• Latest
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

21 Δεκεμβρίου 2023
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Την επέκταση της περιόδου χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ζήτησε ο Στάθης Κωνσταντινίδης

25 Ιουνίου 2025
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Κασαπίδης: Πιο περίπλοκες οι εξελίξεις για το Περιφερειακό Χωροταξικό μετά την κατάθεση εγγράφων από τον Περιφερειάρχη

25 Ιουνίου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης: Στόχος η αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Βίντεο

25 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

25 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης – OPEN MALL: Αίρονται από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2025, οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ίσχυαν για την πρόσβαση στο υπαίθριο Δημοτικό Πάρκινγκ (παλιά ΚΤΕΛ)

Δήμος Κοζάνης – OPEN MALL: Αίρονται από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2025, οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ίσχυαν για την πρόσβαση στο υπαίθριο Δημοτικό Πάρκινγκ (παλιά ΚΤΕΛ)

25 Ιουνίου 2025
Νοσοκομείο Παπανικολάου

Σοκ με 17χρονη στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη

25 Ιουνίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η σύμβαση για τον «Σχεδιασμό επέκτασης στο δίκτυο Μονοπάτια Ειρήνης»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η σύμβαση για τον «Σχεδιασμό επέκτασης στο δίκτυο Μονοπάτια Ειρήνης»

25 Ιουνίου 2025
Υπογραφή σύμβασης για το Θολόλακα

Υπογραφή σύμβασης για το Θολόλακα

25 Ιουνίου 2025
Σιατιστα: Εντυπωσιακές εικόνες στην κεντρική εκδήλωση του 3ου Φολκλορικού Φεστιβάλ

Δήμος Βοΐου: Mε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ του Δήμου Βοΐου

25 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Καλλιόπη Βέττα: «Καμία υποχώρηση στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία με ποιοτικές, σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους πολίτες»

25 Ιουνίου 2025
Το Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ του Δήμου Κοζάνης (Βίντεο)

Το Κ.Δ.Α.Π.ΑμεΑ του Δήμου Κοζάνης (Βίντεο)

25 Ιουνίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Δέκα οικισμοί πυρήνες στο Άνω Βόιο. Φωτογραφίες

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Δέκα οικισμοί πυρήνες στο Άνω Βόιο. Φωτογραφίες

25 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογία: Αυτές είναι οι 15 αλλαγές από το 2024 – Τι αλλάζει για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και AIRBNB

sierafm by sierafm
21 Δεκεμβρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
0
SHARES
106
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ριζικές ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, στον τρόπο διενέργειας συναλλαγών και στον τρόπο πραγματοποίησης των φορολογικών ελέγχων έρχονται με την είσοδο του νέου έτους. Συνολικά, από το 2024 θα τεθούν σε ισχύ 20 σημαντικές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία και στον τρόπο διεκπεραίωσης συναλλαγών.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κοινοποίησε -με την υπ’ αριθμόν O. 3071/16-2-2023 εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ της χώρας- όλες τις νέες διατάξεις για την αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνει ο άρτι ψηφισθείς φορολογικός νόμος 5073/2023.

1 Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή κατ’ επάγγελμα αγρότη με 1 παιδί αυξάνεται από τα 9.000 στα 10.000 ευρώ, για εργαζόμενο, συνταξιούχο ή αγρότη με δύο παιδιά αυξάνεται από τα 10.000 ευρώ στα 11.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τρία παιδιά αυξάνεται από 11.000 σε 12.000 ευρώ, για τους φορολογούμενους αυτούς με τέσσερα παιδιά αυξάνεται από 12.000 σε 13.000 ευρώ κ.ο.κ. Από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων οι οικογένειες αυτές θα ωφεληθούν με μειώσεις φόρων οι οποίες θα κυμαίνονται από 90 έως 240 ευρώ σε ετήσια βάση. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους τα οφέλη θα γίνουν αντιληπτά από την 1η-1-2024 με μειώσεις κατά 6,43 έως 20 ευρώ στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος.

2 Τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ ή με βάση τον υψηλότερο του κατώτατου ετήσιο μισθό ενός μόνο υπαλλήλου, αν υπάρχει προσωπικό. Από κει και πέρα προβλέπονται προσαυξήσεις του ποσού αυτού ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας κάθε επιχείρησης, τον αριθμό των ετών λειτουργίας και τον τζίρο της επιχείρησης. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερα από 4 χρόνια, το σύστημα δεν θα εφαρμόζεται, ενώ για επιχειρήσεις που λειτουργούν 4 και 5 έτη, η αφετηρία υπολογισμού (το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός) θα υπολογίζεται περιορισμένη στο 33% και στο 67% αντίστοιχα. Για επιχειρήσεις που λειτουργούν για 6 χρόνια θα ισχύει ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος το ποσό των 10.920 ευρώ ή τυχόν άλλος υψηλότερος πραγματικός ετήσιος μισθός στην επιχείρηση. Για όσες επιχειρήσεις λειτουργούν από 7 έως 9 έτη η βάση υπολογισμού θα προσαυξάνεται κατά 10%, για όσες λειτουργούν από 10 έως 12 έτη, το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% και για όσες λειτουργούν πάνω από 12 έτη θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα εκτινάσσεται στα 14.196 ευρώ.

3 Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ που επιβάλλεται κάθε χρόνο στους αυτοαπασχολούμενους που ασκούν ατομικές επιχειρήσεις και για το φορολογικό έτος 2023 τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά με βάση τα νέα τεκμήρια φορολόγησης μειώνεται για τη χρήση του 2023 κατά 50% και περιορίζεται στα 325 ευρώ.

4 Το τίμημα για αγοραπωλησίες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλλεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. Κάθε συμβόλαιο που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά θα θεωρείται άκυρο και θα απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά, κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση.

5 Το πρόστιμο για αγορές αξίας πάνω από 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο σήμερα είναι 100 ευρώ θα διαμορφωθεί στο διπλάσιο της αξίας της απόδειξης.

6 Ολες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρο κατανάλωσης και τέλος ταξινόμησης, θα γίνονται υποχρεωτικά και ανεξαρτήτως ποσού, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Η ρύθμιση περιλαμβάνει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές – εξαγωγές) με χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες. Δεν αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: αλλαγεςελεύθεροι επαγγελματίεςμισθωτοισυνταξιουχοιΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Previous Post

Της «έφαγαν» το μισό κομπόδεμα – Η «ψυχρολουσία» που υπέστη συνταξιούχος

Next Post

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Next Post
Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Η Τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων στις 26 Δεκεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Την επέκταση της περιόδου χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, ζήτησε ο Στάθης Κωνσταντινίδης
  • Κασαπίδης: Πιο περίπλοκες οι εξελίξεις για το Περιφερειακό Χωροταξικό μετά την κατάθεση εγγράφων από τον Περιφερειάρχη
  • Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης: Στόχος η αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο. Βίντεο
  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση
  • Δήμος Κοζάνης – OPEN MALL: Αίρονται από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Ιουνίου 2025, οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ίσχυαν για την πρόσβαση στο υπαίθριο Δημοτικό Πάρκινγκ (παλιά ΚΤΕΛ)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr