Τεταμένες είναι οι σχέσεις Τσίπρα- Καμμένου τις τελευταίες ώρες μετά τις δηλώσεις περί Plan b για το θέμα των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση έχει δείξει με κάθε τρόπο, ότι στηρίζει τόσο την ίδια την συμφωνία όσο και τον Ζόραν Ζάεφ, μετά τις δυσκολίες που υφίστανται στην ΠΓΔΜ σχετικά με την ψηφοφορία.
Η πρόταση λοιπόν του ΥΠΕΞ, Πάνου Καμμένου περί Plan B στο ονοματολογικό φαίνεται πως άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σκηνικό.
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρα.
Kύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
«Είναι αδιανόητο την στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ΠΓΔΜ, και που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν ρίξει όλα τους τα χαρτιά για να περάσει η συμφωνία, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας παραβλέποντας την ελληνική θέση να φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες.
Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο kontra channel εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους στο Σκοπιανό. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος».
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».
Αντιδράσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την ΝΔ, να μιλάει για πολιτική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης, και το ΚΙΝΑΛ, να αναρωτιέται αν ο Τσίπρας εξουσιοδότησε τον Καμμένο για όσα είπε.
Πηγή:dikaiologitika.gr