• Latest
τυροκομικα

Χοληστερίνη: Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγετε

12 Ιανουαρίου 2021
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Σύσκεψη για το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

9 Νοεμβρίου 2025
“Ευχαριστώ” του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου προς Δήμο Βοΐου και αυτοδιοικητικούς παράγοντες

Σιάτιστα: Εορτή Αγίου Μηνά 10 και 11 Νοεμβρίου

9 Νοεμβρίου 2025
ποδοσφαιρο

ΕΠΣ Κοζάνης: Αποτελέσματα και βαθμολογίες 8 και 9 Νοεμβρίου

9 Νοεμβρίου 2025
Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ

Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ

9 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου

Γ Εθνική: Ισοπαλία η Κοζάνη, ήττα ο Εορδαϊκός

9 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ένα πετροκούναβο «έριξε» το ρεύμα στον μισό νομό

Καστοριά: Ένα πετροκούναβο «έριξε» το ρεύμα στον μισό νομό

9 Νοεμβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Χρειάζεται ένας νέος χάρτης για πραγματική ενεργειακή ασφάλεια, όχι βίαιη απολιγνιτοποίηση με “σοκ και δέος”»

9 Νοεμβρίου 2025
ΠΑΠΑΣ

Ρασοφόρος συνελήφθη με 2 κιλά κοκαΐνης – Έπεισε ηλικιωμένη να τη μεταφέρει με πλοίο ενώ αυτός ταξίδεψε με αεροπλάνο

9 Νοεμβρίου 2025
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τι θα ισχύσει από το καλοκαίρι για όσους δεν έχουν βγάλει νέα ταυτότητα

9 Νοεμβρίου 2025
συνταξιουχοι, συνταξη

Διπλασιάζεται οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους – Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ

9 Νοεμβρίου 2025
πετρελαιο θερμανσης

Επίδομα Θέρμανσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις από αύριο Δευτέρα 10/11

9 Νοεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 3 ατόμων στο Δήμο Κοζάνης

9 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χοληστερίνη: Ποια τυριά πρέπει να αποφεύγετε

sierafm by sierafm
12 Ιανουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
τυροκομικα
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που είναι πιθανό να αυξήσουν το επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου.

Το πόσο τα τυριά αυξάνουν την χοληστερίνη εξαρτάται από το είδος του τυριού. Ωστόσο, τα τυριά προσφέρουν, επίσης, κάποια διατροφικά οφέλη καθώς περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες. Επιλέγοντας τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίζοντάς τα σε μέτριες ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυριά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το πώς η κατανάλωση τυριού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου και ποια είδη τυριών είναι τα καλύτερα.

Πόση χοληστερόλη έχουν τα τυριά;

Ο ακόλουθος πίνακας παρέχει τις συνολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης που περιέχουν συγκεκριμένα τυριά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αμερικανικό οργανισμό USDA Food Composition Database:

Όποιος ανησυχεί για το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του θα πρέπει να ελέγχει τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσει τρόφιμα, καθώς το διατροφικό περιεχόμενο θα διαφέρει μεταξύ προϊόντων και εμπορικών σημάτων.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του μεγέθους της μερίδας, δεδομένου ότι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας από εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα θα αυξήσει την πρόσληψη κάθε θρεπτικής ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών.

Αυξάνουν τα τυριά την χοληστερίνη;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το τυρί είναι η #1 διατροφική αιτία για την αύξηση της χοληστερόλης στην αμερικανική διατροφή.

Τα τυριά περιέχουν πολύ χοληστερόλη, αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του USDA, δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη που τρώει ένα άτομο και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι το κορεσμένο λίπος στο τυρί είναι υπεύθυνο για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα επάνω στο θέμα είναι ανάμεικτη. Μια μελέτη από το 2015 δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και καρδιακών παθήσεων μετά την ηλικία των 55 ετών. Μάλιστα, η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια άλλη μικρής κλίμακας μελέτη του 2015 συνέκρινε τους ανθρώπους που κατανάλωναν τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ομάδα ελέγχου που απλά περιόρισε την κατανάλωση τυριών για δύο μήνες. Στο τέλος, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα των ομάδων.

Μια μελέτη του 2017 βρήκε μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόντων κινδύνου για την υγεία.

Αν και το τυρί μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σώφρον να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και με έναν διατροφολόγο για ενδεχόμενες αλλαγές στην διατροφή σας και για το πώς οι διαιτητικές σας επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πρέπει να αποφεύγετε τα τυριά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη;

Επειδή η έρευνα έχει ανάμεικτα αποτελέσματα, δεν είναι δυνατόν να γίνει μια γενική σύσταση ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τυριά.

Το σημαντικό είναι να εξετάσουμε τη διατροφή ενός ατόμου στο σύνολό της. Υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορούν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν την χοληστερίνη.

Για παράδειγμα, μια υψηλής περιεκτικότητας διατροφή σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, σε άτομα που καταναλώνουν λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυριά.

Η χοληστερόλη δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όσον αφορά τα τυριά. Τα περισσότερα τυριά έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, τα τυριά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας φιλικής προς την καρδιά διατροφής, ακόμη και για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, εάν η διατροφή αυτή αποτελείται κυρίως από τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, συμπεριλαμβανομένης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: iatropedia

Το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που είναι πιθανό να αυξήσουν το επίπεδο χοληστερόλης ενός ατόμου.

Το πόσο τα τυριά αυξάνουν την χοληστερίνη εξαρτάται από το είδος του τυριού. Ωστόσο, τα τυριά προσφέρουν, επίσης, κάποια διατροφικά οφέλη καθώς περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνες. Επιλέγοντας τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και περιορίζοντάς τα σε μέτριες ποσότητες, μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε τυριά ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το πώς η κατανάλωση τυριού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης ενός ατόμου και ποια είδη τυριών είναι τα καλύτερα.

Πόση χοληστερόλη έχουν τα τυριά;

Ο ακόλουθος πίνακας παρέχει τις συνολικές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης που περιέχουν συγκεκριμένα τυριά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αμερικανικό οργανισμό USDA Food Composition Database:

Όποιος ανησυχεί για το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα του θα πρέπει να ελέγχει τις διατροφικές ετικέτες πριν αγοράσει τρόφιμα, καθώς το διατροφικό περιεχόμενο θα διαφέρει μεταξύ προϊόντων και εμπορικών σημάτων.

Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του μεγέθους της μερίδας, δεδομένου ότι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας από εκείνη που αναγράφεται στην ετικέτα θα αυξήσει την πρόσληψη κάθε θρεπτικής ουσίας, συμπεριλαμβανομένων των κορεσμένων λιπαρών.

Αυξάνουν τα τυριά την χοληστερίνη;

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το τυρί είναι η #1 διατροφική αιτία για την αύξηση της χοληστερόλης στην αμερικανική διατροφή.

Τα τυριά περιέχουν πολύ χοληστερόλη, αλλά σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του USDA, δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη που τρώει ένα άτομο και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι το κορεσμένο λίπος στο τυρί είναι υπεύθυνο για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα επάνω στο θέμα είναι ανάμεικτη. Μια μελέτη από το 2015 δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και καρδιακών παθήσεων μετά την ηλικία των 55 ετών. Μάλιστα, η εν λόγω μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια άλλη μικρής κλίμακας μελέτη του 2015 συνέκρινε τους ανθρώπους που κατανάλωναν τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με ομάδα ελέγχου που απλά περιόρισε την κατανάλωση τυριών για δύο μήνες. Στο τέλος, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν καμία διαφορά μεταξύ των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα των ομάδων.

Μια μελέτη του 2017 βρήκε μια περίπλοκη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόντων κινδύνου για την υγεία.

Αν και το τυρί μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, όταν καταναλώνεται με μετριοπάθεια μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας ποικίλης και υγιεινής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σώφρον να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας και με έναν διατροφολόγο για ενδεχόμενες αλλαγές στην διατροφή σας και για το πώς οι διαιτητικές σας επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πρέπει να αποφεύγετε τα τυριά εάν έχετε αυξημένη χοληστερίνη;

Επειδή η έρευνα έχει ανάμεικτα αποτελέσματα, δεν είναι δυνατόν να γίνει μια γενική σύσταση ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τυριά.

Το σημαντικό είναι να εξετάσουμε τη διατροφή ενός ατόμου στο σύνολό της. Υπάρχουν διάφορες τροφές που μπορούν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν την χοληστερίνη.

Για παράδειγμα, μια υψηλής περιεκτικότητας διατροφή σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, σε άτομα που καταναλώνουν λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυριά.

Η χοληστερόλη δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όσον αφορά τα τυριά. Τα περισσότερα τυριά έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, τα τυριά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας φιλικής προς την καρδιά διατροφής, ακόμη και για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις, εάν η διατροφή αυτή αποτελείται κυρίως από τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, συμπεριλαμβανομένης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: iatropedia

Tags: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
Previous Post

Άνοιγμα σχολείων: Πότε η απόφαση για Γυμνάσια -Λύκεια (ημερομηνίες)

Next Post

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για 12.200 ανέργους

Next Post
ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για 12.200 ανέργους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σύσκεψη για το επικείμενο κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
  • Σιάτιστα: Εορτή Αγίου Μηνά 10 και 11 Νοεμβρίου
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Αποτελέσματα και βαθμολογίες 8 και 9 Νοεμβρίου
  • Λάζαρος Κώτσικας: Ελευθέρια Σιάτιστας 2025 – Μια ανασκόπηση και ένα μεγάλο ευχαριστώ
  • Γ Εθνική: Ισοπαλία η Κοζάνη, ήττα ο Εορδαϊκός

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr