• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

5 Ιουλίου 2024
Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε μόλις ξυπνήσετε – Τα οφέλη της σε μνήμη και διάθεση

Ύπνος: Ψυχολόγος αποκαλύπτει 5 απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, πριν από τις 7 το πρωί, για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

26 Ιουνίου 2025
Αλτσχάιμερ ανοια

Αλτσχάιμερ: Το Νο1 βότανο που βελτιώνει τη μνήμη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου

26 Ιουνίου 2025
ΠΑΠΑΣ

Μυστήριο με την εξαφάνιση ιερέα – Πού χάθηκαν τα ίχνη του

26 Ιουνίου 2025
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ολη η έρευνα της MRB: Η πρόθεση ψήφου, οι «λέξεις» που εκφράζουν τους πολίτες, τα σημαντικότερα προβλήματα

26 Ιουνίου 2025
καταιγιδα κεραυνος ΚΑΙΡΟΣ

Άνδρας πέθανε από χτύπημα κεραυνού ενώ βρισκόταν στον μήνα του μέλιτος

26 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Έπιασαν τον «μαϊμού» λογιστή έξω από τη Λαμία – Είχε ξαφρίσει μέχρι και χρυσή οδοντοστοιχία από ηλικιωμένη

26 Ιουνίου 2025
υπαλληλοι σφραγιδα

Διαθήκες «εξπρές» σε μία εβδομάδα, έρχονται ριζικές αλλαγές για κληρονομιές

26 Ιουνίου 2025
μωβ μέδουσες

Γέμισαν οι ελληνικές θάλασσες με μωβ μέδουσες – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

26 Ιουνίου 2025
φορολογια

ΑΑΔΕ: Σε χρόνο – ρεκόρ οι επιστροφές φόρου – Πάνω από το 64% με άμεση πίστωση

26 Ιουνίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

Οι νικητές και Ηττημένοι στο Τουρνουά μπάσκετ Σιάτιστας

26 Ιουνίου 2025
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης

Τα Ονομαστήρια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου

26 Ιουνίου 2025
Πρόσκληση στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του 1ου σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Σερβίων

Πρόσκληση στην παρουσίαση των εναλλακτικών σεναρίων του 1ου σταδίου της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) Δήμου Σερβίων

26 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα 5 SOS για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Οι κωδικοί «κλειδιά» του Ε1

sierafm by sierafm
5 Ιουλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους διαμένουν σε ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, δυο στους δέκα εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα ενώ πάνω από 1,4 εκατ. φορολογούμενοι διαμένουν σε μισθωμένη κύρια κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο το χρόνο. Επίσης περίπου 50.000 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι ενοικιάζουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία καταβάλλοντας μέσο ετήσιο ενοίκιο 2.800 ευρώ ενώ περισσότερες από 126.000 οικογένειες πληρώνουν ενοίκιο για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας.

Οι φορολογούμενοι που διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή πληρώνουν ενοίκιο για εξοχική κατοικία ή για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεκμήριο της κατοικίας το οποίο εφαρμόζεται σε όλες τις κατοικίες ανεξάρτητα εάν αυτές είναι ιδιόκτητες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες. Μάλιστα η μισθωμένη φοιτητική κατοικία δηλώνεται από τους γονείς ως δευτερεύουσα κατοικία.

Τα 5 SOS

Με 4 στους 10 φορολογούμενους να μην έχει συμπληρώσει μέχρι στιγμής τη φορολογική του δήλωση ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

  1. Ιδιοκατοίκηση. Στον πίνακα 5.1 του εντύπου Ε1 επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης των κατοικιών, ανοίγει υποπίνακας στον οποίο δίνεται η δυνατότητα επιλογής εμφάνισης είτε της περσινής εικόνας δήλωσης ακινήτων, είτε της εικόνας του Ε9.Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια – 1η δευτερεύουσα – 2η δευτερεύουσα – λοιπές – αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων που δεν βρίσκονται στην ίδια οικοδομή με την κύρια ή τις δευτερεύουσες κατοικίες, η επιφάνεια και η διεύθυνση τους συμπληρώνονται στα αντίστοιχα πεδία της κύριας ή των δευτερευουσών κατοικιών. Επιπρόσθετα για την δήλωση χρήσης αυτοτελών βοηθητικών χώρων χωρίς στοιχεία κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας, η επιφάνεια συμπληρώνεται στο πεδίο των βοηθητικών χώρων και στην χρήση επιλέγεται αυτοτελείς βοηθητικοί χώροι. Στην περίπτωση που δεν εμφανίζονται τα ακίνητα που θέλετε να δηλώσετε θα επιλέξετε εισαγωγή νέου ακινήτου και θα καταχωρήσετε όλα τα στοιχεία του ακινήτου.
  2. Αλλαγή κατοικίας. Εάν έχετε αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2023, θα επιλέξετε το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας για να εισάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά «Μεταφορά στη Δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο. Χρειάζεται προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.
  3. Δήλωση ενοικίου. Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης της κύριας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 203 την ένδειξη «Μισθωμένη». Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.9.
  4. Δήλωση εκμισθωτών. Στον υποπίνακα του κωδικού 801 συμπληρώνετε τους Α.Φ.Μ. των εκμισθωτών και το ποσό ενοικίου που αντιστοιχεί στον καθένα. Εάν οι εκμισθωτές είναι περισσότεροι από τρεις, στις δυο πρώτες σειρές συμπληρώνονται οι δυο εκμισθωτές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκτησίας και τα ποσά ενοικίου που τους κατεβλήθησαν και στην επόμενη σειρά στον κωδικό 815 το ποσό που κατεβλήθη μέσα στο 2023 συνολικά στους υπόλοιπους εκμισθωτές, χωρίς να εμφανίζονται το ονοματεπώνυμο και ο Α.Φ.Μ. τους.
  5. Δευτερεύουσα μισθωμένη κατοικία. Στον πίνακα 5.1. επιλέγοντας το πλαίσιο της διεύθυνσης δευτερεύουσας κατοικίας, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «Μεταφορά στη Δήλωση». ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να επιλέξετε στον κωδικό 207 ή 209 την ένδειξη «μισθωμένη». Στον πίνακα 6.11 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419-420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ενοικιαστέςιδιοκτήτεςφορολογικες δηλωσεις
Previous Post

Στο results.it.minedu.gov.gr οι βαθμοί για τα Ειδικά Μαθήματα – Πότε οι Βάσεις 2024

Next Post

Ιερέας και υπάλληλος βενζινάδικου πιάστηκαν στα χέρια

Next Post
ΠΑΠΑΣ

Ιερέας και υπάλληλος βενζινάδικου πιάστηκαν στα χέρια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ύπνος: Ψυχολόγος αποκαλύπτει 5 απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε, πριν από τις 7 το πρωί, για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας
  • Αλτσχάιμερ: Το Νο1 βότανο που βελτιώνει τη μνήμη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου
  • Μυστήριο με την εξαφάνιση ιερέα – Πού χάθηκαν τα ίχνη του
  • Ολη η έρευνα της MRB: Η πρόθεση ψήφου, οι «λέξεις» που εκφράζουν τους πολίτες, τα σημαντικότερα προβλήματα
  • Άνδρας πέθανε από χτύπημα κεραυνού ενώ βρισκόταν στον μήνα του μέλιτος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr