Τα συχνά ατυχήματα σε οδικά δίκτυα, οι ζημιές σε αγροτικές περιουσίες και οι… πλέον καθιερωμένες επισκέψεις των αγριόχοιρων σε κατοικημένες περιοχές, συνεχίζουν να προβληματίζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που καθημερινά γίνεται δέκτης πλήθος παραπόνων.
Στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες εγκύκλιο μέσω της οποίας τονίζει την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών σε όλη τη χώρα, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Δασικών Υπηρεσιών, Κυνηγετικών Οργανώσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και την εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για τη μείωση της παρουσίας αγριόχοιρων κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση της δυνατότητας κυνηγιού χωρίς όριο κάρπωσης, η διεξαγωγή τοπικών τεχνικών συναντήσεων για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και η ενημέρωση πολιτών και επισκεπτών, ιδίως σε τουριστικές περιοχές, για την αποφυγή ατυχημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι πρέπει να ληφθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση ενημέρωση προς κατοίκους και επισκέπτες, όπως η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στο οδικό δίκτυο, η εκτύπωση ενημερωτικών δίγλωσσων φυλλαδίων καθώς και ενημέρωση όσων κινούνται σε δασικές περιοχές ή νοικιάζουν τροχόσπιτα για το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης ή ατυχήματος με αγριόχοιρους ή ελάφια.
Μέτρα
Όσον αφορά στην αποφυγή των προβλημάτων σε κατοικημένες περιοχές από την παρουσία αγριόχοιρων, υπενθυμίζει τη σχετική Υπουργική Απόφαση, μέσω της οποίας προβλέπει:
* τη μείωση της τροφικής έλξης των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή με την τακτική περισυλλογή των απορριμμάτων
* την επισκευή και αντικατάσταση κατεστραμμένων κάδων απορριμμάτων
* τη χρήση κάδων απορριμμάτων ασφαλείας
* την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σήμανσης για τη διέλευση άγριων ζώων
* τη βελτίωση του φωτισμού στο οδικό δίκτυο που γειτνιάζει ή διασχίζει δασικού χαρακτήρα εκτάσεις
* καθώς και τη συνεχή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και κυρίως με τις δασικές υπηρεσίες που ασκούν, στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας, συγκεκριμένες τοπικές αρμοδιότητες εποπτείας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.
Μπλόκο
Παράλληλα, απαγορεύεται αυστηρά η παροχή τροφής σε ημίαιμους χοίρους ή αγριόχοιρους στον αστικό, ημιαστικό ή περαστικό ιστό και στις περιοχές που συγκροτήθηκαν και δρουν τα συνεργεία δίωξης.
Ραγδαία αύξηση του πληθυσμού
Οι αγριόχοιροι ανήκουν στα ζώα τα οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση του πληθυσμού τους. Αποτέλεσμα αυτού, να «κατεβαίνουν» στις αστικές περιοχές προς αναζήτηση τροφής – καταστρέφοντας πρώτα αγροτικές καλλιέργειες και να σημειώνονται τροχαία όπως πρόσφατα στην Λακωνία όπου 24χρονος οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του αφού συγκρούστηκε με αγριόχοιρο, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα.
Η ραγδαία αύξηση όμως που παρατηρείται αφορά στην εμφάνιση ενός υβριδίου που προέκυψε με τη διασταύρωση των άγριων ειδών με εκτρεφόμενα. Ειδικότερα, το φαινόμενο ξεκίνησε από την εποχή που επετράπη η ελεύθερη βοσκή των εκτρεφόμενων ήμερων χοίρων σε δασικές και άλλες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνθηκε η επιμειξία των χοίρων εκτροφής (ήμεροι) με τους αγριόχοιρους και προέκυψε το υβριδικό (ημαίαιμο) είδος. Το νέο είδος αναπαράγεται με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς και εμφανίζει διαφορετική συμπεριφορά, όπως π.χ. την εξοικείωση με τις αστικές περιοχές για εύρεση τροφής.
Επιπτώσεις
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στις αγροτικές καλλιέργειες (λόγω των ζημιών που προκαλούν σε αυτές οι αγριόχοιροι), στη μετάδοση ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των αγριόχοιρων και κίνδυνος μετάδοσης σε οργανωμένες μονάδες εκτροφής γουρουνιών) αλλά και η πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους).
Το υπουργείο έχει εφαρμόσει μέτρα για την πληθυσμιακή μείωση των αγριογούρουνων κινούμενο σε δύο βασικούς άξονες. Αφενός την απελευθέρωση της κάρπωσης του αγριογούρουνου, (όπως αναφέρεται και στις ετήσιες ρυθμιστικές θήρας από το 2019 και μετά) και αφετέρου, τη συγκρότηση ειδικών συνεργείων δίωξης που θα συνεχίσουν να κυνηγούν όλο το χρόνο (κατά παρέκκλιση των όσων ορίζουν οι ρυθμιστικές θήρας).



























