Αν και η απώλεια μνήμης συνδέεται με την ηλικία, η αλήθεια είναι ότι η καλή διατροφή, η σωματική άσκηση και η εγκατάλειψη των βλαβερών συνηθειών μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.
Όλοι ενδιαφέρονται για την απώλεια μνήμης, που αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο η απώλεια μνήμης είναι μια φυσική συνέπεια της γήρανσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής προκύπτουν αλλαγές σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μάθουν καινούργια πράγματα, ή δεν θυμούνται πράγματα τόσο καλά όσο πριν.
Αιτίες της απώλειας μνήμης
Σε μερικές περιπτώσεις η απώλεια μνήμης συνδέεται με προβλήματα υγείας τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν:
- Έλλειψη βιταμίνης Β12
- Χρόνιος αλκοολισμός
- Όγκοι
- Λοιμώξεις
- Θρόμβοι αίματος στον εγκέφαλο
- Πιθανή άνοια
- Εγκεφαλικοί τραυματισμοί
- Θεραπείες για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία ή ραδιοθεραπεία)
- Άγχος
- Ανησυχία ή κατάθλιψη
Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να κάνουν ένα άτομο να ξεχνάει περισσότερο και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε λανθασμένη διάγνωση ψυχικής νόσου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την απώλεια μνήμης είναι οι ξαφνικές αλλαγές στη ζωή.
Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζει η απώλεια μνήμης:
- Το άτομο χάνει συχνά προσωπικά αντικείμενα.
- Το άτομο δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις.
- Το άτομο θέτει τις ίδιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ή λέει την ίδια ιστορία αρκετές φορές.
- Το άτομο δεν θυμάται αν έκανε κάτι, για παράδειγμα αν πήρε κάποιο φάρμακο.
- Το άτομο χάνει τον προσανατολισμό του ή χάνεται σε γνώριμα μέρη.
- Το άτομο δεν ξέρει ποια χρονιά ή ποια μέρα είναι.
- Το άτομο δυσκολεύεται να θυμηθεί ραντεβού ή γεγονότα.
- Το άτομο δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες ή να λάβει αποφάσεις.
Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης
Η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης περιλαμβάνει τη λησμόνηση πληροφοριών οι οποίες, μετά την κρίση αμνησίας, επανέρχονται ξανά.
- Το να μη θυμάται κάποιος ένα όνομα παρά μία ώρα μετά ή το να ξυπνάει και να μη θυμάται τι συνέβη την προηγούμενη νύχτα μετά από αρκετά ποτά αποτελούν δύο παραδείγματα βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης.
Από την άλλη πλευρά, η μόνιμη απώλεια μνήμης αφορά πληροφορίες που χάνονται και δεν μπορούν να ανακληθούν. Το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί πού άφησε τα κλειδιά του ή ξεχνάει ότι η μητέρα του το επισκέφτηκε μερικές μέρες πριν, ακόμα και αν η πληροφορία επαναληφθεί αρκετές φορές.
Πώς να προλάβετε την απώλεια μνήμης
Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικοί παράγοντες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή άλλων προβλημάτων μνήμης:
- Αρκετός ύπνος.
- Καλή διατροφή.
- Σωματική άσκηση.
- Δραστήρια κοινωνική ζωή.
- Γνωστικές ικανότητες.
Ο εγκέφαλος λειτουργεί παρόμοια με τους μύες σας, έτσι όσο περισσότερο τον χρησιμοποιείτε, σε τόσο καλύτερη κατάσταση θα βρίσκεται. Ωστόσο, αν δεν τον τρέφετε ή δεν τον οξυγονώνετε σωστά, μπορεί να ατροφήσει. Για αυτόν τον λόγο μια δραστήρια και υγιεινή ζωή μπορεί να ωφελήσει πολύ τη μνήμη σας.
Άλλοι παράγοντες όπως ο καλός ύπνος και το συχνό διάβασμα διατηρούν τον εγκέφαλό σας υγιή. Θα πρέπει επίσης να εγκαταλείψετε κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα ή τα ναρκωτικά, επειδή αυτό θα ωφελήσει τη μνήμη και τη γενική σας υγεία.
Πότε πρέπει να ζητήσετε βοήθεια και πώς θα αξιολογήσετε την απώλεια μνήμης
Πολλοί άνθρωποι δεν προσέχουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία αρχικά παρατηρούνται από τα μέλη της οικογένειας. Οι ανήσυχοι και οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στα λάθη τους, έτσι γίνονται πιο αφηρημένοι. Αυτό τους κάνει να νομίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μνήμης, αν και μπορεί να μην ισχύει κάτι τέτοιο.
Ωστόσο, αν το άτομο δυσκολεύεται να εκτελέσει τις καθημερινές του δραστηριότητες ή αν βρίσκεται σε σύγχυση και σε αποπροσανατολισμό, είναι καιρός να πάει στον γιατρό.
Ο γιατρός θα κάνει την ακριβή διάγνωση και θα αποφασίσει αν ο ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης ή όχι και, αν ναι, τι είδους. Αν υπάρχουν αμφιβολίες, είναι πάντα καλύτερο να λαμβάνεται η άποψη ενός ειδικού.
Φυσικές τροφές που καταπολεμούν την απώλεια μνήμης
Τα προβλήματα μνήμης μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικές θεραπείες, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής.
Ξηροί καρποί
Τα φυτικά έλαια στους ξηρούς καρπούς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θρεπτικά συστατικά με προστατευτική δράση, που βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει σε καλή κατάσταση και καταπολεμούν την απώλεια μνήμης. Για την επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης ξηρών καρπών στη μνήμη γράφουν σε μελέτη τους οι O’Brien, J., Okereke, O., Devore, E., Rosner, B., Breteler, M., & Grodstein, F.
Υλικά
- αμύγδαλα (50 γραμμάρια)
- βερίκοκο (30 γραμμάρια)
- μακαντέμια (50 γραμμάρια)
- καρύδια (50 γραμμάρια)
Οδηγίες
- Αναμείξτε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ.
- Συνιστούμε να τρώτε ξηρούς καρπούς κάθε μέρα.
Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτένιο, μια ουσία σημαντική για τη θρέψη ενός υγιούς εγκεφάλου. Τρώγοντας καρότα βοηθάτε στην αποφυγή της απώλειας μνήμης και διατηρείτε τον εγκέφαλό σας υγιή.
Τι πρέπει να κάνετε
- Για να βελτιστοποιήσετε τη μνήμη σας, προσπαθείτε να τρώτε τουλάχιστον ένα καρότο τη μέρα, ωμό ή βρασμένο.
Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνες. Η φλούδα τους περιέχει κερκετίνη, που συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης τα οποία συνδέονται με την ηλικία.
Τι πρέπει να κάνετε
- Τρώγοντας ένα μήλο τη μέρα βοηθάτε στην ενίσχυση της μνήμης σας. Να θυμάστε να προσθέτετε μήλα στα πιάτα σας για να εξασφαλίζετε όλες τις ωφέλειές τους.
Βασιλικός
Χάρη στις ηρεμιστικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες, ο βασιλικός αποτελεί μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για το άγχος. Τα φύλλα του περιέχουν ισχυρά προσαρμογόνα, ουσίες που συνεισφέρουν στη βέλτιστη διανοητική και σωματική επίδοση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ωφέλειες του βασιλικού με ένα έγχυμα.
Υλικά
- 1 κουταλάκι του τσαγιού βασιλικό (5 γραμμάρια)
- μισό φλιτζάνι νερό (125 ml)
Οδηγίες
- Βράστε το νερό, προσθέστε τον βασιλικό και αφήστε τον να εκχυλιστεί για τρία λεπτά.
- Στη συνέχεια απομακρύνετε το έγχυμα από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη για πέντε λεπτά.
- Πίνετε μισό φλιτζάνι έγχυμα μετά από κάθε γεύμα.
Η μνήμη είναι μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, επομένως παραμείνετε σε εγρήγορση, φροντίστε τη μνήμη σας και βγάλτε από τη ζωή σας ό,τι μπορεί να τη βλάψει.
Πηγή:meygeia.gr