό της περιοχής από λιγνιτοπαραγωγό σε τροφοδότη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Την επόμενη μέρα σημαντικοί επιστήμονες ανέδειξαν, μέσα από τις διαλέξεις και εργαστήρια προσομοίωσης, επιμέρους πτυχές της επικοινωνίας της πράσινης μετάβασης, ενώ παρουσίασαν εργαλεία, πχ. για την πρόσβαση και αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, που βοηθούν όσους καλύπτουν θέματα περιβάλλοντος.
Η ανοιχτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, περιλάμβανε την κεντρική ομιλία του Κώστα Δελλή, ερευνητή από το δίκτυο Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aephoria, ενώ ολοκληρώθηκε με πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΚΟ, Τάσος Σιδηρόπουλος και ο Κώστας Σιαμπανόπουλος, από το Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου με το masterclass περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας από τους δημοσιογράφους Γιώργο Λιάλιο (Καθημερινή) και Αλεξία Καλαϊτζή (ΕΡΤ, Καθημερινή).
Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ με επιστημονικά υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Κωσταρέλλα.
Μέγας χορηγός ήταν η ΔΕΗ, ενώ το πρόγραμμα υποστήριξαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙΑΔΥΜΑ.