• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

5 Ιουλίου 2024
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Χωρίς αποθέματα αίματος η χώρα

4 Φεβρουαρίου 2026
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Θεολογίας Τζώνου θα χορηγήσει τρεις υποτροφίες.

4 Φεβρουαρίου 2026
απατη

Παρίστανε τον λογιστή για να αρπάξει χρυσαφικά από 59χρονη – Στα χέρια των Αρχών 17χρονος

4 Φεβρουαρίου 2026
Ο Δήμος Γρεβενών έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα των εργαζομένων.

Ο Δήμος Γρεβενών έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα των εργαζομένων.

4 Φεβρουαρίου 2026
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους – 100% επιδότηση μισθού και εισφορών για 12 μήνες

4 Φεβρουαρίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Νέο χρονοδιάγραμμα, βαρύτερα τα πρόστιμα – Τι αλλάζει για τους ιδιοκτήτες

4 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Έρχεται το Εθνικό Απολυτήριο: Το χρονοδιάγραμμα, ποιους αφορά και τι αλλάζει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

4 Φεβρουαρίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΚΙΝΗΤΟ

Μπλόκο στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα

4 Φεβρουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

SOS από την ΕΛ.ΑΣ.: Μην πατήσετε το link – Απάτη με δήθεν πρόστιμα ταχύτητας

4 Φεβρουαρίου 2026
νοσοκομειο

Γυναίκα έκοψε κομμάτι από το αυτί του συντρόφου της με δαγκωματιά μετά από καυγά

4 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Τετάρτη 4/2, σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση, λόγω απαραίτητης επισκευής

4 Φεβρουαρίου 2026
4ος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Εισαγωγή στα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης»

4ος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. «Εισαγωγή στα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης»

4 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

sierafm by sierafm
5 Ιουλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
40
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους διαμένουν σε ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, δυο στους δέκα εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα ενώ πάνω από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι διαμένουν σε μισθωμένη κύρια κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο. Επίσης περίπου 50.000 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι ενοικιάζουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία καταβάλλοντας μέσο ετήσιο ενοίκιο 2.800 ευρώ ενώ περισσότερες από 126.000 οικογένειες πληρώνουν ενοίκιο για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας.

Οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή πληρώνουν ενοίκιο για εξοχική κατοικία ή για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεκμήριο της κατοικίας το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις κατοικίες ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ιδιόκτητες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες. Μάλιστα η μισθωμένη φοιτητική κατοικία δηλώνεται από τους γονείς ως δευτερεύουσα κατοικία.

Τα 5 SOS

Με 4 στους 10 φορολογούμενους να μην έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής τη φορολογική του δήλωση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  1. Ιδιοκατοίκηση. Στον πίνακα 5.1 του εντύπου Ε1 επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης των κατοικιών, ανοίγει υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9.Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα – λοιπές – αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνση τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
  2. Αλλαγή κατοικίας. Εάν έχετε αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2023, θα επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
  3. Δήλωση ενοικίου. Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «Μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.9.
  4. Δήλωση εκμισθωτών. Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. τους.
  5. Δευτερεύουσα μισθωμένη κατοικία. Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη». Στον πίνακα 6.11 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Previous Post

Στο results.it.minedu.gov.gr οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα – Πότε οι Βάσεις 2024

Next Post

Ιερέας και υπάλληλος βενζινάδικου πιάστηκαν στα χέρια

Next Post
ΠΑΠΑΣ

Ιερέας και υπάλληλος βενζινάδικου πιάστηκαν στα χέρια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χωρίς αποθέματα αίματος η χώρα
  • Το Κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου και Θεολογίας Τζώνου θα χορηγήσει τρεις υποτροφίες.
  • Παρίστανε τον λογιστή για να αρπάξει χρυσαφικά από 59χρονη – Στα χέρια των Αρχών 17χρονος
  • Ο Δήμος Γρεβενών έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα των εργαζομένων.
  • Νέο πρόγραμμα για επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους – 100% επιδότηση μισθού και εισφορών για 12 μήνες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr