Βόιο: Σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μείωση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Βίντεο
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha
Στα 37.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βοΐου το 2025
πορτοφολι, χρημα
φεγγαρι
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 
Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου
Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

Χίος: Έγινε η πρώτη Ανάσταση από τον «ιπτάμενο» ιερέα – ΒΙΝΤΕΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας Χίου, σκορπίζοντας ρίγη ενθουσιασμού στους πιστούς που γέμισαν τον ναό το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Η κορύφωση του Μέγα Εσπερινού συνοδεύτηκε από μια θεαματική και χαρακτηριστική έκφραση χαράς: οι παρευρισκόμενοι πιστοί, με ρυθμικούς χτύπους στα στασίδια και υπό τους ήχους των Καμπανών, αντήχησαν το χαρμόσυνο μήνυμα της νίκης του Χριστού επί του θανάτου.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι», έψαλε με έντονη κατάνυξη ο ιερέας του ναού, π. Χριστοφόρος Γουρλής, δίνοντας το έναυσμα για την κορύφωση της τελετής. Αμέσως μετά, οι πολυέλαιοι άρχισαν να σείονται, ενώ τα Σήμαντρα και τα στασίδια αντήχησαν από τους ρυθμικούς χτύπους των πιστών.

Σε ένα σκηνικό απόλυτης συμμετοχής και συμβολικής έντασης, ο ιερέας σκόρπισε δάφνες, σύμβολα της νίκης και της αιώνιας ζωής, σε ολόκληρο τον ναό. Οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές: οι πολυέλαιοι κουνιούνταν σαν από σεισμό και η συγκίνηση κορυφώθηκε, με όλους τους παρευρισκόμενους να μετέχουν ενεργά στην τελετουργία.

Το αναστάσιμο σκηνικό συναντάται σε αρκετούς Ιερούς Ναούς της χώρας, αλλά με ιδιαίτερη ένταση και συμμετοχή στη Χίο, έχει ισχυρό σημειολογικό χαρακτήρα. Συνδέεται με τη διάρρηξη των δεσμών του Άδη από τον αναστημένο Χριστό – μια εικόνα πνευματικής και κοσμικής ανατροπής, η οποία εκφράζεται με θόρυβο, ένταση και συμμετοχή.

Η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, γνωστή και ως Μέγας Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, τελείται το πρωί της ίδιας ημέρας, γύρω στις 9.00, και προεικονίζει το μεγάλο θαύμα της Ανάστασης. Όπως επισημαίνουν οι θεολόγοι, ο ακριβής χρόνος της Ανάστασης του Χριστού δεν είναι γνωστός, αφού κανείς δεν ήταν παρών όταν συνέβη. Το γεγονός διαπιστώθηκε μεταγενέστερα, «βαθιά χαράματα», όταν οι Μυροφόρες γυναίκες επισκέφθηκαν τον τάφο για να αλείψουν το σώμα Του.

Η συμβολική αυτή αναπαράσταση, λίγες ώρες πριν από την κορύφωση της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας το βράδυ, σηματοδοτεί την πρώτη αναλαμπή του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου, σε συντονισμό με το προσδοκώμενο Άγιο Φως που φτάνει από τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Η συμμετοχή των πιστών στην Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας δεν αποτελεί απλώς μέρος της λειτουργικής πράξης, αλλά μετατρέπεται σε βιωματική εμπειρία, καθώς συνδυάζει τον ήχο, την κίνηση, τον λόγο και τη συγκίνηση.

Πρόκειται για μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της Μεγάλης Εβδομάδας στη Χίο, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς, ντόπιους και επισκέπτες, οι οποίοι επιζητούν όχι μόνο την πνευματική συμμετοχή αλλά και τη συναισθηματική σύνδεση με το Θείο Πάθος και την Ανάσταση.

Πηγή: politischios.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *