Αιχμηρό ενημερωτικό σχόλιο-απάντηση εξέδωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση στις πληροφορίες και τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η λύση για το ονοματολογικό είναι προ των πυλών.
Το Μαξίμου σπεύδει να βάλει φρένο σε όσους βιάστηκαν να «κλείσουν» ή να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση και συνιστά υπομονή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.
«Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πουν χοπ, πριν ακόμα τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου», αναφέρει το non paper του Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που θέλουν να υπάρχει δρόμος ακόμα για την αποδοχή του erga omnes με όνομα ικανό να υποστηριχθεί και στις δύο πλευρές.
Σκοπιανό -Κοτζιάς: «Εμείς τελειώσαμε, ο λόγος στους πρωθυπουργούς»
Νωρίτερα, όλα έδειχναν ότι Αθήνα και Σκόπια ήταν κοντά στο θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.
Δήλωση υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το Ονοματολογικό:
«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν πως το όνομα θα το συμφωνήσουν οι δύο πρωθυπουργοί, ενώ σε ερώτηση αν αποδέχθηκε η σκοπιανή πλευρά το erga omnes, η απάντηση από τις ίδιες πηγές ήταν: «Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το erga omnes».
Ντιμιτρόφ: «Στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις»
Λίγη ώρα νωρίτερα, επίσης από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, εκτίμησε ότι στο «τελικό στάδιο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 28ης Ιουνίου, να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Στη… μάχη και νομικοί εμπειρογνώμονες
Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Παράλληλα, ο Νικολά Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αισιόδοξη και η Μογκερίνι
Την ίδια στιγμή, αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μοργκερίνι.
Λίγο πριν από τη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η κυρία Μοργκερίνι δήλωσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι από την πρόοδο που έγινε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να υποστηρίξουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις αυτές».
Tα πιθανά ονόματα
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι είμαστε πιο κοντά στο «Βόρεια Μακεδονία» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα (μαζί με το «Άνω Μακεδονία» και το «Νέα Μακεδονία»). Ενώ πηγές με καλή γνώση των διπλωματικών διαβουλεύσεων σχολίαζαν ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στα Σκόπια, αφού στη Σόφια αναδείχθηκε ως σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια.
Προάγγελος οι δηλώσεις Τσίπρα για το «Βόρεια Μακεδονία»;
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη (μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Μπουτάρη) ενδεχομένως και να λειτουργούν ως προπομπός του ονόματος. Λίγοι παρατήρησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «βόρειους γείτονές μας» τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, την ώρα που το όνομα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι. Μαζί με τα ονόματα Άνω Μακεδονία (Gorna Makedonija) και Νέα Μακεδονία (Nova Makedonija).